Marieke Nolsens prachtige pluktuin in Engelse stijl

Linda Passies
|
23/03/2022
Marieke Nolsen - tulpen keizerskroon

Wandelen door een boeket: dat was het doel van Marieke Nolsen toen ze haar tuin ging aanleggen. Geïnspireerd door Engelse tuinen en gecharmeerd door de dahlia-constructie van Sarah Raven heeft ze nu een kleurrijke bos bloemen om doorheen te wandelen. Inmiddels inspireert ze ook anderen om hun eigen pluktuin aan te leggen. Onderaan het artikel lees je hoe je kans maakt op haar online pluktuin portret.

Lees verder na de advertentie

De start van Mariekes pluktuin

Marieke Nolsen - Engelse pluktuin

Na jaren vol vakanties in Engeland en het bezoeken van ontelbare Britse tuinen, begon Marieke in 2017 met haar eigen pluktuin. “Daarnaast heb ik samen met een vriendin de pluktuincursus bij Sarah Raven gevolgd op het sfeervolle landgoed Parham House. Nadat ik samen met mijn man Sarahs tuin in Sussex had bezocht, was hij het die de doorslag gaf om onze pluktuin aan te leggen. Hij was helemaal gecharmeerd van haar dahliaconstructie en vond het een geweldige uitdaging om deze te gaan maken. Hier had ik natuurlijk geen enkel bezwaar tegen.”

Geraamte van de tuin

Engelse pluktuin Marieke Nolsen hond

Marieke maakte het ontwerp van de bloementuin zelf. “Mijn doelstelling is om in de zomer door een soort boeket te wandelen. Ik moet zeggen: dat is aardig gelukt.” Elk jaar maakt Marieke zes tipi’s van berkentakken. Deze ondersteunen de combinatie van Lathyrus en Thunbergia die erlangs groeien. 

Naast deze tipi’s bepalen drie boogjes, drie oude tuinhekken en twee ijzeren tipi’s bekleed met snoeihout het geraamte van de tuin. De pluktuin is 9 bij 11 meter groot, en bestaat uit vlakken vol met eenjarigen, dahlia’s en andere zomerknollen (zoals crocosmia’s en gladiolen). Alle constructies zijn in het voorjaar nog goed zichtbaar en leveren een fantastisch plaatje op met de bloeiende voorjaarsbollen.

Combinaties van tulpen

Lees verder na de advertentie

Elk najaar, eind november, begin december, plant Marieke zo’n driehonderd tulpen, honderd narcissen, tien frittilaria’s en honderd anemonen in de tuin. “En ieder jaar weer in een andere combinatie. Deze bollen combineer ik met vergeet-me-nietjes (Myosotis) die zichzelf enorm uitzaaien. Ik plant ze in een mix in de tuin en niet in vlakken.” De tulpen bestaan uit negen verschillende soorten die mooi met elkaar combineren, waardoor ze er ook nog van kan plukken: samen vormen ze een geweldig  boeket. 

Dit waren de tulpen die Marieke vorig jaar combineerde:

Marieke Nolsen - tulpen tafel

Van links naar rechts:

  • Tulipa ‘Ballerina’ (biologische tulp van Natural Bulbs)
  • Tulipa ‘Spring Break’
  • Tulipa ‘Sarah Raven’
  • Tulipa ‘Menton’
  • Tulipa ‘Orange Princess’
  • Tulipa ‘Slawa’
  • Tulipa ‘Apricona’
  • Tulipa ‘Apricot Impression’
  • Tulipa ‘Apricot Beauty’

Meer mooie foto’s van Marieke Nolsen vind je op haar Instagram-account.

Meer over je pluktuin:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu