Stekken in april: dit is waarom je nú stengelstekken moet nemen

Helga Kluiter
|
13/04/2021
Stengels stekken in april

Bij planten waarvan de takken hol worden, zoals ridderspoor en lupine, gaat het maken van scheutstekken niet lukken, hoe hard je het ook probeert. De enige manier waarop je dat soort planten vegetatief kunt vermeerderen, is door de stengels te stekken in april.

Wat zijn dat, stengelstekken?

Stengelstekken lijkt op scheutstekken. Alleen snijd je de stek nu niet bij een knop of bladoksel af, maar snijd je jonge scheuten helemaal aan de grond af, zo dicht mogelijk bij de wortel.

Dit is waarom je stengel stekken in april moet nemen

Anders dan bij scheutstekken heb je bij stengelstekken niet veel speelruimte bij het bepalen van het beste moment: het kan alleen in de lente. Het materiaal voor stengelstekken is namelijk alleen beschikbaar op het moment dat een plant weer begint te groeien. Als je te lang wacht, zijn de korte, stevige scheuten veranderd in lange, onhandelbare staken. De takken zullen dan ook hol zijn.

Planten die je op deze manier kunt stekken in april

Cactusdahlia
Cactusdahlia

Je kunt stengelstekken maken bij iedere plant waarbij meerdere stelen uit één wortelhals groeien.

  • Stengelstekken werkt goed bij veel leden van de Lamiaceae-familie (lipbloemen), bijvoorbeeld bij muntplanten. Denk ook aan Agastache (dropplant), Scutellaria (glidkruid), Melittis en Lamium orvala (dovenetel).
  • Een goede kandidaat voor stengelstekken is Campanula (klokje). Halverwege april hebben de planten krachtige nieuwe scheuten waarvan je er een paar bij de wortel kunt afsnijden.
  • Vaste planten die niet winterhard zijn en die na de winterrust in de lente nieuwe scheuten krijgen, zoals dahlia’s, kun je stekken.
  • Andere planten die je vermeerdert via stengelstekken zijn Delphinium (ridderspoor), Phlox paniculata (vlambloem) en lupine.

Stap voor stap: stengels stekken in april

Stengels stekken in april is eenvoudig. Als je deze uitleg volgt, kan het niet misgaan. Ga dus snel je tuin in, verzamel wat materiaal om te stekken en probeer het zelf uit!

Stap 1: kies sterk stekmateriaal

Stengel stekken in april - stap 1

Kies sterke scheuten van een centimeter of vijf (hier bij een aster). Schuif een scherp mes achter iedere scheut om hem zo laag mogelijk af te snijden.

Stap 2: verwijder de onderste bladeren

Stengelstekken maken van Aster 'Little Carlow'
Verwijder de onderste bladeren.

Verwijder de laagste bladeren, want anders gaan die uiteindelijk rotten. Scheur of snijd ze eraf – zorg dat je de stengel in ieder geval niet beschadigt.

Stap 3: snijd de top van de scheut af

Stengels stekken in april
Snijd de top van de scheut af.

Snijd met een mes de top van de scheut af. Bij planten met zachte stengels kan het beter zijn om de scheut te toppen met je wijsvinger en duim.

Stap 4: zet de stekken in een pot

Zet de stekken van Aster 'Little Carlow' in een pot
Zet de stekken in een pot.

Plaats de stekken langs de rand van een gevulde terracotta pot. Doe ze diep in de grond tot net onder de bladeren. Doe grit op de grond en geef water.

Magazine van Gardeners’ World dec/2021

Gardeners’ World dec/2021

Bestel nu