Zo help je de wilde bijen in je tuin in het voorjaar

Helga Kluiter
|
25/03/2021
wilde bijen: hommel op Iris reticulata

Er leven in Nederland en België meer dan 350 soorten bijen. De bekendste is natuurlijk de honingbij die door imkers wordt gehouden. De rest zijn wilde bijen, en die kunnen je hulp goed gebruiken.

Lees verder na de advertentie

Maak van je tuin een Bed&Breakfast voor bijen

Het is heel eenvoudig om van je tuin (of buurt) een echte B&B voor bijen te maken, want het zijn geen veeleisende gasten. Zet bijvoorbeeld bijenhotels neer, of zaai allerlei bloemen. Kies dan wel biologisch geteelde zaden en planten, dan weet je zeker dat ze niet zijn behandeld met bestrijdingsmiddelen.

Extra hulp voor vroege wilde bijen

Krokussen in pot
Krokussen zijn geliefd bij vroege wilde bijen.

Al vroeg in het voorjaar komen de eerste solitaire bijen tevoorschijn, zoals de gewone sachembij (Anthophora plumipes) en de rosse metselbij (Osmia bicornis). Omdat er zo vroeg in de lente vaak nog niet zoveel nectar en pollen beschikbaar zijn, is het des te belangrijker om vroegbloeiers in je tuin te zetten, zoals diverse bloembollen.

4 verrassende dingen die je nu kunt doen voor wilde bijen

Om je tuin vriendelijker te maken voor wilde bijen kun je enkele eenvoudige dingen doen die een groot verschil maken:

1. Laat losse mortel en gaten in muren zitten

Lees verder na de advertentie

Laat gaten in muren zitten voor wilde bijen

Als je een muurtje in je achtertuin of voortuin hebt, laat gaten en stukjes losse mortel dan met rust zolang het de veiligheid niet in gevaar brengt. Deze plekken bieden goede nestplaatsen en verstopplekjes voor allerlei soorten insecten, waaronder ook de rosse metselbij.

2. Oude fruitbomen zijn perfect voor wilde bijen

Wilde bijen op bloesem

Heb je oude appel- en perenbomen of andere fruitbomen staan, vervang ze dan niet te snel voor jongere exemplaren. Oude fruitbomen bieden namelijk veel schors en spleten waarin bijen zich kunnen ophouden. Daarnaast produceren fruitbomen veel nectar en stuifmeelrijke bloesem.

3. Geef solitaire bijen een stukje kort gemaaid gras

Maai een deel van het gras kort

Veel insecten houden juist van lang gras, maar als je een gedeelte kort maait en een paar kale plekjes open laat, profiteren ook solitaire bijen die hun nesten in de grond maken ervan, zoals het vosje (Andrena fulva). Zij kunnen dan makkelijker hun holen maken.

4. Zet nectarrijke bijenplanten in je tuin

Wilde bijen helpen met blauwe druifjes

Sommige planten zijn echt favoriet bij bijen in de lentetuin, omdat ze veel voedsel bieden. Denk onder andere aan: alliums, blauwe druifjes, krokussen, narcissen, wolfsmelk (Euphorbia), struikheide (Calluna vulgaris), judaspenning, sleutelbloemen, rhododendrons, sneeuwballen (Viburnum) of muurbloemen (Erysimum).

Nog meer hulp voor bijen en andere bestuivers:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu