8x de mooiste voorjaarsbollen met witte bloemen

Helga Kluiter
|
23/09/2022
Witte tulp Tulipa purissima.

Voorjaarsbollen met witte bloemen geven je tuin in het voorjaar een heerlijk rustige uitstraling. Je kunt wit makkelijk combineren met iedere andere kleur in je bloemperken, borders en plantenbakken. En in de schaduw of wanneer de zon ondergaat, brengen de witte bloemen wat licht in de duisternis.

Lees verder na de advertentie

Liever knaltinten of pasteltinten? Lees ook: 

Witte bloembollen combineren

Vaak zijn de bloemblaadjes van voorjaarsbollen met witte bloemen doortekend met een klein beetje andere kleur – bijvoorbeeld roze, blauw of geel. Dat kan je helpen om ze nog beter te combineren met andere planten. Plant ze in groepjes door je tuin of maak een compleet witte bloemenborder, geïnspireerd op de wereldberoemde witte tuin van Sissinghurst in Kent.

Voorjaarsbollen met witte bloemen

Breng rust- en lichtpuntjes aan in je tuin met deze voorjaarsbollen met witte bloemen:

1. Glanzend sneeuwklokje (Galanthus woronowii)

voorjaarsbollen met witte bloemen

Lees verder na de advertentie

Sneeuwklokjes behoren tot de vroegste bloeiers en mogen dus eigenlijk niet ontbreken in je tuin. Dit glanzende sneeuwklokje (Galanthus woronowii) heeft grotere bloemen dan de meeste andere soorten.

 • Bloeitijd: jan-mrt
 • Hoogte: 15 cm

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week inspiratie voor je tuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Oosterse anemoon (Anemone blanda)

bloembollen voor schaduw

De meeste oosterse anemonen zijn blauw tot blauw-paars, maar er zijn ook witte cultivars verkrijgbaar. De romige tinten van de Anemone blanda stralen tegen de achtergrond van Euphorbia ‘Efanthia’.

 • Bloeitijd: mrt-apr
 • Hoogte: 20 cm

3. Narcissus ‘Thalia’

Narcissus 'Thalia'

Deze klassieke witte narcis produceert twee tot drie bloemen per steel. Hij staat prachtig in groepen in een gazon. Laat dan na de bloei wel het loof eerst minstens zes weken afsterven voor je het maait. Dan komen je narcissen ook volgend jaar weer terug.

 • Bloeitijd: mrt-apr
 • Hoogte: 40 cm

4. Tulipa ‘Purissima’

Witte tulp Tulipa purissima.

Deze tulp uit de Fosteriana-groep is een van de vroegst bloeiende soorten tulpen. Plant hem in borders voor contrast met fellere kleuren, of zet hem in een grjize, metalen of aardewerken pot voor een stijlvol effect.

 • Bloeitijd: mrt-apr
 • Hoogte: 35 cm

5. Hyacint ‘Carnegie’

voorjaarsbollen met witte bloemen: hyacint carnegie

De geurige bloemen van Hyacinthus orientalis ‘Carnegie bloeien tot wel zes weken lang. Plant drie van deze hyacinten in een kleine sierpot als geurig voorjaarscadeautje.

 • Bloeitijd: apr-mei
 • Hoogte: 25 cm

6. Dichtersnarcis (Narcissus poeticus var. recurvus)

Narcissus poeticus (dichtersnarcis)

De dichtersnarcis is een van de oudste soorten narcissen die nog altijd worden gekweekt. Hij heeft dan ook een prachtige uitstraling, met zijn gele hart en oranje kroontje, en geurt bovendien sterk. Laatbloeier onder de narcissen.

 • Bloeitijd: apr-mei
 • Hoogte: 40 cm

7. Zomerklokje (Leucojum aestivum)

Zomerklokje

Zomerklokjes bloeien, ondanks de naam, in het voorjaar. Het is leuk om deze sterke plant met grote klokvormige bloemen te laten verwilderen, bijvoorbeeld onder bomen of langs een vijver. Geef je hem voldoende vocht, dan voelt hij zich helemaal thuis.

 1. Bloeitijd: apr-mei
 2. Hoogte: 50 cm

8. Allium ‘Mont Blanc’

voorjaarsbollen met witte bloemen: Allium Mont Blanc

Veel sieruien pronken met grote, paarse bollen, maar deze Allium ‘Mont Blanc’ doet dat met wit. Plant er een paar tussen laagblijvende planten om je border van hoogte en elegantie te voorzien.

 • Bloeitijd: mei-jun
 • Hoogte: 130 cm

Meer over voorjaarsbollen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu