Met deze hyacinten fleur je elke plek in en om het huis op

Helga Kluiter
|
28/12/2022
hyacinten soorten

Hyacinten zijn populaire planten om in potten binnen te zetten voor een vroege explosie van kleur en geur in het voorjaar. Maar ook als borderplanten zijn ze erg waardevol. Plant dus de mooiste hyacinten soorten in het najaar om in de lente hun spektakel te kunnen aanschouwen.

Lees verder na de advertentie

Hyacint verzorging

bloembollen binnen met kerst

Zet hyacinten in vochtige maar goed drainerende grond in de volle zon tussen september en november. Plant de hyacintbollen 10 cm diep en met een tussenruimte van 8 cm. Geef water wanneer de grond droog is. Plant ze bijvoorbeeld samen met blauwe druifjes (Muscari) en tulpen. In huis zet je de hyacinten op een lichte, goed geventileerde plek, liefst met ruim voldoende zonlicht.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

5x de beste hyacinten soorten

Hyacinten (Hyacinthus orientalis) zijn opvallende, geurende voorjaarsbollen die eenvoudig te kweken zijn. Ze bloeien in allerlei kleuren, van traditioneel paars en roze tot wit, geel en rood. Plant hyacinten vooraan in een border of in potten die je dichter bij de deur kunt zetten, of zelfs in huis.

Lees verder na de advertentie

Dit zijn 5 van de allermooiste hyacinten soorten:

1. Hyacinthus orientalis ‘Delft Blue’

Hyacint Delft Blue

Deze adembenemend mooie hyacint ontleent zijn naam vanwege zijn spectaculaire aan het beroemde Delfts Blauw. De inktkleurige bloemen geuren daarnaast intens. Deze hyacint kun je prima buiten kweken onder struiken en bomen.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week heel veel inspiratie voor je tuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Hyacinthus orientalis ‘Fondant’

hyacint planten binnen

Deze zoet geurende hyacint ‘Fondant’ heeft dicht opeengepakte roze bloemetjes. Plant deze hyacint buiten bijvoorbeeld met vergeet-mij-nietjes (Myosotis) en witte of paarse tulpen om een zacht kleurenschema te creëren.

3. Hyacinthus orientalis ‘Blue Tango’

Hyacinten soorten: Blue Tango

‘Blue Tango’ is een dubbelbloembloemige hyacint die lijkt op de hyacint ‘Royal Navy’, maar dan met lichtblauwe bloemen in plaats van donkerblauwe. De bloemen geven een krachtige geur af en is een uitstekende keuze om binnen op een vensterbank te zetten.

4. Hyacinthus orientalis ‘Carnegie’

Hyacint planten

De witte bloemen van hyacint ‘Carnegie’ zijn zowel binnen als buiten fantastisch. Blauwe druifjes (Muscari), sneeuwroem (Chionodoxa) en vergeet-mij-nietjes (Myosotis) zijn ideale plantpartners die samen met deze witte hyacint zorgen voor een stijlvolle combinatie.

5. Hyacinthus orientalis ‘Woodstock’

hyacinten soorten: Woodstock

Hyacint ‘Woodstock’ pronkt met felgekleurde paarse bloemen in een tint die je niet vaak ziet bij hyacinten. Hij ziet er het mooist uit als je hem samen plant met contrasterende kleuren, zoals zachtgele narcissen en witte anemonen. Uiteraard ontbreekt de geur ook niet.

Uitgebloeide hyacinten? Dit moet je doen

Na de bloei sterven de bloemen en het blad af. Door dit proces worden de voedingsstoffen weer in de bol opgenomen, zodat de bloembol weer voldoende energie heeft voor volgend jaar.

Hyacinten die je buiten kweekt, kun je gewoon in de grond laten zitten. Verwijder alleen de uitgebloeide bloemstengel, zodat de bol geen energie verspilt aan het produceren van zaden. Laat het blad helemaal afsterven en voed de bol met een kaliumrijke voeding (zoals tomatenvoeding).

Hyacintenbollen die je met kou hebt behandeld om ze binnen te laten bloeien, kun je niet nogmaals binnen gebruiken. Je kunt ze wel buiten uitplanten. Daar zullen ze nog jaren elk voorjaar bloeien.

Meer inspirerende bloembollen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu