Zo plant je anemonen voor bloemen in het voorjaar

Linda Passies
|
08/11/2022
Anemone nemorosa Vestal

Voorjaarsbloeiende anemonen zijn prachtige, vroege bloeiers die ook nog eens perfecte snijbloemen zijn. Je kweekt ze op uit knolletjes en kunt daar al in het najaar mee beginnen. In dit artikel lees je hoe je anemonen planten kunt.

Lees verder na de advertentie

Deze voorjaarsbloeiende anemonen zijn niet te verwarren met Japanse anemonen, Anemone hupehensis en Anemone x hybrida. Deze zijn veel groter en bloeien in de late zomer en herfst.

Wekelijks handige tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips en adviezen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

anemonen planten knollen

Als je anemonen koopt, dan krijg je gedroogde knolletjes. Die zien er gek uit, maar dat hoort zo!

Wanneer anemonen planten?

Lees verder na de advertentie

Anemonen kun je op twee momenten uitplanten: in de herfst en aan het eind van de winter. Plant je de anemonen in oktober of november, dan bloeien ze wat eerder in het voorjaar. Maar dan heb je wel een kas of koude bak nodig. Heb je dat niet, dan kun je de anemonen in februari buiten planten. 

Hoe anemonen planten?

anemonen knollen wellen

Het is belangrijk om de knolletjes van anemonen eerst te laten weken in water. Dat doe je tot zo’n 10 uur lang. Ga je verschillende soorten kweken, laat ze dan per soort weken in een bakje en label de bakjes. Na het weken zien de anemonenknolletjes er heel anders uit. 

Anemonen-knollen uitplanten

voorjaarsanemonen planten

Vervolgens kun je de knolletjes uitplanten, in iets diepere zaaitrays of in losse potjes met stek- en zaaigrond. Plant de knollen niet te diep: op een diepte van zo’n 5 tot 8 cm. Het kan lastig te zien wat de boven- en onderkant is. Probeer ze zoveel mogelijk met het puntje naar boven te planten, al maakt dat niet erg veel uit. Het plantje vindt z’n eigen weg naar boven. 

Zet de zaaitray of de losse potten in een bak met water, zodat ze zich kunnen volzuigen met water. Houd de grond niet te nat, want de knollen kunnen makkelijk rotten. Wel wil je de grond iets vochtig houden. 

anemoon

In de winter groeien de anemonen niet zo hard, dus kun je ze prima in hun potje laten staan. Vervolgens kun je ze aan het eind van de winter uitplanten. Komt er kou of vorst aan? Bescherm ze dan nog wel even met vliesdoek. Overigens groeien ze ook goed in potten.

Anemonen rechtstreeks in de grond planten

Wil je je anemonen in februari direct in de grond planten? Laat ze ook dan eerst een tijd weken in water. Vervolgens kun je ze rechtstreeks planten. Houd slakken op afstand, want die zijn dol op het jonge groen. 

Meer lezen over voorjaarsbloeiers:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu