Agapanthus (Afrikaanse lelie)

agapanthus afrikaanse lelie vorst
Botanische naam: Agapanthus
Gewone naam: Agapanthus (Soms ook Afrikaanse lelie)
Type: Vaste plant

Kenmerken:

Bloem

De Agapanthus, of Afrikaanse lelie, zijn vaste planten die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komen. Met hun losse, bolvormige zomerbloemen zijn ze een prachtige aanwinst voor de tuin en ook zeer geschikt voor potten en bakken. De bloemen kunnen blauwe, witte en lila tinten hebben, dit verschilt per variëteit.

De planten kunnen groenblijvend zijn of hun bladeren verliezen. Als je een tuin dichtbij de kust hebt, is dit een ideale tuinplant. Ze zijn goed bestand tegen zoute winden!

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Planten
Bloei
Vermeerderen
Snoeien
Planten
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Bloei
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Vermeerderen
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Snoeien
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D

Agapanthus planten

agapanthus in pot

De plant houdt van een redelijk voedingsrijke bodem, zorg dus dat je border voldoende compost bevat of in elk geval organisch materiaal bevat. Het is ook belangrijk dat de wortels geen natte voeten houden. Zorg dus voor voldoende drainage. 

De Afrikaanse lelie is een zeer geschikte potplant! Bij voorkeur plant je in het voorjaar agapanthus potten. Zorg dat je hiervoor terracotta potten gebruikt, zodat de wortels warm blijven in de zomer. Ook in een pot heeft de agapanthus graag een voedselrijke bodem. Zoek voor de agapanthus een beschutte plek in de volle zon, zowel in pot als in de vollegrond.

Wekelijks planten- en tuintips in je mail

Iedere week interessante, handige en inspirerende plantenartikelen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Agapanthus verzorgen

agapanthus verpotten watergeven

Als de Afrikaanse lelie in de vollegrond staat, is het belangrijk dat je in het eerste jaar regelmatig water geeft. Breng elk jaar een laag goede compost aan, omdat ze van een voedingsrijke bodem houden. 

Staan ze in een pot? Dan moet je ze vaker water geven. In de zomermaanden een aantal keer per week. Geef in het vroege voorjaar een dosis meststof én na de bloeiperiode. Je kunt hiervoor uitstekend tomatenvoeding gebruiken.

Verwijder uitgebloeide bloemen om de aanwas van nieuwe bloemen te stimuleren. Wil je zaad oogsten? Dan laat je uitgebloeide bloemen natuurlijk zitten. De zaadhoofden zien er mooi uit in het najaar en worden als decoratie gebruikt.

afbeelding voor positie in border

Positie in border

Midden
afbeelding voor standplaats

Standplaats

Zon
afbeelding voor winterhard

Winterhard?

Winterhard
Vorstgevoelig
Groenblijvend
afbeelding voor grondsoort

Grondsoort

Zandgrond
Kleigrond
Kalkrijke grond

Is een agapanthus winterhard?

Dit hangt van het soort Afrikaanse lelie af. De ene variant kan beter tegen vorst dan de andere. Doorgaans kunnen bladverliezende agapanthussen beter tegen vorst dan groenblijvende. Lees of jouw agapanthus winterhard is en hoe je deze in de winter verzorgd.

Agapanthus verpotten

Het is een fabeltje dat de agapanthus het beter zou doen in een te kleine pot (hoewel je hem ook niet te veel ruimte wilt geven). Het is belangrijk dat je agapanthus kunt vertpotten, wanneer dit nodig is. Zo blijft je plant gezond!

Afrikaanse lelie vermeerderen

Deel wortelkluiten van agapanthus elke vier of vijf jaar. Dit kan in de vollegrond zijn of in een (grote) pot. Haal de plant uit de bodem en deel de kluit met een scherpe spade. Zorg dat elk stuk minimaal twee groeipunten heeft. Vervolgens kun je deze weer uitplanten.

Heb je hele grote wortelkluiten? Dan is het wellicht nodig om twee spitvorken te gebruiken. Plaats deze met hun ruggen tegen elkaar en gebruik deze hefboombeweging om de kluit te delen. Het delen van wortelkluiten doe je in het voorjaar of na de bloei in de herfst.

Afrikaanse lelie kweken uit zaad is ook mogelijk, maar zullen niet hetzelfde worden zoals de moederplant.

Meer lezen over:
Bloem Vaste plant
Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu