Zo overleven je kuipplanten jouw vakantie

Linda Passies
|
25/07/2022
binnentuin patio met potten

Planten in potten drogen sneller uit. En dat geldt zeker als ze volgroeid zijn of in volle bloei staan, want dan hebben ze nog meer water nodig. Tel dat op bij de kans dat het heet en droog is in de periode dat je op vakantie gaat, en je snapt dat je planten in potten en bakken extra aandacht nodig hebben voordat je vertrekt. Zo kun je optimaal je kuipplanten verzorgen.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. Zet potten bij elkaar

plantenpotten bij elkaar

Let er even niet op hoe het eruitziet, en zet zoveel mogelijk potten bij elkaar. Dat zorgt voor een microklimaat, waardoor het water van de planten in het midden minder snel verdampt. Bovendien komt het water dat verdampt makkelijker bij andere planten terecht, omdat er veel blad bij elkaar staat.

2. Zet je potten in de schaduw

Lees verder na de advertentie

Het beste is als je je potten in de schaduw kunt zetten. Of, als je een compromis moet maken: op een plek met de minste zon. Dan drogen je potten minder snel uit.

3. Zet schaaltjes of bakken onder je potten

Zet schalen onder je potten, zodat water er niet meteen uit stroomt. Op die manier kan je plant zelf nog wat drinken bij dorst. Ook handig: zet meerdere potten bij elkaar in een grotere bak (bijvoorbeeld een grote kweekbak). Ideaal als je buren water komen geven, dan hoeven ze alleen water in de bak te gieten. Let er wel op dat je planten met een vergelijkbare waterbehoefte bij elkaar zet. Anders drinkt één plant de bak leeg. En je wil je planten niet verdrinken, dus zet ze niet in een emmer vol water.

4. Gebruik een irrigatiesysteem

kuipplanten

Druppelslang

Je kunt een druppelslang aansluiten op je buitenkraan en hem over je potten leiden. Er bestaan ook speciale slangen voor tuinen in potten. Het allerhandigst is het natuurlijk als je vooraf een sproeiprogramma kunt instellen. 

Olla-potten

Heb je liever een laagdrempeliger irrigatiesysteem? Graaf dan olla-potten of terracotta irrigatiepunten in je potten. De olla-potten vul je met water, op de terracottapunten zet je glazen flessen met water. Zo kan het water langzaam de pot in druppelen. 

Water en repen stof

Wat je ook kunt doen: zet een grote bak of emmer water op een verhoging. Vervolgens graaf je een lange reep stof aan één kant in een pot en leg je het andere uiteinde in het water. Op die manier kan de plant naar behoefte drinken. Let erop dat de plant lager staat dan de emmer water.

5. Mulch je potten

kuipplanten en vakantie

Mulchen werkt niet alleen in de vollegrond, maar ook in potten. Nu kun je potten natuurlijk niet onbeperkt vullen, dus afhankelijk van hoe vol je potten zijn, kan dit een goede oplossing zijn. Geef je potten en bakken eerst ruim water, en mulch dan, met bijvoorbeeld compost. Op die manier droogt de grond iets minder snel uit.

6. Zet je potten op de grond

Potten en bakken op een verhoging zijn gevoeliger voor wind – en wind droogt uit. Haal dus alle potten van muurtjes, tafeltjes en plantenrekken, en zet ze op de grond (bij elkaar, punt 1).

7. Kop je bloemen

Kweek je plukbloemen in potten en bakken? Knip dan alle bloemen af voordat je weggaat. Niet alleen verdorde bloemen of bloemen die al helemaal uit zijn, maar ook de knoppen die nog een beetje dicht zitten. Op die manier gaat er tijdens jouw vakantie minimale energie naar het ontwikkelen van zaad, en kun je na je vakantie hopelijk nog genieten van nieuwe bloemen.

Meer over je planten verzorgen in de zomer:

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu