Complete plantengids: sneeuwklokje

Sneeuwklokjes delen

Voor de meeste mensen is het sneeuwklokje een optimistisch bloemetje, dat zelfs midden in de winter al een beetje voorjaarsgevoel kan geven. Er zijn zelfs heuse sneeuwklokjesfeesten om het bloemetje weer te verwelkomen! En als je je erin verdiept, ontdek je dat er heel bijzondere variëteiten zijn, en echte sneeuwklokjesverzamelaars – ook wel galanthofielen genoemd.

Sneeuwklokjes (Galanthus) zijn winterharde, vaste planten die vaak worden gezien als het eerste teken van de lente. Sneeuwklokjes bloeien al in januari en februari, ongeacht het weer – ze komen zelfs door bevroren, besneeuwde grond heen.

Botanische naam: Galanthus
Gewone naam: Sneeuwklokje
Type: Bloembol

Kenmerken:

Bloem
sneeuwklokje in de sneeuw

Hoewel ze bekend staan om hun kleine, witte klokvormige bloemen, is er een ongelooflijk scala aan sneeuwklokjes te kweken. Liefhebbers van sneeuwklokjes ‘verzamelen’ verschillende soorten, met bloemen van verschillende grootte en met verschillende markeringen, kleurveranderingen en aantallen bloemblaadjes. Voor de amateurtuinier is een sneeuwklokje een sneeuwklokje, maar voor de expert is elk exemplaar een collector’s item met een aanzienlijk verschil.

Wekelijks planten- en tuintips in je mail

Iedere week interessante, handige en inspirerende plantenartikelen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hoe kweek je sneeuwklokjes?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Planten
Bloei
Vermeerderen
Planten
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Bloei
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Vermeerderen
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D

Kweek sneeuwklokjes in vochtige maar goed waterdoorlatende grond in halfschaduw. Plant sneeuwklokjes als planten in februari en maart of als bloembollen in oktober en november. Je hoeft de planten niet te snoeien, maar je kunt de uitgebloeide bloemen verwijderen om de energie terug te leiden naar de bol voor een betere bloei het volgende jaar. Graaf verstopte pollen om de paar jaar op en verdeel ze.

Sneeuwklokjes standplaats

sneeuwklokjes

Laat sneeuwklokjes groeien in vochtige, maar goed gedraineerde, humusrijke grond. Tijdens de bloei houden ze van veel zon, maar tijdens de zomer juist van gevlekte schaduw. Sneeuwklokjes doen het ‘t beste in een goed gedraineerde grond in lichte schaduw, vergelijkbaar met hun oorspronkelijke boshabitat.

Probeer de planten te kweken onder een bladverliezende boom of bladverliezende struiken, zoals Cornus alba ‘Sibirica’. Ook de voorkant van een border is een aanrader: daar kunnen kruidachtige planten voor bodembedekking zorgen wanneer de sneeuwklokjes afgestorven zijn. Ze doen het ook goed aan de voet van een bladverliezende haag en je ziet ze vaak geplant in gras, vooraan in lenteborders en in rotstuinen.

Sneeuwklokjes doen het goed in potten, maar ze kunnen er niet goed tegen als ze worden gekweekt in grond die in de zomer uitdroogt. Ook moet je ze jaarlijks verpotten.

Hoe sneeuwklokjes planten

Galanthus elwesii sneeuwklokjes
Galanthus elwesii

Bollen van sneeuwklokjes kun je in de herfst planten, maar ze groeien niet altijd goed uit. Het planten van sneeuwklokjes als plant is een succesvollere plantmethode. Til de planten uit de grond na de bloei en voordat het blad geel is geworden, en plant ze ergens anders opnieuw. Het is soms ook mogelijk om sneeuwklokjesplanten te kopen bij kwekers of op sneeuwklokjesdagen (zoals die van de Boschhoeve).

Als je Galanthus in zware grond plant (bijvoorbeeld klei), voeg dan een beetje scherp zand of grit toe aan het plantgat om de drainage te verbeteren.

Hoe diep sneeuwklokje planten

sneeuwklokjes en winterakoniet
Galanthus nivalis en winterakoniet (Eranthis hyemalis)

Plant de sneeuwklokjes op dezelfde diepte als voor het rooien – meestal kun je goed zien tot hoe diep de planten eerder in de grond stonden. Geef de sneeuwklokjes grondig water en laat het loof op natuurlijke wijze afsterven. Blijf de sneeuwklokjes regelmatig water geven als de omstandigheden droog zijn.

Galanthus verzorgen

Als sneeuwklokjes eenmaal aangeslagen zijn, is er geen onderhoud meer nodig. Laat ze met rust. Laat de bladeren op natuurlijke wijze afsterven, zodat de voedingsstoffen uit de bladeren naar de bollen terugvloeien. Het is verstandig om gevestigde pollen sneeuwklokjes op de paar jaar uit de grond te halen, te delen en opnieuw uit te planten. 

Sneeuwklokjes vermeerderen

Sneeuwklokjes delen

Vermeerder sneeuwklokjes door de planten te rooien, delen en herplanten. Gevestigde pollen kun je tijdens of net na de bloei in januari, februari of maart rooien en delen. Til de bol (met intacte wortels) en het loof voorzichtig op met een handvork. Laat wat grond aan de bollen zitten, want dat helpt uitdrogen te voorkomen. 

Je knollen kun je makkelijk met je handen delen. Trek voorzichtig een pol uit elkaar, plant de delen direct weer uit in de tuin en geef ze goed water. Maak je geen zorgen als het loof er wat droevig uitziet, want tegen de volgende winter zouden ze gezond en sterk moeten zijn.

Problemen oplossen

Bij het planten van verse sneeuwklokjes in de herfst kunnen eekhoorns en muizen ze opgraven om ze op te eten. Om te voorkomen dat eekhoorns ze opeten, maak je bescherming met een houten frame en kippengaas. Plaats het frame over de grond waar je de bollen hebt geplant, zodat de bollen zich kunnen vestigen. Verwijder het frame zodra de planten tekenen van bladgroei beginnen te vertonen.

Sneeuwklokjes kweken: koopadvies

Galanthus 'Armine'
Galanthus ‘Armine’

Wil je sneeuwklokjes kopen? Dan is het belangrijk om te onthouden dat de juiste groeiomstandigheden belangrijk zijn. Als de grond in de zomer uitdroogt is dat echt slecht voor de sneeuwklokjes. 

Bijzondere sneeuwklokjes zijn zeer gewild en kunnen erg duur zijn. Wil je de kosten binnen de perken houden? Trakteer jezelf dan op een klein aantal bollen per jaar. Zo kun je je ‘collectie’ opbouwen en in de loop der jaren de gevestigde pollen vermeerderen.

De bollen zijn verkrijgbaar bij tuincentra en kwekerijen, maar zeldzamere soorten vind je bij gespecialiseerde kwekers.

Mooie variëteiten van sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes met helleborus

Er zijn meer dan 700 cultivars, dus het is haast onmogelijk om ze allemaal te benoemen. Dit zijn echte aanraders. Lees meer over onze favoriete soorten sneeuwklokjes.

  • Galanthus nivalis: De meest geteelde en algemeen verkrijgbare soort. Koop bosjes van 25-100 sneeuwklokjes in het groen om in het voorjaar te planten voor een display in de volgende winter.
  • Galanthus elwesii: Dit is een grote soort, die echt boven andere soorten uittorent. In het engels ook bekend als ‘Giant Snowdrop’.
  • Galanthus nivalis f. pleniflorus ‘Flore Pleno’: Dubbelbloemig sneeuwklokje. Doet het goed in potten en kleine borders.
  • Galanthus ‘Primrose Warburg’: Een gele variëteit: met een goud-geel ‘ovarium’ (dat bovenste bolletje) en lichtgele vlekjes op de binnenste bloemblaadjes.
Galanthus ‘Primrose Warburg’
  • Galanthus woronowii: Klein sneeuwklokje van 15 cm hoog, met kleine bloemen, een compacte groei en glanzend groen blad. De binnenste bloemblaadjes hebben een groene markering dat wel iets wegheeft van een hoef.
  • Galanthus plicatus ‘Augustus’: Breed blad en een beetje bolle buitenste bloemblaadjes. Vermeerdert zich goed.
  • Galanthus ‘Armine’: Makkelijk te vermeerderen, elegante bloem met lange, slanke bloemblaadjes die puur wit zijn. Langere bloemen en langer blad dan de meeste soorten. 
  • Galanthus ‘Cordelia’: Dubbelbloemig, de bloemblaadjes vormen een keurig rozet. Elk bloemblaadje heeft een omgekeerde ‘v’ als groene tekening.
  • Galanthus ‘S. Arnott’: Een soort die het altijd goed doet en gezond blijft, én honingzoet ruikt.
  • Galanthus plicatus ‘Trymming’: bijzondere soort met groene vlekjes op de buitenste bloemblaadjes, die gedurende de bloeitijd steeds verder naar achteren krullen.
  • Galanthus nivalis ‘Walrus’: dubbelbloemige sneeuwklokjes met drie langwerpige, smalle buitenste bloemblaadjes.
Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu