5 tips voor het ontwerpen van je droomtuin

Bepaal wat voor zitplek en hoeveel ruimte je nodig hebt bij het tuin ontwerpen

Je tuin ontwerpen is een spannende en inspirerende bezigheid, maar het kan ook overweldigend zijn. Een goede eerste stap is om na te denken over deze twee vragen:

Lees verder na de advertentie

  1. Hoe wil je jouw ruimte gebruiken?
  2. Wat voor gevoel wil je creëren in je tuin?

Of je nu kiest voor een gestroomlijnde indeling met strakke vormen, een klassieke cottagetuin of een feeërieke wildernis, begin met de ruimte die je hebt en de sfeer die jij belangrijk vindt. Deze grote lijnen helpen je bij het uitzoeken van planten en meubels die passen in één samenhangende look. Ga vervolgens aan de slag met deze tips en maak jouw droomtuin een realiteit.

1. Denk na over hoe je jouw tuin gebruikt

Houd bij het tuin ontwerpen in gedachten waar je jouw tuin voor gebruikt

Dit is een belangrijk startpunt voor als je een tuin gaat ontwerpen, namelijk: hoe gebruik je jouw tuin. Heb je bijvoorbeeld een eettafel nodig voor buiten of staat je tafel binnen in de buurt van grote, openslaande deuren? Als dat laatste het geval is, zijn tuinbanken voor buiten mogelijk een beter alternatief en kun je jouw tafel uit huis eventueel ook in de tuin gebruiken. Als je weet wat je belangrijk vindt voor jouw tuin, is het makkelijker om te zien waar de mogelijkheden zitten voor een indeling die werkt voor jou.

2. De locatie van zitplaatsen

Bedenk bij het tuin ontwerpen waar je in tuin wilt zitten

Op welk moment van de dag zit je graag in de tuin? Wil je in de zon of juist liever in de schaduw zitten? Dit bepaalt de locatie van de zitplaatsen in jouw tuin, wat op haar beurt weer een goed uitgangspunt is voor je tuinontwerp. Stel, de perfecte locatie ligt achterin je tuin in plaats van direct naast het huis. Dan kun je overwegen waar je wilt dat er paden komen, zodat je gemakkelijk naar de zithoek toe loopt vanaf je huis.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tips voor jouw tuin in de mail

Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

3. Grootte van het zitgedeelte

Bepaal wat voor zitplek en hoeveel ruimte je nodig hebt bij het tuin ontwerpen

Als je hebt besloten waar je wilt zitten in je tuin, komt de volgende vraag: hoe groot moet het zitgedeelte worden? Het kan best lastig zijn om dit in te schatten. Begin in dat geval met een vierkant van bijvoorbeeld vier meter. Voor kleinere ruimtes kun je een kleinere maat aanhouden en voor groter meubilair breid je het vierkant juist uit. Laat een meter ruimte over achter de stoelen, zodat mensen hun stoelen naar achter kunnen schuiven zonder in de beplanting terecht te komen.

4. Overwegingen bij het planten

Plan bij het tuin ontwerpen genoeg ruimte in je borders voor je planten.

Wat je ook vaker tegenkomt bij het tuin ontwerpen zijn smalle borders langs de randen van gazons, patio’s, hekken of muren. Deze vakken zijn te smal voor veel beplanting en staan sneller droog doordat hekken en muren soms regen tegenhouden (regenschaduw). Een oplossing hiervoor is bredere plantvakken, bijvoorbeeld van minimaal 1,5 m breed, zodat je beplanting genoeg ruimte heeft om te groeien.

Houd ook rekening met de regenschaduw bij een muur of hek. Krijgt een plek weinig regen maar veel zon? Dan zijn bepaalde cactussen, vetplanten en mediterrane planten als tijm en lavendel bijvoorbeeld een goede optie.

5. Kleur, textuur en patronen

Combineer kleuren, texturen en patronen
Foto: Jason Ingram.

Als je bezig gaat met een tuin ontwerpen, is het goed om de meeste tijd te besteden aan het kiezen van je palet van bloemen en bladkleuren, welke planttexturen je in de tuin wilt en hoe je grotere, grovere patronen kunt herhalen. Wanneer deze elementen goed samenwerken, komt de tuin over als een weloverwogen, geplande ruimte. Er is overigens niets mis met een tuin die willekeuriger is. Hoe je jouw tuin ontwerpt, hangt af van jouw smaak en de ruimte (en eventueel planten) die je hebt. Kies daarom een aanpak die past bij jouw tuin, hoe je jouw tuin wilt gebruiken en het gevoel dat je wilt creëren. Zo komt je droomtuin steeds dichterbij!

Tip! Dit is ook een belangrijke stap wanneer je al planten in de tuin hebt die je wilt houden. Door planten te kiezen die jouw bestaande planten complimenteren, zet je deze vertrouwde tuinbewoners in de schijnwerpers en maak je ze een onlosmakelijk onderdeel van je nieuwe ontwerp.

Doe nog meer inspiratie op met

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu