Is jouw Agapanthus winterhard? Zo weet je het!

Linda Passies
|
28/11/2022
agapanthus afrikaanse lelie vorst

Verschillende soorten Agapanthus (Afrikaanse lelie) hebben verschillende behoeften als het koud wordt. Welke Agapanthus kan wel tegen vorst, en welke niet? Het is handig om te weten of je Agapanthus winterhard is, voordat de winter eraan komt.

Lees verder na de advertentie

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de beste standplaats voor Agapanthus een plek in de volle zon is, in grond die goed veel water doorlaat. 

Agapanthus winterhard: deze kunnen tegen vorst

agapanthus winterhard?

Grofweg kun je Afrikaanse lelies verdelen in vorstbestendig en niet-vorstbestendig. Hoe weet je nou met welke soort je te maken hebt? Allereerst is de naam een goede indicatie. Alle agapanthussen met een stadsnaam zijn erg winterhard. Denk aan Agapanthus ‘Amsterdam’, die flinke vorst kan hebben.

Kijk ook naar het type plant. Bladverliezende soorten zijn winterharder dan de Afrikaanse lelies die groen blijven in de winter. 

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week tuintips, plantenadvies en praktische checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Agapanthus verzorgen in de winter

agapanthus in pot

Heb je een vorstbestendige Afrikaanse lelie? Dan kun je de plant buiten laten, maar je moet hem wel beschermen tegen kou. Het liefst bedek je op een warme herfstdag (voor de eerste vorst) de bollen met een dikke laag stro of andere mulch. Laat het blad en de bloemstengels aan de plant zitten, want die beschermen de bol ook tegen kou.

Een winterharde Agapanthus in pot moet je ook beschermen tegen kou, bijvoorbeeld door noppenfolie om de pot heen te wikkelen.

agapanthus overwinteren

Vorstgevoelige agapanthussen haal je het best naar binnen. Staat de plant in de vollegrond, gebruik dan een riek of spade om hem uit de grond te tillen en pot hem op in een koele, lichte maar vorstvrije plek.

Meer lezen over vorstbescherming:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu