Van pit of besje tot boom: dit is hoe je zelf bomen zaait

Helga Kluiter
|
09/09/2022
boom kweken uit pit of bes

Wie heeft als kind niet geprobeerd een appelboom of ander soort fruitboom te zaaien? Toch is een boom kweken uit bes of pit iets waar de meeste volwassenen niet aan beginnen. Jammer, want het geeft veel voldoening en is spotgoedkoop.

Lees verder na de advertentie

Wanneer boom kweken uit pit of bes

Vruchten en zaden van veel struiken en bomen worden in het najaar rijp, dus in deze periode heb je volop keuze uit allerlei bessen, pitten en andere zaden. Omdat het gros van de boomzaden herhaaldelijke perioden van kou nodig heeft om te kunnen ontkiemen, kun je ze het beste in de herfst zaaien. Zo krijgen ze in de winter te maken met de juiste omstandigheden om in het voorjaar te kunnen opkomen.

Stap voor stap: boom kweken uit pit of bes

Kijk om je heen om de boom of struik te kiezen die je wilt zaaien en ga meteen aan de slag:

1. Selecteer de zaden

boom kweken uit pit of bes
Lijsterbes

Kies grote, gezonde vruchten zonder beschadigingen of tekenen van rot of ziekte. ‘Gevleugelde’ zaden kun je eruit halen, maar pas op de je de zaden zelf niet beschadigt.

2. Verwijder het vruchtvlees

Lees verder na de advertentie

boom kweken uit pit: vruchtvlees verwijderen

Verwijder het vruchtvlees van bessen of fruit. Om de zaden van zachte bessen zichtbaar te maken, duw je ze voorzichtig door een zeef.

3. Zaden laten drogen

Zaai de zaden direct of laat ze drogen op een stuk keukenrol. Bewaar ze daarna in een luchtdicht bakje in de koelkast. Kastanjes en eikels mogen niet uitgedroogd raken.

4. Je boom zaaien

Zaai zaden zonder vruchtvlees eromheen op de oppervlakte van zaaigrond en bedek ze licht. Plak labels op de potten, zodat je weet wat in welke pot zit.

Problemen oplossen

Het grootste probleem waar je rekening mee moet houden, zijn muizen. Dus bedek de potten met fijne netten. Zo gauw je zaailingen hebt, kun je ze in eigen potten verder laten groeien. Uiteindelijk plant je ze op hun definitieve plek.

Meer bomen kweken uit pit of bes

appelboom zaaien

In ons stappenplan lieten we zien hoe je een lijsterbes zaait, maar deze methode werkt ook met andere vruchtdragende bomen en struiken, zoals:

  • Hulst (Ilex), een ideale plant voor de fauna in je tuin.
  • Kardinaalsmuts (Euonymus), een spichtige boom die prachtige vruchten draagt.
  • Venijnboom (Taxus baccata), ideaal om in groten getale te kweken en als heg te gebruiken.
  • Wilde appel (Malus sylvestris, foto), echte soorten kun je makkelijk kweken vanaf de pit.

Meer bomen met vruchten om te zaaien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu