Sneeuwklokjes delen voor nog meer witte bloemetjes

Helga Kluiter
|
04/03/2021
Sneeuwklokjes delen

Voor sneeuwklokjes (Galanthus) geldt: hoe meer hoe beter. Want de massa’s witte bloemetjes in de voorjaarstuin zien er nog veel indrukwekkender uit wanneer ze met velen zijn. Sneeuwklokjes delen helpt ze sneller uit te breiden. Bovendien bespaar je je zo het geld van het kopen van nieuwe bloembollen.

Zo breiden sneeuwklokjes zichzelf uit

Sneeuwklokjes groeien vaak in groepen en vormen na verloop van tijd dichte pollen. Ze breiden zich namelijk elk jaar weer uit via nieuwe bolletjes onder de grond.

Sneeuwklokjes delen voor snellere verspreiding

Sneeuwklokjes

Je kan dit proces nog verder versnellen door ze na de bloei in maart of april uit de grond te halen en de bolletjes voorzichtig van elkaar los te halen. De losse bolletjes herplant je vervolgens weer meteen in de tuin.

Meer lezen over sneeuwklokjes

Stap voor stap sneeuwklokjes delen

Zorg dat je de sneeuwklokjes deelt na de bloei, maar voordat het blad afsterft. Doe dit slechts om de paar jaar, om de planten niet te veel te verstoren. Volg dan deze stappen:

Stap 1

Sneeuwklokjes doen het prima in de schaduw of halfschaduw en hebben grond nodig die nooit helemaal uitdroogt. Graaf een gat op een schaduwrijke plek van de tuin die je onkruidvrij hebt gemaakt. Voeg een goede laag mest en compost toe onder in het gat – gebruik beendermeel of mestkorrels.

Stap 2

Sneeuwklokjesbollen mislukken als ze helemaal uitdrogen, dus doorweek de gaten met water om de vochttoevoer bij de wortels meteen te garanderen.

Stap 3

Til de bollen vanaf de buitenkant van de dichtste kluiten omhoog en verdeel deze in kleinere groepen van ongeveer vijf tot zeven bollen, die je vervolgens op de nieuwe locatie kunt planten.

Stap 4

Plant de bollen op hun nieuwe plaats op dezelfde diepte als eerst en geef ze de ruimte om zich te verspreiden. Geef ze tijdens hun eerste zomer voldoende water.

Helga KluiterKon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar heeft als laatbloeier toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2023

Gardeners’ World 09/2023

Bestel nu