Met deze bollen heb je het hele jaar door kleur in de tuin

Jos Heijmans
|
10/11/2021
bloembollen het hele jaar door

Er bestaat niets mooiers dan een tuin die jaarrond vol staat met mooie, kleurrijke planten. En je hebt met bloembollen het hele jaar door altijd wel iets in bloei staan. Plant dus voor elk moment van het jaar bloembollen, te beginnen met deze 5 toppers.

Lees verder na de advertentie

Bloembollen voor kleur in de winter

Eranthis cilicica (winterakoniet)

kleur in de tuin

Winterakoniet (Eranthis cilicica) is een bosplant die behoort tot de vroegste bloeiers. Hij levert een prachtig schouwspel, vooral wanneer je hem massaal onder struiken en loofbomen plant. Het is daarnaast een goede bodembedekker: hij verspreidt zich snel en vormt een goudgeel tapijt, net wanneer de eerste sneeuwklokjes opengaan. De droge (giftige!) wortelknollen zijn in het najaar verkrijgbaar, maar deze slaan minder goed aan dan de plantjes die je tijdens of net na de bloei kunt kopen.

 • Hoogte x breedte 13 cm x 10 cm
 • Standplaats Lichte tot diepe schaduw
 • Wanneer bloembollen planten Najaar

Wekelijks planten- en tuintips in je mail

Iedere week dit soort plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Bloembollen voor kleur in het voorjaar

Fritillaria meleagris (kievitsbloem)

het hele jaar door kleur in de tuin

De kievitsbloem trekt altijd de aandacht met zijn knikkende, geblokte, paarsroze of grijswitte klokjes en tere stengels met verspreid staande, smalle, grijsgroene bladeren. De planten zijn extreem winterhard en probleemloos in goed drainerende grond. Ze houden van de lichte schaduw van bosgebieden, maar zijn ook geschikt voor rotstuinen en verhoogde bedden, en om te laten verwilderen in gazons. Vermeerder ze in de zomer door de bijbolletjes van de moederbol te snijden en apart te planten.

 • Hoogte x breedte 30 cm x 5-8 cm
 • Standplaats Volle zon, halfschaduw
 • Wanneer bloembollen planten April tot mei

Complete gids voor bloembollen

In de speciale uitgave Complete gids voor bloembollen van Gardeners’ World vind je heel veel inspiratie voor het kweken van bloembollen – het hele jaar door. Bestel deze speciale uitgave nu.

Bloembollen voor kleur in juni-juli

Eremurus isabellinus ‘Cleopatra’

Eremurus

Deze magnifieke Eremurus isabellinus ‘Cleopatra’, ofwel de naald van Cleopatra, heeft bloemhalmen die statig boven de zomerborder uit torenen. Elke halm draagt honderden bloemen, die zich van onderaf geleidelijk openen. Alle Eremurus soorten staan graag op een beschutte en warme plek, vooral na de bloei. Kweek ze dus op de zonnigste plek in de tuin. Zorg voor goede drainage door scherp zand of grit aan de plantgaten toe te voegen voordat je de wortelknollen voorzichtig op hun plek legt. Je kunt Eremurus ook als snijbloem in een hoge vaas binnen zetten.

 • Hoogte x breedte 120 cm x 50 cm
 • Standplaats Volle zon
 • Wanneer bloembollen planten Voorjaar of najaar

Bloembollen voor kleur van midden zomer tot najaar

Dahlia ‘Bishop of Llandaff’

Dahlia Bishop of LLandaff

Dahlia’s zijn onmisbare planten vanwege de spetterende show die ze eind zomer tot aan de eerste vorst weggeven. Hun veelzijdigheid is grenzeloos: van flamboyante cactusdahlia’s tot dwergvariëteiten. Ze zijn verkrijgbaar in ontelbare kleuren, dus volg je eigen stijl en maak harmonieuze of contrastrijke combinaties. Dahlia ‘Bishop of Llandaff’ is een gouwe ouwe met bronsgroen blad en vuurrode bloemen.

 • Hoogte x breedte 50-120 cm x 30-50 cm
 • Standplaats Volle zon
 • Wanneer bloembollen planten Eind voorjaar

Bloembollen voor kleur in september – november

Nerine sarniensis

Bloembollen het hele jaar door

Kliplelies (Nerine) komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. De schoonheid van de gekrulde bloemblaadjes, die in trosjes aan de vele stevige stengels verschijnen, is van eind zomer tot november te bewonderen. Hoewel sommige soorten vorstgevoelig zijn en de bescherming van een kas nodig hebben, zijn vele ideaal voor in de tuin. Ze staan mooi in een border of rotstuin, en kunnen ook in goed drainerende grond naast een schutting of muur worden geplant. De meest gebruikelijke kleur is roze. Als je wat anders wilt, zoek dan naar Nerine bowdenii.

 • Hoogte x breedte 30-60 cm x 45-10 cm
 • Standplaats Volle zon
 • Wanneer bloembollen planten Voorjaar

Meer planten en bloembollen voor het hele jaar door kleur

Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu