Hortensia snoeien: wanneer en hoe pak je dat aan?

Helga Kluiter
|
03/04/2024
Hortensia snoeien

Hoe en wanneer hortensia snoeien? Het blijft een vraag die veel tuinliefhebbers bezighoudt. Want te vroeg snoeien en je hortensia loopt meer risico op vorstschade. Snoei je te laat, dan krijg je minder of zelfs geen bloemen. Met de volgende aanpak geef je hortensia’s de ruimte om weer volop nieuwe takken boordevol uitbundige bloemen aan te maken.

Lees verder na de advertentie

In dit artikel

Wanneer moet je de hortensia snoeien?

Wanneer je je hortensia moet snoeien, is afhankelijk van de variëteit. De meeste hortensia’s snoei je het beste in het voorjaar, op de klimhortensia na. Snoei hortensia’s in ieder geval niet in het najaar of in de winter. Laat de verwelkte bloemen gewoon aan de struik zitten, want die beschermen de plant in de winter tegen de kou.

Hortensia snoeien voorjaar

De meeste hortensia’s snoei je dus in het voorjaar (behalve de klimhortensia). Welk moment in het voorjaar je kiest, maakt nog wel verschil. Sommige hortensia’s snoei je vroeg in het voorjaar, andere juist wat later.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Lees verder na de advertentie

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hortensia snoeien najaar

uitgebloeide hortensia herfst

Laat je hortensia in het najaar met rust. De verdorde bloemhoofden zorgen in de winter voor structuur en – nog belangrijker – beschermen de plant tegen vorst in de winter. Haal de bruine bloemstengels pas weg in het voorjaar.

Hortensia snoeien met vorst

Veel mensen denken dat ze hun hortensia moeten snoeien na de bloei – afhankelijk van de soort hortensia zo’n beetje vanaf september of oktober. Maar dat is niet het geval. Misschien zien de uitgebloeide bloemen er niet zo mooi uit, maar ze beschermen de plant tegen de kou.

Zou je de bloemen wel afknippen, dan is de kans groter dat je plant beschadigd raakt in de winter. Tegen de tijd dat het december is, ben je blij dat je de bloemen niet hebt afgeknipt: behalve vorstbescherming bieden ze ook een mooi wintersilhouet.

Hoe moet je een hortensia snoeien?

Hydrangea aborescens 'Annabelle'
Hydrangea aborescens ‘Annabelle’

Er zijn verschillende soorten hortensia’s. Afhankelijk van het soort hortensia kies je de juiste aanpak.

Pluimhortensia en Annabelle snoeien

De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de populaire ‘Annabelle’ hortensia’s (Hydrangea aborescens) snoei je terug in het vroege voorjaar, in maart of april. Deze twee soorten hortensia’s produceren bloemen op nieuw hout. Dat betekent dat je ze hard kunt terugknippen, zonder dat de bloemen voor dit jaar verloren gaan.

Boerenhortensia en berghortensia snoeien

De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) en berghortensia (Hydrangea serrata) snoei je halverwege de lente, in april of mei. Zij produceren hun bloemen op oud hout, dus snoei ze niet hard terug. Anders gaan de bloemen voor komende zomer verloren. Is je hortensia te groot geworden, knip dan sommige stengels onderaan terug.

Fluweelhortensia en eikenbladhortensia snoeien

De fluweelhortensia (Hydrangea aspera) en eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) snoei je slechts lichtjes in het voorjaar. Verwijder alleen oude of beschadigde takken en oude bloemhoofden.

Klimhortensia snoeien

De klimhortensia (Hydrangea petiolaris) kun je het beste pas in de zomer snoeien, na de bloei. Knip de scheuten die gebloeid hebben terug tot een paar nieuwe knoppen.

Meer snoeien in april

Hortensia snoeien: zo pak je het stap voor stap aan

Hydrangea macrophylla 'Niedersachsen'
Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla ‘Niedersachsen’)

We laten hier zien hoe je een boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) snoeit. Op dezelfde manier kun je de pluimhortensia en de hortensia ‘Annabelle’ (Hydrangea aborescens) snoeien (al mag je die soorten ook hard terugknippen tot de grond).

Stap 1: knip de oudste stengels af

Hortensia snoeien: knip de oudste takken weg
Knip de oudste takken van de boerenhortensia weg.

Gebruik een snoeischaar om drie à vier van de oudste, sterkst vertakte stengels bij de basis te verwijderen. De oudere stengels produceren meestal kleinere bloemen dan de jongere.

Stap 2: kort jongere takken in

Snoei de hortensia net boven een knop
Snoei de hortensia net boven een knop

Snoei de langste, twee tot drie jaar oude stengels terug tot een sterke scheut of tot net boven een knoppenpaar. Dit voorkomt dat de plant tijdens de bloei topzwaar wordt.

Stap 3: verwijder dunne scheuten

Hortensia snoeien: verwijder de twijgen
Knip de dunne scheuten weg.

Verwijder alle dunne, twijgachtige scheuten bij de basis, zodat de plant zijn energie gebruikt voor de sterke stengels, die de komende zomer zullen bloeien.

Stap 4: verwijder uitgedroogde bloemhoofden

Hortensia snoeien
Knip de verdroogde bloemhoofden af.

Verwijder ook de rest van de verdroogde bloemhoofden, want die hebben hun werk gedaan. Snoei terug tot het eerste knoppenpaar onder de verdroogde bloem.

Verdroogde hortensia snoeien in de zomer

Is je hortensia verdroogd in de zomer? Snoei hem dan niet terug – wacht echt op het snoeimoment in het voorjaar. Ook verdroogde bloemen beschermen de plant tegen vorstschade.

Lees meer over hortensia:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu