Dahlia’s zaaien: dit is dé succesmethode voor massa’s bloemen
Veel tuiniers rennen in het voorjaar naar kweker of tuincentrum zodra er weer dahliaknollen te koop zijn. Maar wist je dat zelf dahlia’s zaaien ook heel eenvoudig is? Als je op tijd begint met zaaien, heb je nog dit jaar massa’s bloemen!
Wanneer dahlia’s zaaien
Je kunt vanaf eind januari beginnen met het zaaien van dahlia’s in een kas of verwarmde kweekbak. Dahlia-zaden produceren dan snel jonge plantjes die eind mei klaar zijn om uitgeplant te worden en later in de zomer beginnen te bloeien bloeien.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week fijne dahlia- en andere tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Hoe dahlia’s zaaien
Dahliazaden die je in de winkel koopt zijn geschikt om uit zaad op op te kweken. Lees hieronder hoe je te werk gaat.
Dit heb je nodig
- Zaaibak of kleine potjes
- (Turfvrije) universele potgrond
- Dahliazaden
- Doorzichtige plastic zakjes (optioneel)
- Plantetiket en potlood
Stap 1: Dahlia’s zaaien
Vul een potje of zaaibak met vochtige grond en duw het oppervlak lichtjes aan. Duw je dahliazaden zachtjes in de grond. Vergeet niet om je zaaibak of zaaipotjes te voorzien van een etiket.
Stap 2: Dahlia zaden kiemen
Bedek de potjes eventueel met een plastic zakje of bedek de zaaibak met een deksel. De zaailingen zullen binnen enkele weken verschijnen. Zodra de eerste ‘echte’ blaadjes zijn ontstaan, zijn de dahlia zaailingen klaar om naar losse potjes te verspenen.
Stap 3: Dahlia zaailingen verspenen
Houd de plantjes bij de blaadjes vast en haal ze voorzichtig uit de grond. Zet de zaailingen in potjes van 10 cm met (liefst turfvrije) universele potgrond. Duw de grond aan en geef water. Half mei kun je de planten afharden door ze overdag buiten te zetten en ’s nachts binnen. Plant ze uit wanneer er geen kans meer is op vorst.
Dahlia zaden verzamelen
Laat een paar dahlia’s zaad zetten en verzamel de zaden eind september. Bewaar ze in een envelop en zaai ze weer in de winter. Door kruisbestuiving zullen de nakomelingen van je ouderplant er niet hetzelfde uitzien, maar een leuke mix van verschillende bloemvormen en kleuren opleveren. Je kunt ook de dahliaknollen opgraven voor de winter en vorstvrij bewaren om volgend jaar weer uit te planten. De bloemen hiervan zijn wel identiek aan de ouderplant.
Meer over dahlia’s
- Ziekten en plagen bij dahlia’s: dit kun je ertegen doen
- Een dahlia planten in de tuin doe je zó
- Dit is waarom je biologische dahlia’s wil hebben
- Dahlia’s stekken: met dit stappenplan kan het niet fout gaan
- Dahlia’s overwinteren: zo overleven ze de vorst
- Bloembollen, knollen, wortelstokken? Dit moet je weten