Klimhortensia’s: een complete verzorgingsgids (snoeien, stekken, standplaats & meer)

Linda Passies
|
09/05/2022
klimhortensia Hydrangea anomala petiolaris

Een klimhortensia is een perfecte klimplant voor een muur, hek of schutting op het noorden of oosten. De plant fleurt de schaduw op en geeft in juni, juli en augustus bloemen. 

Lees verder na de advertentie

De meestvoorkomende klim hortensia is Hydrangea anomala subsp. petiolaris. Die geeft grote witte bloemen in de vroege zomer. Het hartvormige, donkergroene blad kleurt in de herfst geel. Klimhortensia’s zijn bladverliezende heesters. Dus nadat het blad geel is geworden, valt het af. Maar de plant is wel winterhard, en redelijk makkelijk te kweken.

Groenblijvende klimhortensia’s

Er zijn twee soorten klimhortensia’s die wel groen blijven in de winter: Hydrangea seemannii en Hydrangea serratifolia. Deze wintergroene soorten hebben een beschut, warm plekje nodig om goed te gedijen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Deze onderwerpen vind je in dit artikel:

Lees verder na de advertentie

Het kan een paar jaar duren voordat klimhortensia’s bloeien

Alle klimhortensia’s zijn groeikrachtige planten, maar het kan een paar jaar duren voordat ze goed zijn aangeslagen en bloeien. Maak je dus geen zorgen als je klimhortensia nog niet bloeit. Het is goed om je plant veel ruimte te geven: Hydrangea petiolaris kan wel 12 meter hoog en 8 meter breed worden na 10 tot 15 jaar. De groenblijvende varianten blijven iets kleiner: 10 meter hoog en 3 meter breed.

Wat is de beste standplaats voor klimhortensia’s?

De juiste standplaats voor klimhortensia’s is in de schaduw of halfschaduw. Het allerliefst staan ze in gevlekte schaduw: niet té zonnig en niet te veel schaduw. Hydrangea petiolaris groeit wel in de zon, maar de bloemen blijven dan niet lang mooi. Omdat de jonge scheuten gevoelig zijn voor vorstschade, kun je ze beter niet op vorstgevoelige of winderige plekken planten. 

Klimhortensia’s doen het goed in de meeste grondsoorten, inclusief zure en basische grond. De planten houden van vochtige maar goed doorlatende grond. Laat de grond niet uitdrogen, vooral niet bij warm weer. Mulch in het voorjaar met oude mest of compost, waardoor de grond vocht beter kan vasthouden.

Wanneer klimhortensia’s planten?

De beste tijd om klimhortensia’s te planten is in het voorjaar of de herfst: april, mei, september en oktober. Dan is de grond warm en vochtig. Planten in de zomer kán wel, maar dan moet je goed in de gaten houden dat de grond vochtig blijft.

Hoe plant je klimhortensia’s?

Het blad van Hydrangea petiolaris kan je huid irriteren, dus draag handschoenen (en lange mouwen) als je met de plant aan de slag gaat. Het kan een goed idee zijn om compost of oude stalmest door de grond te mengen voordat je de hortensia plant. Geef de plant flink wat water, ongeveer een uur voordat je hem plant.

Hoe diep klimhortensia planten?

Let erop dat je een hortensia niet dieper plant dan hoe de plant in de originele pot stond. Water de plant goed in na het planten en verdeel mulch (het liefst bladaarde) rondom de plant. Zorg voor genoeg water in de eerste lente en zomer dat de plant op z’n nieuwe plek staat.

Hoewel de klimhortensia een klimplant is, moet je hem wel even op weg helpen. Na het eerste groeiseizoen gaat de plant zijn eigen weg, omdat hij hechtwortels ontwikkelt. Daarom moet je hem in eerste instantie opbinden aan een trellis of gegalvaniseerde draden. Zet je je klimhortensia tegen een hek, zorg dan dat het een stevig hek is. Klimhortensia’s worden zwaar naarmate ze ouder worden. 

Klimhortensia verzorgen

klimhortensia Hydrangea_petiolaris klim hortensia

Klimhortensia’s hebben geen voeding nodig. Te veel voedsel stimuleert de groei van blad, maar de plant ontwikkelt minder bloemen. Wel is het verstandig om elke lente mulch te verspreiden rondom de plant. 

Klimhortensia’s water geven

Hortensia’s hebben de neiging om te verwelken in warm weer. En omdat planten tegen muren meestal niet genoeg water krijgen tijdens een regenbui, is het heel belangrijk om de plant van veel water te voorzien in hete periodes. 

Het kan een aantal jaar duren voordat de plant echt is aangeslagen. Groeit de plant de eerste jaren niet echt veel, dan is dat dus niets om van op te kijken. Maar, zoals gezegd, houd wel in de gaten of de plant wel genoeg water krijgt. 

Het duurt dus ook een paar jaar voordat de plant bloeit. Krijgt een volwassen plant weinig of geen bloemen? Dat kán komen doordat de plant niet goed is gesnoeid. 

Schimmel bij klimhortensia

Als het warm en vochtig is, met weinig luchtcirculatie, kunnen bruine plekken op het blad ontstaan. Dit is een schimmel. Verwijder aangetaste bladeren zodra je ze ziet. Om dit te voorkomen kun je erop letten om de plant alleen aan de basis water te geven (voorkom sproeiers) en de luchtcirculatie te verbeteren.

Dopluis bij klimhortensia’s

In de vroege zomer kun je eitjes van de hydrangeadopluis tegenkomen. Ze zitten bedekt in wit, waxachtig materiaal op de takken of de onderkant van de bladeren. De volwassen dopluizen zien eruit als bruine dopjes. Onder andere vogels en lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van deze insecten. In serieuze situaties kan het voor bladverlies en gebrek aan groei zorgen. Dat komt omdat de insecten het sap uit de hortensia halen. Heb je te maken met een flink probleem, probeer de dopluis dan te verwijderen door een mengsel van water en groene zeep. 

Hoe klimhortensia’s snoeien?

De meeste hortensia’s snoei je het beste in de lente, maar dat geldt niet voor klimhortensia’s. Klimhortensia’s snoei je in de zomer, na de bloei. Grofweg in augustus of september. Hydrangea petiolaris snoei je maar lichtjes, want de meeste bloemknoppen ontstaan bovenaan de plant. De plant bloeit aan de scheuten van vorig jaar. De scheuten die gebloeid hebben, snoei je terug tot een nieuw paar van knoppen. 

Is je plant te groot geworden en wil je hem daarom snoeien? Dan moet je misschien wat bloemen opofferen de komende jaren, door in de herfst of lente wat meer terug te snoeien. 

Hydrangea seemannii en Hydrangea serratifolia snoei je na de bloei in de zomer. Je knipt ze terug tot ze goed op hun plek passen. Je wil deze planten niet te veel terugsnoeien. 

Klimhortensia’s stekken

De makkelijkste manier om een klimhortensia te vermeerderen, is via afleggen. Zoek in de lente een jonge, gezonde tak uit die je aan de grond kunt vastpinnen. Gebruik een mes of snoeischaar om de bladeren van de stam te verwijderen en een oppervlakkige snee te maken in de stam. Doe dit net onder een knop in het jongste deel. Dit stimuleert de tak om wortels aan te maken. 

Zo maak je een aflegger van een klimhortensia

Verbeter de grond met potgrond en gebruik dan een stuk (ijzer)draad met een haak om het kale stuk naar de grond te krijgen. Geef de plek waar de tak de grond raakt water, en leg een stuk steen (of iets zwaars) op de tak om hem op z’n plek te houden. 

Klimhortensia’s stekken

Je kunt ook stekken nemen van de klimhortensia. Ook dit doe je in de lente. Zoek ‘s ochtends naar jonge scheuten zonder bloemen, die drie setjes van bladeren hebben. Het liefst verwerk je deze stekken direct, maar je zou ze ook nog kort kunnen bewaren in een plastic zakje op een koele plek.

Verwijder de vier onderste blaadjes en kort de stam van de stek in. Knip net onder een node. Vervolgens plaats je de stekken in een pot met stekgrond. Je kunt meerdere stekken in één pot zetten (bij voorkeur aan de rand), zolang de bladeren elkaar niet raken. Geef de stekken voldoende water en en bedek met doorzichtig plastic. Het liefst plaats je de pot(ten) in een koude kas. Zie je de stekken groeien? Verplaats ze dan naar een plekje in de schaduw. 

Deze klimhortensia’s zijn een aanwinst voor je tuin

Twijfel je nog welke soort klimhortensia je in je tuin wil zetten? Deze 6 soorten zijn prachtig.

  • Hydrangea anomala subsp. petiolaris: de welbekende klimhortensia met donker blad en witte pluimen. Hoogte x breedte 10 m x 3 m. 
  • Hydrangea anomala subsp. petiolaris ‘Mirranda’: een ‘variegated’ variëteit met crèmekleurige of gele randen aan het blad, en afbladderend bruine bast. Hoogte x breedte 12 m x 8 m. 
  • Hydrangea anomala subsp. petiolaris ‘Silver Lining’: lijkt erg op de ‘standaard’-klimhortensia, maar heeft ook zilver in het blad.
  • Hydrangea anomala subsp. petiolaris ‘Flying Saucer’: deze variëteit heeft grotere bloemen. 
  • Hydrangea seemannii: een wintergroene klimhortensia die oorspronkelijk uit Mexico komt. De plant heeft koepelvormige bloemen van groenwitte bloemen, omringd door witte schutbladen. 
  • Hydrangea serratifolia: een andere wintergroene klimhortensia, oorspronkelijk uit Chili en Argentinië. De plant heeft grote, grove bladeren met als bloemen roomwitte pluimen.

Meer over hortensia’s:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu