Tulpenbollen planten in een pot: zo doe je dat

Helga Kluiter
|
29/10/2020
Tulpenbollen planten in een pot

Er bestaan vele duizenden soorten tulpen en het is niet verwonderlijk dat hij over de hele wereld zo populair is. De tulp fleurt je tuin in het voorjaar prachtig op. Hij komt in vrijwel alle kleuren van de regenboog – wit, geel, rood, roze, paars, of zelfs meerdere kleuren door elkaar. En ook in een pot of als snijbloem doet hij het uitstekend.

Lees verder na de advertentie

Wanneer tulpenbollen in pot planten

Je kunt in november de tulpenbollen planten in de volle grond. Maar tulpen planten in een pot heeft een belangrijk voordeel. Op het moment dat ze beginnen te bloeien, kun je ze namelijk makkelijker verplaatsen naar een plekje in de tuin waar het op dat moment een beetje saai is.

Tulpen planten met verschillende bloeimomenten

Voordat je meerdere soorten tulpenbollen plant, is het verstandig om eerst te checken wanneer ze bloeien. Verschillende soorten tulpen bloeien namelijk op andere momenten.

Als je het slim aanpakt en tulpensoorten kiest die allemaal op andere momenten bloeien, kun je langer genieten van je favoriete tulpen. Met een goede planning bloeien er het hele voorjaar kleurrijke juweeltjes in je tuin.

Tulpenbollen in pot planten

tulpenbollen in pot planten
  1. Inspecteer de bloembollen eerst goed. Zitten er beschadigde, zachte of beschimmelde exemplaren bij, gooi die dan meteen weg. Die zullen niet uitgroeien tot gezonde volwassen tulpen.
  2. Vul het onderste deel van een flinke pot met een laag universele potgrond. Laat tot de bovenkant van de pot ongeveer 20 cm ruimte over. Druk dan de grond licht aan. Leg de tulpenbollen met het puntje naar boven op de potgrond. Zorg dat er tussen de bollen steeds ongeveer 7 cm ruimte zit.
  3. Bedek de tulpenbollen met een laag (liefst turfvrije) potgrond van ongeveer 10 cm. Zet de pot op een open en zonnige plek. Nu hoef je alleen nog maar geduldig af te wachten. De eerste groene scheuten verschijnen in de lente.

Lees verder na de advertentie

Meer bloembollen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu