De Spathiphyllum is voor de meeste mensen beter bekend onder de makkelijker uit te spreken naam ‘lepelplant’. Deze sterke kamerplant is erg populair, niet in de minste plaats omdat hij zo makkelijk bloeit. De bloemen steken dan als een soort witte lepeltjes boven het blad uit. Daar wil je er toch ook meer van? Gelukkig is de lepelplant delen heel eenvoudig.
Lees verder na de advertentie
Lepelplant delen: sneller dan zaaien
Je zou lepelplanten kunnen zaaien, maar het is veel eenvoudiger om de Spathiphyllum te vermeerderen door gewoon de kluit van de lepelplant te delen. Het grote voordeel is dat je niet hoeft te wachten tot je plant groot is.
Zo deel je de Spathiphyllum
Gebruik een groot, scherp mes, of scheur de wortelkluit gewoon met de hand in stukken. Zet vervolgens elk stuk apart in een kleinere pot.
1. Haal de lepelplant uit de pot
Tik de lepelplant uit zijn pot en kijk goed waar de scheuten uit de potgrond steken. Als het goed is, zie je een paar duidelijke openingen waar de kluit in kleinere stukken kan worden gescheiden.
2. Verdeel de kluit in stukken
Als de stukken relatief makkelijk afbreken, kun je de kluit met je handen scheuren. Lukt dat niet, snij de kluit dan met een mes in een paar kleinere stukken. Gooi zwakke of dode stukken weg. Snij lange of grillige wortels af, zodat elke nieuwe, jonge pol een fatsoenlijk stel wortels heeft van ongeveer 8-10 cm lang.
4. Zet de lepelplantjes in een nieuwe pot
Verplant elke nieuwe pol naar een pot met verse universele potgrond of potgrond voor kamerplanten. Zorg dat de plant even diep in de potgrond staat als in de vorige pot. Geef de nieuwe planten goed water (maar niet teveel!) en blijf regelmatig water geven.
Andere kamerplanten die je op deze manier kunt delen
De lepelplant is een klassiek voorbeeld van een kamerplant die je in verschillende kleinere planten kunt delen om hem nieuwe kracht en jezelf gratis planten te geven. De meeste polvormende planten kunnen op dezelfde manier gedeeld worden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende planten:
- Alocasia (olifantsoor)
- Anthurium (flamingoplant)
- Calathea (pauwenplant)
- Zamioculas (kamerpalm)