Stortbui na flinke droogte? Houd hier rekening mee

Linda Passies
|
16/08/2022
monty regen stortbui droogte liggend

Na een hittegolf, of een lange droge en warme periode, kan je grond compleet uitgedroogd zijn. Soms is de grond zo droog, dat het moeilijk vocht opneemt. Hoewel je dan snakt naar een flinke stortbui, kan dat water dan zomaar weglopen. Hoe ga je om met regen na droogte?

Lees verder na de advertentie

Hoe je grond op een stortbui reageert, is natuurlijk van veel factoren afhankelijk. Heb je veel compost door de grond gewerkt? Dan houdt je grond makkelijker vocht vast, en dan is de kans groot dat het water geleidelijk naar beneden zakt. Tuinier je op kleigrond, dan heb je geluk in dit geval: na een goede bak water is dat snel goed. Maar op zandgrond ben je het water meteen kwijt. 

Mulchen: wel of niet?

mulchen compost na regen na droogte

Mulchen helpt je grond om vocht vast te houden. Je brengt dan een laag materiaal over je grond en om je planten heen. Dat materiaal kan van alles zijn: compost, grind, champost … Het is dus belangrijk om dit in de loop van het jaar te doen. Maar ga je mulchen vlak voor een stortbui? Dan werkt het juist averechts. Het vocht blijft dan waarschijnlijk alleen in de bovenste mulchlaag zitten, terwijl je juist wil dat het water naar de wortels van je planten gaat.Wat je wel kunt doen: mulchen ná de stortbui. Dan sluit je het water als het ware in, en houdt de grond het vocht langer vast. 

Water geven na een stortbui

regenton gieter droogte

Het voelt misschien een beetje tegenstrijdig, maar na een flinke stortbui kun je beter niet al te lang wachten tot je weer water geeft. Laat de boel tussendoor opdrogen, en giet dan weer een flinke plens bij je planten.

Lees verder na de advertentie

Wees niet te zuinig met je water, ook al ben je bang om je regenton snel te legen. Geef juist niet constant kleine beetjes water, want dan krijgen je planten geen prikkel om dieper te wortelen. Want hoe dieper je planten wortelen, hoe sterker ze zijn en hoe beter ze bestand zijn tegen droogte

Water opvangen tijdens regen na droogte

regenton

Het is nogal een open deur, maar we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: zorg dat je regenwater opvangt! Koppel je regenpijp af van het riool en laat het water in een regenton lopen. Ook van kleine daken (schuurtjes, je kas) kun je veel water opvangen. En hergebruik je badwater. Past dat niet meer in je regenton na een stortbui? Overweeg dan een extra ton aan te schaffen voor wateropslag.

Meer lezen over droogte:

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu