Dahlia’s toppen voor meer bloemen: zo doe je dat

Dahlia toppen hoeft niet moeilijk te zijn, als je maar weet hoe en wanneer je dat doet.

Dahlia’s zijn geweldige plukbloemen waarvoor geldt: hoe meer je plukt, hoe meer bloemen je plant aanmaakt. Om te genieten van nóg meer bloemen om te plukken, kun je jouw dahlia toppen. Als je eenmaal weet wat toppen is en hoe je te werk gaat bij dahlia’s, kun je zo aan de slag met jouw eigen planten.

Lees verder na de advertentie

Dahlia toppen: wat is dat?

Door dahlia te toppen, stimuleer je de plant om meer bloeiende scheuten aan de te maken.
Dahlia ‘American Dawn’

Toppen is eigenlijk iets heel eenvoudigs: door de top van je plant weg te knippen, stimuleer je de plant om te vertakken en zo bossiger te groeien. De plant steekt zijn energie dan in het aanmaken van nieuwe zijscheuten. Verder zorgt toppen bij dahlia’s ervoor dat je plant minder snel omwaait bij harde wind, omdat de plant steviger, compacter en lager groeit.

Het lijkt misschien een beetje eng om je dahlia te toppen, maar als je op het juiste moment topt, pluk je daar straks de bloemen van. Toppen is overigens geen vereiste bij het kweken van dahlia’s. Ook als je jouw dahlia niet topt, maakt hij mooie bloemen aan. Met toppen vergroot je vooral de kans op meer zijscheuten en daarmee meer bloemen om te plukken.

Wekelijks aan de slag met tuintips vanuit je mail

Iedere week praktische tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Wanneer dahlia toppen

Top dahlia's wanneer ze hoog genoeg zijn.

Kijk om te bepalen wanneer je dahlia’s gaat toppen naar de hoogte van jouw dahlia-plant. Vanaf een hoogte van 20 centimeter kun je jouw jonge dahlia toppen.

Dahlia toppen: hoe doe je dat

Dahlia toppen hoeft niet moeilijk te zijn, als je maar weet hoe en wanneer je dat doet.

Knip de middelste scheut terug tot op een bladpaar, wanneer je dahlia hoog genoeg is. Houd bij een plant van 20 cm bijvoorbeeld het bovenste bladpaar aan.

Je kunt zelf kiezen vanaf waar je jouw dahlia topt. Zorg er wel altijd voor dat er minstens één bladpaar overblijft. Het resultaat? Een stevige, compactere dahliaplant die meer bloeiende scheuten aanmaakt.

Tip! Gebruik een schone schaar of een schoon mes om jouw dahlia te toppen of gebruik de nagels van je duim en wijsvinger.

Meer lezen over dahlia’s

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu