Dahlia’s overwinteren: zo overleven ze de vorst

Helga Kluiter
|
23/12/2020
dahlia's in de grond laten overwinteren

De van oorsprong Mexicaanse dahlia’s houden wel van een flinke dosis warmte in de zomer. Ook kunnen ze behoorlijk wat droogte hebben. Het lijkt wel alsof ze tijdens hete zomers alleen nog maar nog mooier bloeien! Maar van kou houden ze niet. Dahlia’s overwinteren liever vorstvrij.

Lees verder na de advertentie

Dahlia’s overwinteren in de grond of niet?

Dahlia's overwinteren in de grond is riskant.

Dahlia’s zijn net niet winterhard, maar door onze vrij milde winters kunnen ze vaak wel in de grond overleven. Veel tuinliefhebbers laten de knollen dan ook in de grond zitten in plaats van ze op een vorstvrije plek onder te brengen. Maar als het echt koud dreigt te worden, is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dahlia- en andere tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De knollen in de grond beschermen

Lees verder na de advertentie

Ben je van plan de dahliaknollen toch in de grond te laten zitten? Bescherm ze dan in ieder geval met een dikke laag houtsnippers, compost of mest. Dit isoleert de knollen enigszins en voorkomt vorstschade.

Dahlia’s opgraven voor de winter

Graaf dahliaknollen voorzichtig op met een riek.

Laat Koning Winter het flink vriezen? Dan kun je de knollen het beste opgraven en ze laten overwinteren in een pot. Je knollen hebben dan meer kans om te overleven. Een ander voordeel is dat je ze in de lente weer sneller kunt laten groeien en nieuwe dahlia’s kunt maken door ze te stekken.

Zo laat je dahlia’s overwinteren in een bak

Laat dahlia's overwinteren in een bak
  1. Wanneer de bladeren door de vorst zwart worden, moet je de knollen opgraven. Verwijder de aarde van de knollen.
  2. Knip de plant af tot je een stengel van 10 centimeter overhoudt. Check of je beschadigingen of rotte plekken ziet. Bewaar de gezonde planten.
  3. Plaats de knollen ondersteboven in een krat of ondiepe doos zodat het water uit de stengel weg kan. Dit voorkomt dat de plant gaat rotten.
  4. Na een week kun je de knollen rechtop in een pot planten met een licht vochtige grond in een vorstvrije schuur of garage.

Je kunt er ook voor kiezen om je dahlia’s na het drogen te verpakken in kranten, en die in kartonnen dozen te bewaren op een vorstvrije, droge en koele plek.

Meer lezen over dahlia’s:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu