In de tuin van Lindia: van grasveld tot permacultuur-cottagetuin

Lindia met haar oogst uit eigen tuin

Kijk mee in de tuin van Lindia! In 2020 kocht Lindia met haar gezin een grasveld met aangrenzend opslagterrein in Polsbroekerdam. De droom? Een permacultuur-cottagetuin die bruist van het leven. En dat is gelukt!

Lees verder na de advertentie

Een nieuw canvas

Twee geiten staan op een omgezaagde boomstam

Twee jaar geleden kocht Lindia met haar gezin een veld met aangrenzend opslagterrein midden in de polder van het Groene Hart. Omringd door smalle sloten begonnen zij bij Polsbroekerdam aan hun grote project.

Rondom het perceel groeiden oude knotwilgen, die werden overwoekerd door een laurierhaag. Verder was er vooral gras. Hun droom voor deze plek was echter duidelijk: een permacultuur-cottagetuin vol leven. Er was dus een hoop te doen!

Wekelijks tuin-inspiratie in je mail

Iedere week tuin-inspiratie, handige tips en checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Tuin op de spit

Een kruiwagen staat bij borders vol oranje en gele bloemen

Terwijl hun woning aan de voorzijde van het perceel werd gebouwd, begonnen ze zelf achteraan met de aanleg van de tuin. Als eerste verwijderden ze een tachtig meter lange laurierhaag (met dank aan de buurman en zijn graafmachine) en knotten ze de wilgen.

Paarse, gele en witte bloemen staan als boeket in deze gieter

Onder de wilgen zaaiden ze de oever in met een bloemenmengsel. Inmiddels groeien hier dotterbloemen, klaprozen, korenbloemen, kattenstaarten, margrieten en nog veel meer.

Wekelijks groeninspiratie in je mail

Iedere week dit soort tuinideeën in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Een tuin aanleggen in lockdown

Een groentetuin vol groeiende planten

Tijdens de corona-lockdown waren Lindia en haar gezin dagelijks te vinden op hun stek. Ze plantten fruitbomen, maakten moestuinbedden en creëerden een kippenren.

Lindia's dochter met een van de kippen in de tuin

Langs hun kippenren hebben ze een rozenborder gemaakt, die in het voorjaar vol staat met sieruien en vergeet-me-nietjes. In de zomer bloeien hier knalroze rozen.

Biodiversiteit

Bloemen zover het oog reikt

Om de biodiversiteit te versterken hebben ze verder vele nestkasten opgehangen voor insecten, vogels en vleermuizen. Ook hebben ze een takkenril gemaakt.

Van het hout van hun knotwilgen hebben ze houtsnipperpaden aangelegd en van oude opritstenen hebben ze borderrandjes gemaakt in creatieve vormen. Aan de noordzijde van hun perceel hebben ze een twintig meter lange gemengde haag aangeplant vol met stekelige, inheemse bessenstruiken.

Inspiratie van Longmeadow

Een border vol roze, paarse, witte en gele bloemen

Tegen de tijd dat hun huis werd opgeleverd waren Lindia en haar gezin met de aanleg van de tuin redelijk voor aan het perceel uitgekomen. Lindia vertelt, “Geheel geïnspireerd door Monty Dons Longmeadow hebben we de afgelopen twee jaar verschillende themaborders gerealiseerd.”

Ook deze paarse scabiosa doet het goed

Inmiddels hebben ze twee hotborders, een rozenslinger, twee bosrandborders, een wintertuin, twee cottageborders, een prinsessentuin vol dahlia’s met een heus spijlenbed erin en natuurlijk een moestuin en compostbakken.

Een tuin vol leven

Een groepje loopeenden waggelt tussen de bloemen door

In de tuin van Lindia wonen nu ook allerlei erfdieren. Zo hebben ze drie dwerggeitjes, loopeenden (dit zijn trouwens goede slakkenverdelgers!), konijnen, kippen, een hond en een kat. Ook de mol is van harte welkom!

Leven met de seizoenen

De veranda met uitkijk op de bloemen in de tuin van Lindia

Lindia en haar gezin tuinieren graag met de natuur mee en verwelkomen al het leven op hun stek. “We genieten enorm van het leven met de seizoenen, het eten uit eigen tuin en het plukken van bloemen voor op de vaas!”

Laat ook jouw tuin zien!

Bloemen in allerlei kleuren in de tuin van Lindia

Wil jij jouw tuin ook laten zien in de rubriek ‘In de tuin van’? Stuur je foto’s en verhaal in via deze pagina.

Je kunt meer zien van Lindia’s tuin op haar Instagram: @lindia_op_t_wilgenperk.

Lees meer over cottagetuinen:

Kijk ook over de schutting bij:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu