Scheuten stekken van vaste planten in de lente: zo doe je dat

Helga Kluiter
|
13/04/2021
scheuten stekken in de lente

Het is eigenlijk een raar uitgangspunt: je haalt een stuk van een plant af en verwacht dan zomaar dat dat stuk gaat groeien. Maar scheuten stekken van vaste planten is een eeuwenoude, beproefde methode om planten te vermeerderen. Het werkt echt heel eenvoudig!

Lees verder na de advertentie

Wanneer kun je scheuten stekken?

Het voorjaar, tot aan het begin van de zomer, is een prima moment voor het maken van zogeheten scheutstekken of zomerstekken. De pas aangegroeide takjes zijn dan nog zacht en buigzaam. De stekken die je hiervan neemt, krijgen vaak heel snel wortels. Neem de stek altijd wanneer de scheuten vol zitten met sap – gewoonlijk ‘s morgens vroeg – en doe de stek meteen in een plastic zak zodat hij niet uitdroogt of slap wordt.

Meer lezen over planten stekken

Geschikte planten voor het stekken van scheuten

Penstemon (schildpadbloem)
Penstemon (schildpadbloem)

Over het algemeen lukt het scheutstekken het beste bij groenblijvende vaste planten en bij kruidachtige planten die in de zomer mooi bloeien.

 • Zich vertakkende groenblijvende vaste planten die voortdurend door blijven groeien, zoals schildpadbloemen (Penstemon) en vaste muurbloemen (Erysimum) zijn het gemakkelijkst en schieten erg goed wortel.
 • Zijn je saliestruiken (Salvia officinalis) de winter goed doorgekomen en geef je ze goed water en voedsel, dan krijgen ze binnen enkele weken nieuwe scheuten die ideaal zijn om te stekken.
 • Laatbloeiende salieplanten zoals Salvia guaranitica en de populaire Salvia ‘Amistad’ kun je in de vroege lente goed stekken. Zet ze meteen in een pot en je krijgt de volgende zomer planten die prima bloeien.
 • Ook van allerlei dwergstruiken kun je stekjes nemen, bijvoorbeeld van houtige kruidenplanten zoals lavendel, tijm en rozemarijn. Je stekt dan van de buigzame nieuwe aangroei, niet van de oude, houtige takken van vorig jaar.
 • Alle planten uit de composietenfamilie die ‘s winters hun kroon behouden, zoals de struikmargriet (Argyranthemum), kun je ook op deze manier stekken.
 • Scheutstekken werkt goed bij struiken die in de lente hard aangroeien, zoals fuchsia’s en hortensia’s (Hydrangea).
 • Nog meer planten die je met scheutstekken kunt vermeerderen: Geranium, chrysant, citroenverbena, anjer (Dianthus).

Lees verder na de advertentie

Scheuten stekken: dit heb je nodig

Voor het maken van scheutstekken heb je geen bijzonder materiaal nodig:

 • een pot, bij voorkeur terracotta,
 • losse potgrond met veel scherp zand erin
 • een scherp mes
 • een plantboor of stokje

Stap voor stap scheuten stekken

In dit voorbeeld stekken we de jonge scheuten van een struikmargriet (Argyranthemum). Zo werkt het:

Stap 1: kies goed stekmateriaal

Scheuten stekken: kies stekmateriaal

Kies een paar stevige jonge scheuten van de moederplant. Scheur de zijtakjes er voorzichtig af zonder de stengel te beschadigen, of snijd ze eraf onder een bladoksel.

Stap 2: haal overtollig blad weg

Scheuten stekken: verwijder de zijtakjes

Haal voorzichtig de bladeren onder aan de stek weg met vinger en duim of met een scherp mes. Het stuk van de stek dat onder de grond gaat moet helemaal kaal zijn.

Stap 3: snijd de stengel bij

Snijd de onderkant van de stek bij

Als je een zijscheut hebt gekozen, moet je de onderkant ervan netjes maken met een mes. Als je een hoofdstengel hebt gekozen, moet je hem opnieuw afsnijden direct onder een bladoksel.

Stap 4: zet de stekken in een pot

Zet de scheutstekken in een pot
Zet de scheutstekken in een pot.

Stop de stekken meteen in de grond, langs de buitenrand van de pot en met de onderste bladeren net iets boven de grond. Duw de grond vervolgens zachtjes aan.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu