Wat is horticultural grit en hoe vervang je het?

Helga Kluiter
|
20/09/2022
horticultural grit

Regelmatig krijgen we van lezers die ook naar Gardeners’ World op tv kijken de vraag: wat is horticultural grit? Monty Don gebruikt het namelijk vaak in zijn potgrond en zaaigrond, maar het is aan deze kant van Het Kanaal vrijwel nergens verkrijgbaar. Hoe zit dat? En kun je het ook vervangen?

Lees verder na de advertentie

Wat is horticultural grit?

Horticultural grit bestaat uit kleine, gewassen of behandelde steentjes. Het is bovendien een stuk fijner vermalen dan de meeste soorten ‘gewone’ split, namelijk tussen de 1 en 4 mm (en soms tot 6 mm) in doorsnee. Omdat het een neutrale pH-waarde heeft, kan het in de tuin voor van alles gebruikt worden – van het maken van zaaigrond tot het verbeteren van de drainage (bijvoorbeeld van plakkerige kleigrond).

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Waaruit bestaat horticultural grit?

potgrond met horticultural grit

Lees verder na de advertentie

Meestal wordt horticultural grit gemaakt van graniet of kalksteen. Deze soorten steen zijn namelijk makkelijk te verwerken tot kleine steentjes met hoekige vlakken. Door de grove vorm zorgen de steentjes voor een betere drainage. 

Het grit wordt goed gewassen om alle kalkdeeltjes te verwijderen. Kalk heeft namelijk een hoge pH-waarde (het is alkalisch). Door dat uit de steentjes te wassen, is het grit veel breder inzetbaar. Het zal dan bij grond voor zuurminnende planten niet per ongeluk de pH-waarde verhogen, of grond met een neutrale pH-waarde opeens veranderen in grond voor kalkminnende planten.

Horticultural grit vervangen

drainage verbeteren met horticultural grit

Afhankelijk van wat je wilt doen, kun je horticultural grit vervangen door andere stoffen. Eigenlijk kun je het altijd wel simpelweg vervangen door scherp zand – in Engeland wordt dit vaak verkocht als ‘horticultural sand’. Kun je geen ‘scherp zand’ vinden, kijk dan ook naar namen zoals rivierzand, brekerzand, rijnzand of metselzand. Het komt allemaal op hetzelfde neer: grof zand met een scherpe (hoekige) korrel.

Drainage grond verbeteren

Scherp zand wordt net als horticultural grit gewassen en in de tuin veel gebruikt om de drainage en luchtigheid van de grond te verbeteren. Je kunt hiervoor overigens ook perliet gebruiken. Dat is een anorganisch gesteente dat zo is verhit dat er een poreuze en erg lichte korrel overblijft. Door perliet te mengen door je potgrond, blijft het mengsel luchtig en kan het goed draineren.

Zaden afdekken

Monty Don dekt zijn pas gezaaide zaden vaak af met een laagje horticultural grit, maar een laagje scherp zand werkt net zo goed. Het gaat erom dat dit laagje de zaden op hun plek houdt. Gebruik hiervoor dus liever geen perliet: de perlietkorrels zijn zo licht dat ze bij een zuchtje wind al wegwaaien …

Meer over grond verbeteren

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu