Skimmia japonica subsp. reevesiana: groenblijver met besgarantie

Helga Kluiter
|
22/11/2021
skimmia japonica subs reevesiana

Wil je je tuin het hele jaar door meer structuur geven, plant dan een skimmia! Deze heesters zijn namelijk het hele jaar groen en bloeien in de lente met geurende bloemen. Wil je je ook nog verheugen op bessen, dan zit je met de Skimmia japonica subsp reevesiana goed.

Lees verder na de advertentie

Skimmia japonica subsp. reevesiana

  • Botanische naam:Skimmia japonica subsp. reevesiana
  • Volksnaam: Skimmia
  • Familie: Rutaceae
  • Type plant: heester, groenblijvend
  • Bloeitijd: maart-april
  • Hoogte x Breedte: 90 cm x 90 cm
  • Standplaats: halfschaduw, schaduw

Skimmia soorten

Er zijn meerdere soorten skimmia, maar het geslacht Skimmia japonica is het bekendst. De reevesiana is hiervan weer een ondersoort, wat wordt aangeduid met de afkorting subsp. (subspecies). Andere mooie soorten zijn:

  • Skimmia japonica ‘Fragrans’ (mannelijk): Deze soort draagt veel bloemen, groeit rechtopgaand en blijft compact (H x B: 1 m x 1 m).
  • Skimmia japonica ‘Nymans’ (vrouwelijk): Dit is een breed groeiende skimmia met dunne bladeren (H x B: 1 m x 1,5 m).
  • Skimmia japonica ‘Rubella’ (mannelijk): Deze skimmia heeft zeer decoratief, donkergroen blad met een rood randje. In de herfst krijgt hij rode bloemknoppen die in het voorjaar openen en witte bloemen onthullen (H x B: 1,2 x 1,2 m).

De 100 beste planten

Gardeners' World De 100 beste planten

Meer inspiratie nodig? Je vindt de Skimmia japonica subsp. reevesiana die we in dit artikel noemen terug in De 100 beste planten, een speciale uitgave van Gardeners’ World. Hierin hebben we speciaal voor jou de allerbeste planten verzameld, waarmee jij ervoor zorgt dat je tuin er het hele jaar door prachtig bij ligt.

Lees verder na de advertentie

Skimmia met rode bessen

skimmia rode bessen

De meeste skimmia’s zijn eenslachtig, wat betekent dat ze mannelijk of vrouwelijk zijn. Om bessen te krijgen heb je in dat geval heesters van beide geslachten nodig. De Skimmia japonica subsp. reevesiana is echter hermafrodiet. Dat houdt in dat hij ook in zijn eentje een overvloed aan bessen produceert. Heb je weinig ruimte, dan is deze soort erg geschikt. De bessen zijn licht giftig, met als resultaat een maag die wat van streek raakt.

Skimmia japonica subsp. reevesiana standplaats

Het liefst staan skimmia’s op een plek in de halfschaduw, maar ook volledige schaduw zullen ze tolereren. Vermijd een positie in de volle zon, want dat kan ervoor zorgen dat het blad van je skimmia bleek wordt en de plant er ziekjes uit gaat zien. Skimmia staat graag in neutrale tot lichtzure grond.

Skimmia reevesiana verzorging

skimmia japonica subs reevesiana

Geef skimmia’s de eerste 12 tot 18 maanden na het aanplanten tijdens droge periodes genoeg water. Door vervolgens de grond boven de wortels elke winter of begin voorjaar te mulchen met bladaarde, compost of houtsnippers blijft er meer vocht in de grond bewaard. Zorg er echter voor dat de mulchlaag de stam niet raakt. Geef skimmia’s in potten bovendien regelmatig water en laat ze nooit uitdrogen. Ook in de winter kan het nodig zijn af en toe water te geven.

Skimmia snoeien

Je hoeft een skimmia niet regelmatig te snoeien, maar als de vorm van de heester door wat al te enthousiast groeiende takjes wordt verpest, dan kun je ze in het voorjaar terugknippen.

Skimmia japonica subsp reevesiana combineren

skimmia japonica subs reevesiana

Omdat deze groenblijvende heester elk seizoen iets te bieden heeft, kun je hem het hele jaar door goed combineren met seizoensplanten – en heb je in elk seizoen weer een nieuwe combinatie:

Meer inspirerende planten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu