Hyacint: planten, verzorgen, giftig en meer
Zorg voor prachtige kleur en geur in het voorjaar met de hyacint. Deze planten groeien uit bloembollen en zijn gemakkelijk te houden. Lees in deze plantengids over het planten, verzorgen, vermeerderen, giftigheid en hoe je eventuele problemen oplost.
Kenmerken:
Wat is de hyacint voor plant?
De hyacint is een bolgewas uit de aspergefamilie en komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied tussen midden-Turkije en Libanon. Hyacinthus orientalis is daar een wilde plant. Degene die wij zo graag als voorjaarsbollen kweken zijn gecultiveerde soorten, wat al gebeurd sinds de 15e eeuw!
In Nederland en België kun je ook de inheemse hyacint vinden: de wilde hyacint (Hyacinthoides non-scripta). Dit is een beschermde plant.
De hyacint zie je meestal in het paars, maar ze zijn ook verkrijgbaar in roze, wit en zelfs lila. Bovendien hebben ze een heerlijke geur, wat jouw tuin gelijk in de voorjaarssfeer brengt. Ook kun je ze voortrekken (zorgen dat ze eerder gaan bloeien) en ze al tijdens de Kerst binnen op tafel hebben staan.
Wanneer hyacintenbollen te planten
Hyacintenbollen plant je het best in de herfst, meestal van september tot november. Je kunt ze vaak tot aan de Kerst planten, maar het kan zijn dat ze daardoor later bloeien dan normaal.
Hyacinten voortrekken
Om hyacinten te forceren tot bloei moet je ze een tijdje bedekken, bijvoorbeeld met een oude deken, wat stro of een dikke krant. Sla ze dan op in een schuur of garage waar het koel blijft (9ºC is ideaal), tot wel 10 weken (voorgetrokken bollen hebben slechts zes weken nodig). Controleer ze regelmatig en geef ze nog een beetje water als de compost droog aanvoelt.
Zodra de scheuten zijn gegroeid, zet je de hyacinten binnen op een lichte, koele plek, bijvoorbeeld een vensterbank. Zorg ervoor dat ze niet in de buurt van een warmtebron zoals een kachel of radiator staan, want dan kunnen ze te snel groeien en omvallen. Geef water wanneer dat nodig is, meestal als de compost droog begint aan te voelen. Zodra ze binnenshuis staan, zouden je hyacinten binnen drie weken moeten bloeien.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Hyacinten planten, zo doe je dat
Je kunt hyacinten planten in de tuin, maar ook in potten en zelfs vazen. Het is een goed idee om handschoenen te dragen bij het planten van de bollen, omdat ze de huid kunnen irriteren. We vertellen je hoe je hyacinten kunt planten.
Waar hyacinten te planten in de tuin
Hyacinten doen het goed aan de vooraan in de lenteborders, samen met andere voorjaarsbollen zoals druifhyacinten (Muscari) en tulpen (Tulipa). Hyacinten kun je ook prima in potten zetten voor een kleurenpracht op het terras.
Positie in border
Winterhard?
Grondsoort
Wat te doen met hyacintenbollen na de bloei
Na de bloei sterven de bloemen en bladeren van de hyacint af en gaat een deel van de energie terug in de bol. Hier slaat de plant de voedingsstoffen op voor de start van de groei in het volgende. Hyacinten in de tuin kunnen daarom in de grond worden gelaten om het volgende jaar weer te verschijnen.
Verwijder, zoals ook bij andere bloembollen, wel de bloemstengel om te voorkomen dat de plant energie verspilt aan het maken van zaden. Laat het loof volledig afsterven en geef voeding met een kaliumrijke meststof zoals tomatenvoeding. De bol zal dit gebruiken om de bloemen van het volgende jaar te produceren.
Voorgetrokken hyacintenbollen die binnenshuis hebben gestaan, kun je niet opnieuw binnen gebruiken, maar je kunt ze wel buiten uitplanten. Deze zullen elk voorjaar opnieuw bloeien.
Hoe hyacinten te vermeerderen
Hyacintenbollen die in de grond worden gekweekt, vermeerderen zichzelf door middel van uitlopers. Je kunt de bollen in de herfst en winter opgraven en deze verwijderen of verdelen. Je de bloembollen natuurlijk ook gewoon groter laten groeien.
Is een hyacint giftig?
Ja, de hyacint is in zijn geheel een giftige plant, met name de bollen en zaden. Ze bevatten voornamelijk saponinen. De plant is gevaarlijker voor huisdieren dan voor mensen, maar ook mensen kunnen na het eten van de plant erg ziek worden. Heb je een deel van de plant gegeten? Neem dan contact op met een medische instelling.
Problemen met de hyacint oplossen
Het meest voorkomende probleem bij hyacinten binnenshuis is dat ze omvallen. Dit wordt veroorzaakt door de zware bloemstengels in combinatie met teveel warmte. Zorg ervoor dat je hyacinten groeien in koele, lichte omstandigheden en niet in de buurt van een warmtebron. Dit zorgt ervoor dat ze langzaam groeien en niet omvallen.
In de tuin kunnen hyacinten er het tweede of derde jaar na het planten minder bloemrijk uitzien. Om ze weer zo vol te laten bloeien als je ze ooit gepoot hebt, laat je het loof na de bloei op natuurlijke wijze afsterven en geef je de bollen een goede voeding met een kaliumrijke meststof. Zitten je bollen al jaren in de grond? Dan is het misschien het beste om ze te vervangen.
Soorten hyacinten
Uit de oorspronkelijke, wilde hyacint zijn vele varianten gekweekt. Je kunt ze in verschillende kleuren verkrijgen en ook de vorm van de bloemen kan verschillen. Bekijk deze hyacint soorten.