Dit zijn ze: de 5 mooiste narcissen voor elke lentetuin

Helga Kluiter
|
16/03/2021
Narcissus poeticus (dichtersnarcis)

Narcissus was een ijdele Griek die verliefd was op zijn eigen spiegelbeeld. Hij hief dan ook regelmatig een loflied aan op zichzelf. Dit liep niet goed af voor hem, behalve dan dat hij na zijn dood veranderde in een prachtige lentebloem: de narcis. Er zijn enorm veel variëteiten (zo’n 13.000), maar deze 5 narcissen behoren wat ons betreft tot de allermooiste soorten.

Lees verder na de advertentie

1. Narcissus ‘Geranium’

Mooiste narcissen: Narcissus 'Geranium'
Narcissus ‘Geranium’

Deze narcis komt uit de Tazetta-categorie, waarvan veel soorten geurend zijn. Narcissus ‘Geranium’ is een goede narcis om te planten in potten. Ze hebben een heerlijke geur, dus wanneer ze beginnen te bloeien kun je ze verplaatsen naar je zitplek om te genieten van hun geur en uiterlijk.
H 35 cm

2. Narcissus ‘Tête-à-tête’

Narcissus 'Tête à tête'
Narcissus ‘Tête à tête’

Op de ‘Tête-à-tête’ kun je altijd rekenen. Hij doet het goed in potten en gemengde borders. Een harde, betrouwbare en toch sierlijke mininarcis met kleine goudgele bloemblaadjes die de dieper gele trompetten omlijsten – perfect!
H 20 cm

3. Narcissus ‘W.P. Milner’

Mooiste narcissen: Narcissus 'W.P. Milner'
Narcissus ‘W.P. Milner’

Lees verder na de advertentie

Deze sierlijke heirloom heeft bleke bloemen die verkleuren naar een melkachtig wit. De bloemen blijven lang mooi en de narcissen zijn ideaal om in grote potten te kweken. Hij behoort tot de Trompetcategorie, met trompetten die langer zijn dan de bloemblaadjes.
H 20 cm

4. Narcissus ‘Thalia’

Narcissus 'Thalia'
Narcissus ‘Thalia’

Deze narcis is relatief klein en draagt onweerstaanbare, volledig witte bloemen. ‘Thalia’ heeft een ingetogen elegantie die er in veel omgevingen mooi uitziet. En ook fijn: hij doet het prima als snijbloem. Uit de Triandrus-categorie, die zich van nature thuis voelt in gras.
H 35 cm

5. Narcissus poeticus

Narcissus poeticus (dichtersnarcis)
Narcissus poeticus (dichtersnarcis)

Op warme dagen in het voorjaar kun je de zware en herkenbare geur van de Narcissus poeticus, ofwel de ‘dichtersnarcis’ opsnuiven. Het is een voorproefje van de zomergeuren van jasmijn en lelies. Er is geen betere narcis om de lente mee te vieren en hij staat goed in elke tuin.
H 35 cm

De beste verzorging voor je narcissen

Narcissen plant je, zoals andere voorjaarsbloeiende bloembollen, in het najaar. Heb je geen bollen geplant in de herfst, koop dan in de lente potten met narcissen in je lokale tuincentrum.

Heb je wel narcissen gepoot, bestrooi de grond dan in de lente met mestkorrels, knip na de bloei de bloemstelen terug en laat de bladeren afsterven. Geef tijdens droge perioden water.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu