Gun jezelf én je planten vakantie door deze 6 fouten te vermijden

Kop bloemen en ontwikkelde knoppen, zodat je mooie bloemen ziet in je eenjarige bij thuiskomst

Met veel enthousiasme trek je de deur achter je dicht en ga je op avontuur. Of misschien plof je met een boek neer in de tuin voor wat welverdiende rust. Toch knaagt er iets terwijl je probeert te ontspannen: hoe moet het met de tuin? Je kunt het weer niet beheersen of precies voorspellen, maar je kunt je tuin wel vakantie-klaar maken. Vermijd deze 6 fouten en zorg ervoor dat jij én je planten vakantie kunnen houden.

Lees verder na de advertentie

Fout 1. Je planten vakantie beginnen met te weinig voeding

Smeerwortelblad is een goede bron van voeding tijdens je planten vakantie

Planten in potten hebben alleen de voeding tot hun beschikking die jij ze geeft. Als de grond te voedingsarm is geworden, kunnen ze niet verder zoeken naar voedingsstoffen – iets waar planten in de vollegrond minder snel last van hebben. In (turfvrije) potgrond zit meestal voeding voor een paar weken, maar daarna heeft je plant meer nodig.

Zorg er dus voor dat je jouw planten vakantie begint met een goedgevulde voorraadkast waar ze voorlopig op vooruit kunnen! Je kunt je planten om de zoveel weken vloeibare voeding geven, maar andere oplossingen zijn beter geschikt voor de vakantietijd. Mulch bijvoorbeeld met smeerwortelbladeren (zie smeerwortel op de foto boven). Deze bladeren vergaan langzaam en voeden zo je plant met kalium. Deze stof bevordert de aanmaak van bloemen en daarmee ook eventueel vruchten. Dat betekent dat je een leuke verrassing te wachten staat wanneer je terugkomt!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Fout 2. De wortels van je planten laten oververhitten

Gebruik steentjes om de bodem vochtiger en zo kouder te houden

Planten in potten en kuipen kunnen last krijgen van oververhitting in de zomer, zeker als het flink warm en zonnig is. Voorbeelden hiervan zijn verschillende soorten struiken, clematis, lelies en vaste fuchsia’s. Het is dan ook van belang om hun wortels koel te houden. Doe dit ook als planten vakantie houden op andere zonnige plekken in de tuin, zoals tegen een zonnige muur.

Een simpele truc hiervoor is om de grond te bedekken met steentjes. Zo houdt de grond meer vocht vast en daardoor verhit de bodem minder snel. Als bonus ontstaat er ’s nachts ook nog condens aan de onderkant van de steentjes. Dit zorgt voor extra verkoeling!

Fout 3. Niet oogsten voor je op vakantie gaat

Oogst nog even voor je op vakantie gaat

Zodra groenten zoals bonen en courgettes groot genoeg zijn, is het tijd om ze te oogsten. Als je ze op tijd oogst, stimuleer je de plant om nieuwe vruchten aan te maken. Laat je deze soorten doorgroeien, dan heb je in plaats van een overvloedige oogst een paar enorme vruchten of peulen die zaad zetten. Zorg er daarom voor dat je op tijd oogst en check voor je op vakantie gaat nog even of er iets geoogst kan worden.

Zie je er tegenop om naar de moestuin te gaan in de hitte? Ga dan op een koeler moment van de dag, zoals de ochtend of de avond. De (moes)tuin is een goede plek zijn om af te koelen en te genieten van een verfrissend briesje! Als je veel oogst over hebt voor je op vakantie gaat, kun je dit ook nog naar de voedselbank brengen. Zo maak je iemand anders blij met je geoogste groenten en fruit én ga je verspilling tegen.

Fout 4. Gras te kort maaien

Maai het gras niet te kort voor je weggaat

Krijgt je gazon ook nog even een stevige knipbeurt voor de vakantie? Dat is geen goed idee als er een hittegolf aankomt. Hoewel het prima is om je gazon nog even te maaien voor je weggaat, is het belangrijk om het gras niet te kort te knippen. Doe je dat wel, dan kan het gras bruin worden. Als gevolg daarvan krijgt ook onkruid meer kans om je gazon over te nemen.

Er is een makkelijke oplossing voor deze situatie: gun ook je gazon vakantie en verhoog de maaibladen van je grasmaaier. Langer gras vormt namelijk zijn eigen bescherming tegen het weer en houdt meer vocht vast.

Fout 5. Planten in de volle zon laten staan

Verwijder ongewenste planten als ze concurreren met je gekozen planten

Geen plantenoppas kunnen vinden? Dan is deze tip iets voor jou. Zet manden, potten en bakken in de schaduw. Als dit een optie is voor je, zet ze dan een stukje in de vochtige grond en geef de planten goed water voor je vertrekt. Knip verder bloemen en goed ontwikkelde knoppen af. Zo stimuleer je namelijk eenjarige bloemen om nieuwe knoppen aan te maken en geniet je van mooie nieuwe bloei wanneer je terugkomt. Haal ten slotte nog wat ongewenste planten weg (foto) als die concurreren met jouw tuinplanten.

Fout 6. Nog even iets nieuws aanplanten

De zomer is geen goede tijd voor aanplanten

Wil je nieuwe planten in de tuin zetten? Je kunt beter even een ‘planten vakantie’ inlassen, want dit is geen goed moment om iets nieuws aan te planten. Het najaar of zelfs volgend voorjaar zijn geschiktere momenten hiervoor, want dan slaan je winterharde aanwinsten veel beter aan.

Aanplanten in de zomer is ook allesbehalve rustgevend. Het vergt constant wieden en checken of je plant genoeg water heeft, zodat je nieuwe plant went aan zijn plek en niet verdrongen wordt door ongeplande vakantiegangers. Leg die schep en het verlanglijstje dus even opzij, leun achterover in je stoel en geniet van je zomertuin.

Lees meer over hoe je een planten vakantie plant:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu