Verschillende soorten Agapanthus (Afrikaanse lelie) hebben verschillende behoeften als het koud wordt. Welke Agapanthus kan wel tegen vorst, en welke niet? Het is handig om te weten of jouw Agapanthus winterhard is, voordat de winter eraan komt.
Lees verder na de advertentie
Is de Agapanthus winterhard?
Er zijn bladhoudende en bladverliezende soorten Agapanthus en beide soorten zijn niet 100 procent winterhard, al kunnen sommige soorten de vrieskou beter aan dan andere. Het is wel zo dat onze winters steeds zachter worden, dus dat de plant het winterseizoen steeds beter overleeft. Mits jouw Agapanthus op een zonnige, beschutte standplaats staat, in een grond die water goed doorlaat.
Deze soorten Agapanthus kunnen beter tegen vorst
Benieuwd wat een vorstbestendige soort Agapanthus is? De naam is een goede indicatie: alle agapanthussen met een stadsnaam zijn erg winterhard. Denk aan Agapanthus ‘Amsterdam’, die flinke vorst kan hebben. Bladverliezende soorten zijn winterharder dan de Afrikaanse lelies die groen blijven in de winter. Een paar voorbeelden:
1. Agapanthus ‘Silver Baby’
Een dwergvariant van de Agapanthus die rijkelijk bloeit met twee kleuren in één bloem: wit en blauw. Voor een bladhoudend exemplaar kan deze plant vrij goed tegen vorst.
Hoogte: 50 cm
Standplaats: zon
Bloeitijd: juni – september
2. Agapanthus ‘Amsterdam’
Een bladverliezende cultivar die niet al te hoog wordt, maar wel een prachtige aanvulling is op je border, met haar donkere, violetblauwe bloemen van ruim 20 cm doorsnede.
Hoogte: 70 cm
Standplaats: zon
Bloeitijd: juli – augustus
3. Agapanthus ‘Midnight star’
Een echte, vegetatief vermeerderende soort met prachtige donkerblauwe bloemen: misschien wel het meest populair van alle soorten, die je mooi kunt combineren in je border (zie foto).
Hoogte: 100 cm
Standplaats: zon
Bloeitijd: juli – augustus
Wekelijks tuintips in je mail
Deze Agapanthus-soorten zijn niet winterhard
Een natte winter in combinatie met een temperatuur onder -5°C, is funest voor veel Agapanthus-soorten. Agapanthussen waarvan we weten dat die niet tegen vorst kunnen, doen het beter als pot- of kuipplant. Dan heb je de bewatering goed onder controle en kun de plant gemakkelijk verplaatsen naar een vorstvrije plek. Dit zijn drie mooie voorbeelden die niet winterhard zijn:
1. Agapanthusafricanus ‘albus’
Een mooie terrasplant met opvallende witte bloemen, die je goed als snijbloem kunt gebruiken. Helaas zal de plant de vrieskou niet makkelijk overleven, dus mag je hem een vorstvrij plekje geven.
Hoogte: 90 cm
Standplaats: zon
Bloeitijd: juli – augustus
2. Agapanthus praecox orientalis
Opvallend grote, lichtblauwe bloemen en brede bladeren: dit is een zeer fraaie kuipplant die je wel vorstvrij moet laten overwinteren.
Hoogte: 100 cm
Standplaats: zon
Bloeitijd: juli – augustus
3. Agapanthus umbellatus ‘Ovatus’
Een echte bijenlokker, dat is deze Agapanthus ‘Ovatus’ met smalle, streepvormige bloemblaadjes in wit of blauw. Deze soort is niet volledig winterhard dus heeft wat bescherming nodig in het koudste seizoen.
Hoogte: 100 cm
Standplaats: zon
Bloeitijd: juli – september
Agapanthus overwinteren: zo doe je dat
Een vorstbestendige Agapanthus kun je buiten laten, maar je moet hem wel beschermen tegen kou. Hiervoor kun je drie tips ter harte nemen.
- Bedek op een warme herfstdag (voor de eerste vorst) de bollen met een dikke laag stro of andere mulch.
- Laat het blad en de bloemstengels aan de plant zitten, want die beschermen de bol ook tegen kou.
- Wikkel noppenfolie, of een natuurlijk materiaal zoals kokosvezel, om de pot heen.
Een Agapanthus die niet vorstbestendig is, haal je het best naar binnen op het moment dat vorst onder -5°C wordt aangekondigd. Zo pak je het aan:
- Staat de plant in de vollegrond, gebruik dan een riek of spade om hem uit de grond te tillen en zet de plant in een pot.
- Zet de pot op een koele, lichte maar vorstvrije plek, zoals een niet verwarmde kas waar het ca. 5 °C is.