Deze 5 sierlijke sneeuwklokjes zijn het allermooist

Helga Kluiter
|
06/01/2021
sneeuwklokjes

In zachte winters steken sneeuwklokjes vaak in januari al voorzichtig hun sierlijke kopjes boven de grond. Onweerstaanbaar! Het sneeuwklokje (Galanthus) is voor sommige mensen zelfs zo’n grote passie dat ze stad en land afreizen om bijzondere exemplaren te vinden. En wie kan hen dat kwalijk nemen? Deze prachtige bloem, die weer en wind trotseert, biedt namelijk hoop op een snelle komst van het voorjaar.

Lees verder na de advertentie

De beste plaats voor sneeuwklokjes

sneeuwklokjes in de sneeuw

Sneeuwklokjes houden van vruchtbare grond die in de winter vochtig is, maar niet drassig. Ze houden van veel zon tijdens de bloei. In de zomer heeft gevlekte schaduw de voorkeur. Onder een loofboom staat hij dus ideaal. Hij is verder compleet winterhard en erg sterk. Voed hem in het najaar eventueel met wat beendermeel.

Wekelijks tuintips in je mail

Meer inspiratie over de mooiste bloemen? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Onze 5 favoriete sneeuwklokjes

Er zijn meer dan 700 cultivars. Het is dus vrijwel onmogelijk om slechts een paar favoriete soorten Galanthus te kiezen. Maar wat ons betreft behoren deze sneeuwklokjes tot de allermooiste exemplaren.

1. Galanthus ‘Primrose Warburg’

Lees verder na de advertentie

sneeuwklokjes Galanthus 'Wprimrose Warburg'

Dit sneeuwklokje, de Galanthus ‘Primrose Warburg’, heeft een goud-geel ovarium in plaats van groen. De punten van de binnenste bloemblaadjes zijn lichtgeel.
Bloei februari Hoogte 20 cm

2. Galanthus ‘Armine’

sneeuwklokjes Galanthus 'Armine'

De Galanthus ‘Armine’ is een lang en elegant sneeuwklokje met breed blad. De binnenste bloemblaadjes van de grote bloemen hebben een opvallende doortekening.
Bloei januari-februari Hoogte 12 cm

3. Galanthus elwesii

Galanthus elwesii

De grote bloemen van het groot sneeuwklokje Galanthus elwesii steken fraai af tegen de brede, grijzige bladeren. De binnenste bloemblaadjes zijn groen aan beide uiteinden. Een van de vroegst bloeiende soorten.
Bloei januari-februari Hoogte 20 cm

4. Galanthus nivalis ‘S. Arnott’

Galanthus nivalis ‘S. Arnott’

De heerlijke honinggeur van het gewoon sneeuwklokje Galanthus nivalis ‘S. Arnott’ valt meteen op. Hij heeft relatief grote bloemen, is lang, sierlijk en groeit weelderig.
Bloei februari Hoogte 20 cm

5. Galanthus woronowii

Galanthus woronowii

Het glanzend sneeuwklokje Galanthus woronowii heeft breed, groen loof dat hangt onder de puntige witte bloemen. De binnenste bloemblaadjes bloemen hebben kleine, groene markeringen.
Bloei januari-maart Hoogte 15 cm

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu