3 manieren om je dahliaknollen uit te planten

Linda Passies
|
28/02/2022
bloeiende dahlia's

Als je je dahlia’s uit de grond hebt gehaald om te laten overwinteren, kun je je dahliaknollen uitplanten na IJsheiligen. Maar je kunt er ook voor kiezen om ze al iets eerder te planten in potten om ze voor te trekken. En als je ze nóg iets eerder uitplant, kun je er zelfs stekken van nemen.

Lees verder na de advertentie

Dahliaknollen planten? Geen haast!

Hoe zit dat precies? We leggen het uit. Maar eerst is het goed om te weten: zet geen haast achter het planten van je dahliaknollen. Als je eenmaal aan de slag bent gegaan, kun je niet meer terug.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dahlia- en andere plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. Januari – april: dahlia’s stekken

Al vroeg in het jaar kun je dahliaknollen uit hun winterrust halen. Als er eenmaal scheuten zijn gegroeid van zo’n 8 cm, kun je de stekken nemen om snel meer dahlia’s te maken die je eind voorjaar kunt uitplanten. Lees in het uitgebreide stappenplan over dahlia’s stekken hoe je dat doet.

Lees verder na de advertentie

2. April: dahliaknollen planten in potten

dahliaknollen planten

Begin april kun je je dahliaknollen in een ondiepe bak met universele potgrond stoppen, waar je ze bedekt met een dun laagje potgrond. Zo groeien ze alvast wat voordat je ze in losse potten plant. Dat laatste zou je overigens ook meteen kunnen doen: plant ze op de juiste manier in een pot (de oude stam of een nieuwe scheut is de bovenkant). Zet de knol net onder de grond, geef voldoende water en laat het overtollige water weglopen.

Dahlia’s met een voorsprong

Dahlia's voortrekken in kas.

Zet de dahliaknollen in pot op een lichte, vorstvrije plek, zoals een kas, koude kas of in je vensterbank. Houd de grond vochtig en dan zul je zien dat er na ongeveer vijf weken nieuwe scheuten ontstaan. Tegen de tijd dat IJsheiligen voorbij is, zijn het flinke planten geworden. Dan kun je ze buiten zetten en hebben ze al een flinke voorsprong.

3. Half mei: dahliaknollen planten in vollegrond

Na IJsheiligen, half mei, kun je dahliaknollen rechtstreeks in de grond planten. Als je de mogelijkheid hebt, is het verstandig om ze even te laten afharden in de koude kas. Voordat je dahlia’s plant, zet je een aantal stevige stokken in de grond, zodat de planten straks steun hebben. Met dit handige stappenplan komt het zeker goed.

Meer over dahlia’s:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu