Hulst stekken en vermeerderen

Linda Passies
|
04/11/2022
verschillende soorten hulst Ilex aquifolium

Hulst vermeerderen is niet moeilijk. Je kunt hulst op twee manieren vermeerderen: uit zaad of door te stekken. 

Lees verder na de advertentie

Hulst zaaien

Hulst (Ilex) staat bekend om de prachtige bessen. En die bessen bevatten natuurlijk het zaad van de hulst! Verzamel de bessen in de wintermaanden. Zorg dat je de vogels voor bent! Vervolgens kun je het vruchtvlees van de bessen verwijderen en de zaden afspoelen. Daarna kun je ze in (turfvrije) potgrond planten en ze buiten laten ontkiemen. 

Om bessen te krijgen aan je hulst, heb je een vrouwelijke plant nodig.

hulst stekken vermeerderen

Hulst stekken

Om hulst te stekken kun je op twee momenten stekken nemen: in augustus en september of in de winter. Gebruik stevige handschoenen en lange mouwen, om te voorkomen dat je je prikt aan de stekels van de hulst!

Hulst stekken in de zomer

Tijdens de (vorm)snoei van de hulst in augustus en september kun je het snoeiafval gebruiken om stekken van te maken. 

Lees verder na de advertentie

Hulst stekken in de winter

Ook in de winter kun je hulst stekken: door winterstekken ofwel houtstekken te nemen. 

Hulst stekken: stappenplan

Als je planten stekt, is het aan te raden om meer stekken te nemen dan je nodig hebt. De kans is groot dat sommige stekken niet zullen wortelen en uitvallen.

Stap 1: Knip takken af

hulst snoeien

Knip een lange tak van je hulst af. Je mag best diep in de hulst knippen, je kunt zowel verhoute takken als nieuwe scheuten stekken. Ga je niet direct aan de slag met je stekken? Zet ze dan even in een emmer water.

Stap 2: Verwijder hulstblad

Verwijder bladeren en zijtakken onderaan je stek. Op die manier voorkom je dat de stek te veel vocht verliest via het blad. 

Stap 3: Snijd je stek onderaan af

Snijd je stek net onder een bladknoop weg. Op de plek van de bladknoop, ontstaan nieuwe wortels. Als het goed is, heeft je stek nog meer bladknopen, van het blad dat je net hebt verwijderd. Ook daar kunnen wortels groeien. 

Stap 4: Maak gat

Maak een gat in de grond waar je de stek wil plaatsen. Eventueel kun je een smalle snede maken met een spade, je hebt weinig ruimte nodig voor je stek. 

Stap 5: Hulst-stek in de grond

Steek je stek zo diep mogelijk in de grond, en stamp de grond aan. 

De komende maanden zullen je stekken wortelen. In de herfst is de grond nog wel warm, waardoor er wortels kunnen groeien. In de lente zullen de wortels nog beter aanslaan, waarna je nieuwe hulstplanten hebt. 

Meer lezen over hulst:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu