Kleigrond verbeteren: werk samen met de natuur

Helga Kluiter
|
06/01/2021
kleigrond verbeteren

Kleigrond: veel tuiniers vervloeken het. In de winter loopt het water vaak maar niet weg in de zeer dichte grond. En in de zomer wordt de droge klei zo hard als steen. Is tuinieren op kleigrond dan alleen maar kommer en kwel? Zeker niet! Klei is namelijk ontzettend vruchtbaar. En de kleigrond verbeteren? Daarvoor roep je gewoon de hulp van de natuur in.

Lees verder na de advertentie

Verbeter de afwatering van de kleigrond

strooi kiezels in de kleigrond

Het belangrijkste probleem bij kleigrond is dat de afwatering vaak slecht is. Geef dus eerst je ogen goed de kost. Blijft het water op de grond staan, dan zul je iets aan de drainage moeten doen. Je zou bijvoorbeeld zand, kiezels en compost door de grond kunnen spitten. Een waarschuwing vooraf: dat is een zware klus, dus denk om je rug.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kleigrond verbeteren met planten

Lees verder na de advertentie

kleigrond verbeteren met zand en compost

In plaats van zwaar werk te gaan verzetten, kan de natuur je wellicht een handje helpen. De beste manier om kleigrond te verbeteren, is namelijk om hem zo veel mogelijk te beplanten. De plantenwortels zorgen er dan vanzelf voor dat de klei wat losser wordt.

Voorkom graafwerk: begin met kleine plantjes

Beplant je kleigrond om te beginnen met kleine plantjes. Dat is makkelijker, want dan hoef je ook geen grote gaten te graven in de zware klei. Vul vervolgens de plantgaten met een dikke laag compost en zet daarna pas de plantjes erin. Het is goed om te beginnen met aardappels, kolen en rozen. Zij verbeteren de grond goed genoeg om er daarna andere soorten te kunnen planten.

Kies planten die het goed doen op kleigrond

rozen doen het goed op kleigrond

Er zijn genoeg prachtige planten en bomen die het op kleigrond helemaal naar hun zin hebben. Denk bijvoorbeeld aan bomen als meidoorn (Crataegus) en haagbeuk (Carpinus), vaste planten als longkruid (Pulmonaria) en prachtspirea (Astilbe), en heesters als sering (Syringa), boerenjasmijn (Philadelphus) en natuurlijk rozen (Rosa).

Lees meer over grondsoorten:

Meer lezen over:
Tuinklussen Februari
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu