10 manieren om je tuin kleur te geven met bloembollen

Helga Kluiter
|
07/03/2022
bloembollen planten in border

Bloembollen planten heeft iets magisch: je stopt een bolletje in de grond en na een aantal maanden groeit daar opeens een prachtige bloem uit. Er zijn bollen voor elk seizoen verkrijgbaar – voorjaarsbloeiende bollen plant je in het najaar, zomerbloeiers in het voorjaar en najaarsbloeiers eind zomer. En het leuke is: er zijn veel manieren om bloembollen te planten! Met deze ideeën zet je je tuin het hele jaar in bloei.

Lees verder na de advertentie

1. Bloembollen planten in potten en bakken

Tulpenbollen planten

Grote potten vol bollen hebben een enorm effect. Het mooie is dat je bollen in potten dichter op elkaar kunt planten dan in de vollegrond. Gebruik goed doorlatende grond (bijvoorbeeld met twee delen gewone potgrond en één deel vermiculiet) en geef de bollen tijdens de groei voldoende water en voeding. Gebruik voor grotere bollen in potten vanaf de vroege lente tot ver na de bloei een vloeibare tomatenvoeding, want daar zit veel kalium in.

2. Bollen combineren met vaste planten

Lentebollen combineren: wolfsmelk met prairielelie

Voorjaarsbollen bloeien in een periode waarin kleur nodig is, net voordat de meeste vaste planten een groeispurt krijgen en ruimte in beslag nemen. Als je bloembollen wilt combineren met vaste planten, plant ze dan ‘in het groen’. Dat wil zeggen: terwijl ze groeien. Je kweekt de bollen dan dus eerst op in potten en plant ze uit wanneer ze groot genoeg zijn. Laat na de bloei het loof minstens zes weken afsterven voor je het verwijdert. Het lelijke blad zal gelukkig snel aan het zicht onttrokken worden door de groeiende vaste planten.

3. Formele tuinontwerpen met bollen

bloembollen planten

Lees verder na de advertentie

Misschien vind je het een beetje ouderwets, maar massabeplanting ziet er fantastisch uit! Zeg maar een soort mini-Keukenhof, maar dan in je eigen tuin. Plant bijvoorbeeld groepen vroegbloeiende tulpen binnen een vierkant van lage buxushaagjes (of alternatieven voor buxus). De grotere, extravagantere variëteiten passen goed in een wat formelere tuin.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

4. Bollen onder bomen

bloembollen voor schaduw

Niet alle bollen hebben volle zon nodig. Er zijn er genoeg die het goed doen in bosrijk gebied. Denk bijvoorbeeld aan winterakoniet (Eranthis hyemalis) en sneeuwklokjes (Galanthus). Die staan fantastisch in grote groepen. En oosterse anemonen (Anemone blanda, foto) vormen in de loop van de tijd prachtige tapijten. Geef dit type bollen jaarlijks een flinke laag humus – dat is alles! Veel voorjaarsbollen bloeien onder bomen voordat deze in blad staan en schaduw geven, dus je hebt ruime keuze.

5. Bloembollen planten in borders

bloembollen planten in border

Zorg dat je border onkruidvrij is en verbeter de bodem met goed verteerde compost of ander organisch materiaal voordat je bloembollen plant. Dit is je beste kans om de bodem goed voor te bereiden. Denk eraan dat de meeste bollen houden van goed doorlatende grond en een warme standplaats. Heb je zware grond (zoals kleigrond), meng dan wat scherp zand of perliet door de aarde.

6. Bloembollen als snijbloemen

dahlia's verzorging

Bloembollen zijn heel geschikt als snijbloemen in een pluktuin. Voor maar een paar uurtjes werk in de herfst kun je er het hele vroege voorjaar binnen van genieten. Tulpen en narcissen staan prachtig in een vaas en hyacinten ruiken heerlijk. Trek ook een paar bollen in de koude kas voor, deze bloeien wat eerder dan bollen in de vollegrond. En ook al zijn dahlia’s technisch geen bollen maar knollen, het zijn wél geweldige snijbloemen voor eind zomer en in de herfst.

7. Bollen planten in kleine ruimtes

bloembollen planten bij weinig ruimte

Bollen op plekken waar weinig ruimte is, bijvoorbeeld bij de voordeur, toveren elke dag een glimlach op je gezicht. Dwergbollen (zoals mini-narcissen) zijn een lust voor het oog en zorgen voor een kleurig spektakel in potten, bloembakken en hangmanden. Vervang ze na de bloei door perkplanten. De meeste bloembollen bloeien maar kort, dus combineer liefst verschillende soorten om de bloeiperiode te verlengen.

8. Verwilderingsbollen

tulpenbollen meerjarig

Bloembollen (zoals krokussen, dwergnarcissen of botanische tulpen) laten verwilderen in het gras ziet er geweldig uit! Dwergirissen (Iris histrioides) doen het prima in een goed doorlatend gazon. De grond onder bomen is vaak perfecte voor sterhyacinten, anemonen, hondstand en krokussen. Bollen groeien ook in lang gras, maar kies dan hoge variëteiten die de concurrentie aankunnen, zoals narcissen.

9. Bloembollen planten in natuurtuinen

Nationale Bijentelling

Vroege bloembollen zijn goede bronnen van pollen en nectar voor talloze insecten, maar vooral voor hommels en bijen die uit hun winterslaap komen. Een van de beste bloembollen voor vroege bijen is de krokus (technisch gezien is het een stengelknol!). Als je ernaar op zoek gaat, zul je enorm veel diervriendelijke bollen vinden die niet alleen belangrijk zijn voor de vroegste insecten die voedsel nodig hebben, maar ook kleur aan je tuin geven.

10. Bollen onder heesters

bloembollen planten onder struiken

Met wat extra voeding doen veel bloembollen het zelfs goed in de droge groeiomstandigheden onder struiken of aan de voet van een heg. Zet bijvoorbeeld sneeuwklokjes onder de kornoelje (foto). En ook tulpen, vooral botanische tulpen zoals de Tulipa humilis of de Tulipa saxatilis, zijn heel tevreden met een plekje aan de zonnige kant van een heg.

Meer over bloembollen planten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu