Hoe en wanneer moet je een hortensia snoeien? Het is een vraag die veel tuinliefhebbers bezighoudt. Want snoei je te vroeg, dan loopt je hortensia meer risico op vorstschade. Snoei je te laat, dan krijg je minder of zelfs geen bloemen. Met de volgende aanpak geef je jouw hortensia de ruimte om weer volop nieuwe takken boordevol uitbundige bloemen aan te maken.
Lees verder onder de advertentie
Ga snel naar
-
Wanneer hortensia snoeien?
-
Wanneer dode bloemen uit hortensia knippen?
-
Hortensia snoeien met vorst
-
Hoe moet je een hortensia snoeien?
-
Pluimhortensia en Annabelle snoeien
-
Boerenhortensia en berghortensia snoeien
-
Fluweelhortensia en eikenbladhortensia snoeien
-
Klimhortensia snoeien
-
Hortensia snoeien: zo pak je het stap voor stap aan
-
Hortensia snoeien tot op de grond
-
Verdroogde hortensia snoeien in de zomer
Wanneer hortensia snoeien?
Wanneer je je hortensia moet snoeien, is afhankelijk van de variëteit. De meeste hortensia’s snoei je het beste in het voorjaar, op de klimhortensia na. Snoei hortensia’s in ieder geval niet in het najaar of in de winter. Laat de verwelkte bloemen gewoon aan de struik zitten, want die beschermen de plant in de winter tegen de kou.
Hortensia snoeien in het voorjaar
De meeste hortensia’s snoei je dus in het voorjaar (behalve de klimhortensia). Welk moment in het voorjaar je kiest, maakt nog wel verschil. Sommige hortensia’s snoei je vroeg in het voorjaar, andere juist wat later.
Hortensia snoeien in het najaar
Laat je hortensia in het najaar met rust. De verdorde bloemhoofden zorgen in de winter voor structuur en – nog belangrijker – beschermen de plant tegen vorst in de winter. Haal de bruine bloemstengels pas weg in het voorjaar.
Wanneer dode bloemen uit hortensia knippen?
Bij de meeste hortensia’s geldt dus dat je uitgebloeide, dode bloemen in het voorjaar weg kunt knippen, tot vlak boven een nieuwe bloemknop. Doe dit zeker niet in het najaar, als de winter nadert, want dan beschermen de dode bloemen de plant tegen vorst.
Wekelijks tuintips in je mail
Hortensia snoeien met vorst
Veel mensen denken dat ze hun hortensia moeten snoeien na de bloei – afhankelijk van de soort hortensia zo’n beetje vanaf september of oktober. Maar dat is niet het geval. Misschien zien de uitgebloeide bloemen er niet zo mooi uit, maar ze beschermen de plant tegen de kou.
Zou je de bloemen wel afknippen, dan is de kans groter dat je plant beschadigd raakt in de winter. Tegen de tijd dat het december is, ben je blij dat je de bloemen niet hebt afgeknipt: behalve vorstbescherming bieden ze ook een mooi wintersilhouet.
De beste snoeitips
Snoeien doet bloeien € 12.99- Wanneer moet ik welke plant snoeien?
- Waar moet ik op letten met snoeien?
- De beste tips voor een bloeiende tuin.
Hoe moet je een hortensia snoeien?
Er zijn verschillende soorten hortensia’s. Afhankelijk van het soort hortensia kies je de juiste aanpak.
Pluimhortensia en Annabelle snoeien
De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de populaire ‘Annabelle’ hortensia’s (Hydrangea aborescens) snoei je terug in het vroege voorjaar, in maart of april. Deze twee soorten hortensia’s produceren bloemen op nieuw hout. Dat betekent dat je ze hard kunt terugknippen, zonder dat de bloemen voor dit jaar verloren gaan.
Boerenhortensia en berghortensia snoeien
De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) en berghortensia (Hydrangea serrata) snoei je halverwege de lente, in april of mei. Zij produceren hun bloemen op oud hout, dus snoei ze niet hard terug. Anders gaan de bloemen voor komende zomer verloren. Is je hortensia te groot geworden, knip dan sommige stengels onderaan terug.
Fluweelhortensia en eikenbladhortensia snoeien
De fluweelhortensia (Hydrangea aspera) en eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) snoei je slechts lichtjes in het voorjaar. Verwijder alleen oude of beschadigde takken en oude bloemhoofden.
Klimhortensia snoeien
De klimhortensia (Hydrangea petiolaris) kun je het beste pas in de zomer snoeien, na de bloei. Knip de scheuten die gebloeid hebben terug tot een paar nieuwe knoppen.
Hortensia snoeien: zo pak je het stap voor stap aan
We laten hier zien hoe je een boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) snoeit. Op dezelfde manier kun je de pluimhortensia en de hortensia ‘Annabelle’ (Hydrangea aborescens) snoeien (al mag je die ook best wat harder terugsnoeien).
Stap 1: knip de oudste stengels af
Gebruik een snoeischaar om drie à vier van de oudste, sterkst vertakte stengels bij de basis te verwijderen. De oudere stengels produceren meestal kleinere bloemen dan de jongere.
Stap 2: kort jongere takken in
Snoei de langste, twee tot drie jaar oude stengels terug tot een sterke scheut of tot net boven een knoppenpaar. Dit voorkomt dat de plant tijdens de bloei topzwaar wordt.
Stap 3: verwijder dunne scheuten
Verwijder alle dunne, twijgachtige scheuten bij de basis, zodat de plant zijn energie gebruikt voor de sterke stengels, die de komende zomer zullen bloeien.
Stap 4: verwijder uitgedroogde bloemhoofden
Verwijder ook de rest van de verdroogde bloemhoofden, want die hebben hun werk gedaan. Snoei terug tot het eerste knoppenpaar onder de verdroogde bloem.
Tip!
Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
Hortensia snoeien tot op de grond
Bij de meeste hortensia’s zorgt terugsnoeien tot op (10 – 15 cm boven) de grond weliswaar voor een verjonging van de struik. Maar het zorgt er waarschijnlijk ook voor dat jouw hortensia in het komende jaar niet of minder uitbundig bloeit. Hortensia’s die bloeien op nieuw hout, zoals de pluimhortensia en de hortensia ‘Annabelle’ (Hydrangea aborescens), kun je in het voorjaar prima stevig terugsnoeien en zullen in het komende jaar gewoon bloeien.
Verdroogde hortensia snoeien in de zomer
Is je hortensia verdroogd in de zomer? Snoei hem dan niet terug – wacht echt op het snoeimoment in het voorjaar. Ook verdroogde bloemen beschermen de plant tegen vorstschade.