Verwilderingsbollen in je gazon planten doe je zó

Helga Kluiter
|
01/10/2021
verwilderingsbollen in gazon

Plant dit najaar verwilderingsbollen in je gazon die in het voorjaar bloeien. Zo zorg je niet alleen al vroeg in de lente voor veel kleur, maar ook voor nectar – vroege hommels en wilde bijen zijn daar erg blij mee.

Lees verder na de advertentie

Wat zijn verwilderingsbollen?

Verwilderingsbollen zijn winterharde bloembollen die zichzelf elk jaar vermeerderen en zich zo langzaam uitbreiden. Ze komen dus elk jaar weer terug, mits je de grond met rust laat. Kies dus een plek waar je niet hoeft te spitten, bijvoorbeeld onder een boom. Of plant verwilderingsbollen in je gazon.

Verwilderingsbollen in gazon

bloembollen planten in het gras

Kies geschikte verwilderingsbollen voor je gazon. Krokussen en sterhyacinten doen het goed in de openlucht, sneeuwklokjes, cyclamen en narcissen vooral onder bomen. En kievitsbloemen hebben graag vochtige grond. De dwerglis Iris pumila en de kleinere tulpensoorten hebben veel zon nodig en een goede waterafvoer. Plant die dus in een laagje grind.

Bloembollen planten in gazon

Voorjaarsbollen bloeien mooi in het gras, maar bedenk wel dat het gras dan niet kan worden gemaaid tot de bladeren van de bloembollen in mei of juni afsterven. Lang gras is overigens ideaal voor meer fauna in je tuin …

Stap 1: Bloembollen planten hulpmiddel

Lees verder na de advertentie

bloembollen planten in het gras

Gebruik een bollenplanter of een handtroffel om een stuk gras te verwijderen. Maak het gat dieper voor grote bollen en maak compacte aarde eerst losser.

Stap 2: Grond voorbereiden

verwilderingsbollen in gazon

Maak de grond los met een riek en voeg wat mest en tuincompost toe als het nodig is. Voeg op kleigrond wat fijne aarde toe bij de bodem van het gat om de afwatering te verbeteren.

Stap 3: Verwilderingsbollen in gazon

verwilderingsbollen in gazon

Verdeel de bollen in kleine, willekeurige groepen. Plant een enkele grote bol of twee tot drie kleine bollen in elk gat, zodat de bollen rechtop staan op een diepte van drie keer hun eigen hoogte.

Stap 4: Gazon egaliseren

gazon egaliseren

Verkruimel de aarde om grote brokken te verwijderen en gebruik het om het plantgat te dichten. Leg de graszoden terug en druk het aan zodat de hoogte weer gelijk is aan de rest van het gazon. Geef tot slot voldoende water.

Meer bloembollen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu