Dahlia’s zaaien: dit is dé succesmethode voor massa’s bloemen

Helga Kluiter
|
26/02/2024
zaailingen verspenen

Veel tuiniers rennen in het voorjaar naar kweker of tuincentrum zodra er weer dahliaknollen te koop zijn. Maar wist je dat zelf dahlia’s zaaien ook heel eenvoudig is? Als je op tijd begint met zaaien, heb je nog dit jaar massa’s bloemen!

Lees verder na de advertentie

Wanneer dahlia’s zaaien

Je kunt vanaf eind januari beginnen met dahlia zaaien in een kas of verwarmde kweekbak. Dahlia-zaden produceren dan snel jonge plantjes die eind mei klaar zijn om uitgeplant te worden en later in de zomer beginnen te bloeien bloeien.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week fijne dahlia- en andere tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hoe dahlia’s zaaien

Lees verder na de advertentie

dahlia zaaien

Dahliazaden die je in de winkel koopt zijn geschikt om uit zaad op op te kweken. Lees hieronder hoe je te werk gaat.

Dit heb je nodig

  • Zaaibak of kleine potjes
  • (Turfvrije) universele potgrond
  • Dahliazaden
  • Doorzichtige plastic zakjes (optioneel)
  • Plantetiket en potlood

Stap 1: Dahlia zaaien

dahlia's zaaien

Vul een potje of zaaibak met vochtige grond en duw het oppervlak lichtjes aan. Duw je dahliazaden zachtjes in de grond. Vergeet niet om je zaaibak of zaaipotjes te voorzien van een etiket.

Stap 2: Dahlia zaden kiemen

dahlia bishop zaaien

Bedek de potjes eventueel met een plastic zakje of bedek de zaaibak met een deksel. De zaailingen zullen binnen enkele weken verschijnen. Zodra de eerste ‘echte’ blaadjes zijn ontstaan, zijn de dahlia zaailingen klaar om naar losse potjes te verspenen.

Stap 3: Dahlia zaailingen verspenen

zaailingen verspenen

Houd de plantjes bij de blaadjes vast en haal ze voorzichtig uit de grond. Zet de zaailingen in potjes van 10 cm met (liefst turfvrije) universele potgrond. Duw de grond aan en geef water. Half mei kun je de planten afharden door ze overdag buiten te zetten en ’s nachts binnen. Plant ze uit wanneer er geen kans meer is op vorst.

Dahlia zaden oogsten

dahlia zaden verzamelen

Laat een paar dahlia’s zaad zetten en verzamel de zaden eind september. Na het zaden oogsten bij je dahlia bewaar je ze eenvoudig in een envelop en zaai ze weer in de winter. Door kruisbestuiving zullen de nakomelingen van je ouderplant er niet hetzelfde uitzien, maar een leuke mix van verschillende bloemvormen en kleuren opleveren.

Je kunt ook de dahliaknollen opgraven voor de winter en vorstvrij bewaren om volgend jaar weer uit te planten. De bloemen hiervan zijn wel identiek aan de ouderplant.

Dahlia kweken: wat je moet weten

Dahlia kweken komt met zijn eigen uitdagingen, maar ook met veel voordelen!
Dahlia ‘Summer Sunset’. Foto: Tim Sandall

Wanneer het eenmaal tijd is om je dahlia’s uit te planten, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Zo houden deze bloemen van zon en een voedingsrijke, vochtige bodem, maar niet van natte voeten.

Tip! Wil je graag meer weten over dahlia kweken? Van koppen en toppen tot bemesten en overwinteren: je leest het in onze complete plantengids over dahlia’s.

Meer over dahlia’s

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu