4x onkruid wieden (zonder chemicaliën)

Helga Kluiter
|
05/03/2021
Onkruid wieden zonder chemicaliën

Veel van de meest opdringerige soorten onkruid kunnen je tuin tijdens het groeiseizoen razendsnel overnemen. Onkruid begint al vroeg in het voorjaar te groeien, meestal veel eerder dan andere tuinplanten. Pak het dus aan voor het uit de hand loopt.

Lees verder na de advertentie

Is het wel onkruid?

Paardenbloemen
Veel mensen zien paardenbloemen als onkruid.

Eigenlijk spreken we liever over ongewenste planten dan over onkruid. Paardenbloemen zijn bijvoorbeeld ontzettend nuttig voor bijen! Maar veel mensen hebben ze liever niet in de tuin, omdat ze de neiging hebben het gazon over te nemen. Komen je tuinplanten écht in de verdrukking, dan is het echter wel aan te raden om de ongewenste planten te verwijderen.

Wanneer onkruid wieden

Het is het beste om op een droge dag te wieden, wanneer de grond vochtig is. Hierdoor is het onkruid gemakkelijker op te graven en vervolgens op te ruimen. Controleer elke week je tuin op onkruid en onderneem meteen actie zodra je ze ziet opkomen. Negeer je de ongewenste plantjes en krijgen ze de kans om zaad te zetten, dan veroorzaakt dat later weer grotere problemen.

Onkruid wieden op 4 manieren

Er zijn veel verschillende manieren om met onkruid om te gaan, van schoffelen tot uit de grond trekken. Hier zijn 4 manieren om onkruid in de tuin te lijf te gaan:

1. Onkruid opgraven

Lees verder na de advertentie

Onkruid wieden: kweek
Verwijder kweek met behulp van een schepje.

Gebruik een tuinhandschepje om onkruid zoals kweek te verwijderen. Als je vaste planten zoals akkerwinde of brandnetels opgraaft, graaf dan diep met een tuinvork en zorg ervoor dat je de hele wortel eruit trekt. Als er kleine stukjes achterblijven, groeien ze gewoon weer uit tot nieuwe planten.

2. Grondig schoffelen

Onkruid wieden: schoffelen
Snijd de wortels door met een schoffel.

Schoffel wekelijks over kale stukken grond om onkruidwortels af te snijden en een droog oppervlak te creëren. Dat helpt voorkomen dat onkruidzaden ontkiemen. Kies een droge dag, zodat het onkruid aan de oppervlakte uitdroogt, verdort en afsterft.

3. Ongewenste plantjes uittrekken

Kruiskruid uit de grond trekken
Trek kruiskruid uit de grond.

Trek eenjarig onkruid zoals kruiskruid met wortel en al uit de grond, voordat ze de kans krijgen om zich uit te zaaien. Wied met de hand nadat regen de grond heeft verzacht. Dat helpt bij het verwijderen va de complete wortelsystemen.

4. Schraap onkruid weg

Onkruid wieden in bestrating
Onkruid tussen tegels steek je eruit.

Schraap onkruid, zoals beemdgras, tussen gaten in de bestrating weg met een onkruidsteker of een oud mes. Wrik de ongewenste plantjes eruit met wortel en al.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu