10x mooie combinaties met lentebollen

Linda Passies
|
24/02/2022
lentebollen: combinaties. Narcis.

Wat geeft je meer zin in de lente dan prachtige lentebollen die hun kleur laten zien na een lange winter? Hoe groot of klein je tuin ook is: er is altijd ruimte voor mooie voorjaarsbollen. Desnoods tussen andere planten of in potten. Dit zijn onze favoriete combinaties.

Lees verder na de advertentie

1. Sneeuwklokjes en winterakonieten

Lentebollen winterakoniet en sneeuwklok

Het heldere wit van sneeuwklokjes (Galanthus nivalis) en het sprankelende geel van winterakonieten (Eranthis hyemalis) zijn een optimale lentecombinatie! Plant ze in groepen onder bladverliezende heesters en bomen. Voordat je ze plant, kun je het beste de grond verbeteren met compost.

Op z’n mooist: januari en februari.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week meer planten-inspiratie in je inbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Cyclamen en helleborussen

Helleborus en cyclaam vormen een mooie combinatie van voorjaarsbollen.

Lees verder na de advertentie

Deze lentebollen zijn mooi in de schaduw onder een flinke, bladverliezende boom of bij een muur. Wij kiezen voor Cyclamen persicum ‘Miracle Deep Rose’ en Helleborus atrorubens.

Op z’n mooist: februari en maart

3. Tulpen en primula’s

Witte tulp Tulipa purissima.

Tulipa ‘Purissima’ is een vroege, witte tulpen die prachtig afsteekt tegen primula’s. Onze voorkeur heeft scharlakenrode primula: een opvallende combinatie voor potten en bakken, maar het staat ook mooi in de volle grond.

Op z’n mooist: maart en april

4. Blauwe druifjes en Ipheion (oude wijfjes)

combinatie lentebollen Blauwe druifjes en Ipheion

Niet alleen kleuren die tegen elkaar afsteken vormen een mooie combinatie. Deze donkerblauwe blauwe druifjes Muscari armeniacum complementeren de lichtere Ipheion ‘Rolf Fiedler’. Plant ze op een beschermde plek die in de zomer veel zon krijgt.

Op z’n mooist: maart en april

5. Trillium en hondstand

Combinatie met voorjaarsbollen: Trillium en hondstand

Het wijnrood van Trillium sessile en het roze van hondstand (Erythronium revolutum) staan mooi bij elkaar, maar ook het gevlekte, gemarmerde blad van de twee planten combineren goed. Ze houden van rijke, vochtige grond, dus staan liever niet aan de voet van bomen en heesters die veel water nodig hebben.

Op z’n mooist: april

6. Anemoon en wolfsmelk

Voorjaarsbollen combineren anemoon en wolfsmelk.

De limoenkleurige bloemen van wolfsmelk geven de witte bloemen van anemoon extra nadruk. Wij combineren Euphorbia amygdaloides ‘Efanthia’ met Anemone blanda. En als je de anemoon niet tegenhoudt, verspreidt deze zich tot een uitgestrekt wit tapijt.

Op z’n mooist: april

7. Wolfsmelk met prairielelie

Lentebollen combineren: wolfsmelk met prairielelie

Wil je wolfsmelk liever met een andere kleur combineren? Kijk dan eens naar de lavendelkleurige bloemen van Camassia leichtlinii uit de Caerulea-groep. Met name de Euphorbia amygdaloidesvar. robbiae combineert mooi.

Op z’n mooist: mei

8. Tulpen en narcissen

bloembollen tulp en narcis

Een combinatie van tulpen en narcissen zal je niet verbazen. Kies een combinatie van pastelgele tulpen met geelwitte en pastelgele narcissen: wonderschoon! En niet in de laatste plaats door de verschillen in vorm en grootte: de tulpen steken mooi boven de narcissen uit. Je ziet hier Tulipa ‘World Friendship’, Narcissus ‘Minnow’ en Narcissus ‘Segovia’.

Op z’n mooist: april (de narcissen beginnen al in maart te bloeien, de tulpen bloeien tot mei).

9. Hyacinten, blauwe druifjes en viooltjes

Hyacinten, blauwe druifjes, viooltjes in een mand.

Een mix van blauw, donkerblauw, paars: prachtig vooraan een zonnige border of in een bak of mand. Haal de dode bloemen van de viooltjes regelmatig weg voor een langere bloei. Dit zijn Hyacinthus orientalis ‘Dark Dimension’, Muscari armeniacum en Viola hybrida ‘Sorbet Phantom’ F1.

Op z’n mooist: maart en april

10. Sneeuwklokjes, primula’s en cyclamen

Combinatie van voorjaarsbollen: sneeuwklokje, primula, cyclaam.

Drie lage, bescheiden planten: sneeuwklokjes, primula’s en cyclamen. Maar wát een aankondiging van de lente! En je doet er vroege bijen een plezier mee.

Op z’n mooist: februari

Tip: Mis je kleur dit voorjaar? Maak foto’s of noteer de plekken waar nog ruimte is voor bloembollen. Dan kun je in het najaar planten voor de komende lente. Kun je niet dezelfde variëteiten vinden? Kies dan kleuren die erop lijken – of laat je creativiteit de vrije loop.

Meer over bloembollen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu