Een droge en warme periode op komst? Zo maak je er gebruik van in je tuin

Linda Passies
|
09/08/2022
tomaten rijpen hittegolf

Een hittegolf op komst? Dan zijn wij tuiniers meteen alert en komen we in de actiestand. Tijd om je tuin te beschermen! Gelukkig kunnen we de warmte en droogte ook in ons voordeel inzetten. 

Lees verder na de advertentie

Een groot voordeel van het warme weer, is dat je veel kunt drogen – in de zon, maar ook in de schaduw. 

Groenten rijpen sneller

aubergine oogsten warme periode

Groenten als tomaten, aubergines en courgettes worden sneller rijp in periodes van droog en warm weer. Je kunt dat proces nog wat verder versnellen door wat blad weg te knippen.

Kruiden oogsten

kruiden drogen warme droge periode

Mediterrane kruiden zoals tijm, rozemarijn en salie zijn blij met dit weer. De hoeveelheid etherische olie is op het hoogtepunt, dat ruik je ook goed. Wil je kruiden drogen om winter te gebruiken, dan zijn ze nu op hun smaakvolst. Dit is dus het moment om ze te oogsten. Doe dat aan het eind van de dag, nog voordat het afkoelt. Daarna kun je ze laten drogen, en heb je ze het beste voor de winter.

Kruiden drogen

Lees verder na de advertentie

Dit weer is ook ideaal om kruiden te drogen op een donkere, maar warme plek. De temperaturen en de droogte zorgen ervoor dat je kruiden sneller gedroogd zijn.

Pepers drogen

pepers drogen hittegolf

Maak een slinger van pepers door een naald en draad door de steeltjes te steken. Vervolgens hang je ze op een warme droge plek. Pepers drogen een stuk sneller als je ze buiten in de zon droogt.

Tomaten drogen in de zon

Ook zo dol op zongedroogde tomaatjes? Je maakt ze makkelijk zelf: snijd ze doormidden, besprenkel ze met een snufje zout en leg ze dan in de volle zon. Dek ze wel af met een kaasdoek of vliegenkap, zodat er geen beestjes bij kunnen.

Strobloemen drogen

strobloemen drogen hittegolf droogte

Dit warme droge weer is ook geschikt om bloemen te drogen! Hang ze in bosjes met de bloem naar beneden, op een droge, warme en donkere plek. Zo kun je nog heel lang van je strobloemen genieten. 

Meer over je tuin in een droge en warme periode:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu