Moestuin voor beginners: 10 makkelijke groenten om te kweken

Linda Passies
|
25/05/2023
winterpostelein

Je eigen groenten kweken geeft voldoening en is gezond en leuk. Maar je kunt al snel het overzicht verliezen. Hoe en waar moet je beginnen? Er is zo veel te kweken! Met deze makkelijke groenten komt het goed.

Lees verder na de advertentie

Het is een goed idee om te kweken wat je graag eet. Zo voorkom je verspilling. Maar niet elke groente is even makkelijk te kweken. Het zou zonde zijn als je ontmoedigd raakt, terwijl je beter had kunnen beginnen met groenten die weinig onderhoud vergen, binnen een mum van tijd te oogsten zijn en weinig last hebben van plagen en ziektes. 

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Voordat je start met makkelijke groenten

Kies een beschutte, zonnige plek om groenten te kweken. Uitzonderingen op deze regel zijn sla en sommige kruiden, die in de volle zon kunnen doorschieten en het daarom beter doen in de gedeeltelijke schaduw. Bereid de grond voor door onkruid te verwijderen en goed verteerde compost of mest toe te voegen, en hark de grond vlak. Let wel! Hiervoor heb je niet per se veel ruimte nodig. Je kunt ook prima een stukje van je border reserveren. En wat denk je van het kweken in een pot of bak?

Lees verder na de advertentie

1. Bieten

Makkelijke groenten: rode bieten

Rode bieten kun je rechtstreeks in ondiepe rijen in de grond zaaien en zijn binnen enkele weken oogstrijp. ‘Boltardy’ is een populaire en betrouwbare bolvormige biet. Hij is goed bestand tegen doorschieten, waardoor hij een perfecte keuze is voor beginnende telers. Hij produceert middelgrote wortels, met een gladde huid en dieprood vruchtvlees. Je kunt hem bovendien oogsten in verschillende groottes. Let bij bieten wel op slakken: die houden van het loof. 

2. Sla

gewone rucola: makkelijke groenten.

Sla zoals rucola en eikenbladsla kun je prima in potten zaaien. Je oogst wanneer je het nodig hebt, waarna de plant opnieuw slablaadjes produceert. Zaai verschillende soorten voor een kleurrijke salade. 

3. Struiktomaten

struiktomaat water geven

Struiktomaten zijn gemakkelijker te telen dan stamvariëteiten, omdat ze geen steun nodig hebben. Ook hoef je de zijscheuten niet te dieven. Deze tomaten groeien goed in een hangmand of pot, zowel in een kas als buiten.

4. Erwten

erwten zaaien in maart

Erwten kunnen gemakkelijk te kweken zijn. Kies een compact ras, zoals ‘Half Pint’, dat geen stokken nodig heeft. Je kunt ze zelfs in een pot kweken. De jonge scheuten kun je ook eten: knip ze af voor een heerlijke toevoeging aan salades.

5. Aardappelen

aardappelen poten

Aardappelen zijn gemakkelijk te telen – plant ze gewoon in de grond of in een zak, bedek de bladeren met aarde wanneer ze voor het eerst verschijnen (aanaarden), en oogst enkele weken later. Vroege aardappelen (geplant begin april) kun je in juli oogsten, voordat warm en vochtig weer het gevaar van aardappelziekte vergroot. ‘Red Duke of York’ is een aantrekkelijk ras met rode schil en ‘Anya’ heeft lange knollen met een nootachtige smaak.

6. Winterpostelein

winterpostelein, een van de makkelijke groenten voor beginners.

Winterpostelein is niet een heel bekende groente, maar wel eentje die erg makkelijk te kweken is. Je kunt het blad dat een beetje als spinazie smaakt, eten in een salade. Je kunt tussen oktober en maart regelmatig oogsten.

7. Radijzen

radijs kweken

Radijszaden zijn vrij groot, dus ze zijn gemakkelijk te zaaien en je hoeft ze niet uit te dunnen. Ze zijn al binnen een paar weken klaar voor de oogst. Radijs ‘French Breakfast’ heeft knapperige, ovale, rood-witte wortels, terwijl ‘Scarlet Globe’ helder scharlakenrood is met wit vruchtvlees.

8. Oosterse bladgroenten

moestuin in september: mizuna zaaien

Van bladgroenten als mizuna, mibuna en bladmosterd kun je de bladeren oogsten, waarna de plant weer nieuw blad aanmaakt. Ze vergen weinig aandacht, maar geven wel veel smaken, kleuren en texturen voor roerbakgerechten en salades. Ze groeien goed in de vollegrond en in potten.

9. Pepers

wanneer pepers oogsten

Pepertjes kun je prima in potten op de vensterbank kweken, of op een zonnige, beschutte plek buiten. Je hoeft weinig te doen voor de verzorging, en zijn wel productief. Pepers kweken vanaf zaad kan wat lastiger zijn, omdat ze warmte nodig hebben om te kiemen. 

10. Courgette

courgette kweken, een van de makkelijke groenten.

Als het gaat om makkelijke groenten, kun je niet om courgette heen. Het is dé groente die de meeste tuiniers in overvloed hebben in de zomer. Geef ze vruchtbare grond en geef regelmatig water. Laat de courgettes niet te groot worden, want klein zijn ze het lekkerst. Slakken zijn wel dol op de jonge plantjes. Mocht je weinig ruimte hebben, dan is een klimcourgette een aanrader.

Lees meer over de moestuin en makkelijke groenten:

Meer lezen over:
Moestuin Beginners
Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu