Gardeners’ World 12/2024
Kerst uit eigen tuin
Cover van

Maak je droomtuin: tuinieren voor beginners begint met deze 6 tips

Zomerborder

Of je net een eigen tuin hebt gekregen of al jaren tuiniert, er is altijd iets nieuws te doen en te leren in de tuin! Wij geven je 6 tips voor beginners in tuinieren, die je helpen van jouw nieuwe (of bestaande) tuin een droomtuin te maken!

Lees verder na de advertentie

1. Neem de tijd!

Foto: Jason Ingram

Als beginnend tuinier steek je graag snel je handen uit de mouwen. Niets is aantrekkelijker dan de mooiste planten die je kunt vinden te kopen en direct uit te planten. Helaas gaat dit vaker fout dan goed en dat kan tuinieren een duur en frustrerend avontuur maken. Dit hoeft niet!

Neem gas terug en kijk in grote lijnen naar je tuin. Wat wil ik eigenlijk met mijn ruimte? Waar komt het groen en hoe ga ik een fijne zitplek creëren? Heb je een tuin overgenomen, kijk dan eens goed wat er gedurende het jaar opkomt: vaak bevatten dit al veel pareltjes die je anders al had verwijderd!

Tuinieren voor beginners

Tuinieren voor beginners

Of je nu nét een tuin hebt, of al een ervaren tuinier bent, met deze speciale uitgave leren we je alles om van jouw tuin een droomtuin te maken. Bestel Tuinieren voor beginners t/m 26 mei met gratis verzending!

We geven je 5 gouden regels en verdiepende informatie over:

  • Ligging en bodem
  • Ontwerpgids, degelijke planten en combinaties
  • Tuinieren in potten
  • Zelf kweken
  • De diervriendelijke tuin
  • Basisvaardigheden, veelvoorkomende problemen en vraag & antwoord

2. Check je bodem

Grond is grond toch? Dat gaat niet op voor planten! Sommige planten kunnen overal wel groeien, terwijl andere heel specifieke eisen kunnen stellen. De samenstelling en voedingsstoffen in de grond zijn minstens net zo belangrijk als de hoeveelheid zon en water die een plant krijgt. Het totaal van grond, elementen, organisch materiaal en andere eigenschappen vormt jouw bodem.

Neem je bodem dus onder de loep! Je kunt je grond laten testen. Sommige aanbieders kunnen je ook op maat advies geven over je bodem en wat je kunt doen om deze te verbeteren.

Elke week handige tips voor beginnende tuiniers

Wil je graag meer praktische tips over tuinieren en wat je elk seizoen kunt doen? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

3. Ontwerp je tuin

Het is belangrijk dat je een goed tuinplan maakt. Hou daarbij rekening met hoe je de tuin wilt gebruiken. Maak een ‘masterplan’ voor je tuin en werk daar naartoe. Je hoeft dit niet in een keer allemaal te doen!

Zorg voor hoogteverschillen in de tuin. Maak gebruik van waterelementen. Creëer afscheidingen om meer diepte te krijgen. Zorg dat je zitplaats vlakbij het groen is en je het kunt aanraken. Welk gevoel geef je aan je tuin: meer cottage-stijl of modern (maar groen). De opties zijn eindeloos! Als je je masterplan klaar hebt, prioriteer dan met welk onderdeel je gaat starten.

4. Kies de juiste planten

Planten kiezen doe je vooral op gevoel en smaak. Er zijn wel factoren waar je rekening mee moet houden om te voorkomen dat je teleurgesteld raakt.

De hoeveelheid licht en de bodem waarin de planten worden gezet, bepalen ook al grotendeels welke planten je wel en niet in je tuin kunt zetten. Zet bijvoorbeeld nooit heide in kleigrond en een dotterbloem in het zand.

Als je in kaart hebt hoe jouw tuinbodem eruit ziet en waar in de tuin je licht en schaduw hebt, dan kun je gaan kijken welke planten je zou willen plaatsen. Je kunt kiezen uit de meest fantastische biologische tuinplanten, maar je kunt ook prachtige inheemse soorten in je tuin zetten!

Ook je tuin is onderdeel van de natuur, dus je kunt voor verrassingen komen te staan: soms doen planten het gewoonweg niet en doen andere planten het onverwachts heel goed.

5. Zelf kweken

Uit eigen tuin eten? Waarom niet! In je tuin kun je prima je eigen groenten en fruit verbouwen. Je kunt een moestuin aanleggen, of bijvoorbeeld groenten kweken in een verhoogde moestuinbak of in de stijl van de cottagetuin.

Belangrijk is dat je zoveel kweekt als je qua tijd aankunt: het is verleidelijk om steeds meer groenten te zaaien en poten. Dit kan ervoor zorgen dat je tijd tekort komt om het ook goed bij te houden. Kies een zonnige plek voor je moestuin, waar de planten niet hoeven te concurreren op licht. 

Ben je beginner in het moestuinieren? Start dan met simpele gewassen zoals sla, radijs, tomaten en courgettes. Zaai niet te veel tegelijk, maar in fases. Ga het vooral proberen en wees niet bang dat een deel van je oogst mislukt: hier leer je van voor het volgende jaar!

6. Maak je tuin diervriendelijk

natuurvijver aanleggen

Om meerdere redenen is het goed om je tuin diervriendelijk te maken (in de breedste zin van het woord). Het is heerlijk wakker worden met fluitende vogels en op een warme zomeravond het zachte getjilp van sprinkhanen te horen.

Met het aantrekken van dieren, zorg je voor balans in de tuin: hoe meer verschillende dieren en (inheemse) planten, hoe minder je last zult hebben van vervelende plagen zoals te veel slakken en bladluizen.

Dieren houden van een wat rommeliger tuin. Zorg voor een stapel takken (ril) achterin de tuin of maak een insectenhotel. Een vijver of waterpartij kan de biodiversiteit in je tuin een enorme boost geven! Zorg voor een egelsnelweg en veel bloeiende planten. Je zult versteld staan hoe snel dierlijk leven op een tuin afkomt die je (deels) hiervoor inricht!

Meer lezen

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.