Kleuren combineren in de tuin: zo doe je dat

Helga Kluiter
|
28/07/2021
Kleuren combineren in de tuin

Kleuren combineren in de tuin is belangrijk, want dat bepaalt in sterke mate de sfeer. Laat je daarom inspireren door onze favoriete kleurenthema’s.

Lees verder na de advertentie

Beplantingsplan maken

Het samenstellen van kleuren is een van de spannendste aspecten van tuinieren. Dat je planten door het seizoen ook nog veranderen, maakt het er niet makkelijker op. Je hebt namelijk niets aan je perfecte kleurencombinatie als je planten op verschillende momenten bloeien. Maak daarom eerst een grof beplantingsplan, zodat je een beter idee krijgt of je combinatie werkt.

Kleuren combineren in de tuin

Het beste hulpmiddel voor het kiezen van kleuren is het kleurenwiel. Kleuren die tegenover elkaar liggen, zijn complementaire kleuren. Dat zijn krachtige combinaties. Ook kleuren die dicht bij elkaar liggen werken vaak goed. Maar er zijn veel meer mogelijkheden! Op de website Adobe Color kun je zelf eenvoudig met het kleurenwiel experimenteren.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week kleuren- en tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Mooie vaste planten combinaties

Houd je ogen open voor alle kleurcombinaties die je tegenkomt – in stoffen, mode of andere tuinen – en pas ze op je eigen manier toe. En laat je alvast inspireren door deze oogstrelende combinaties:

Rode bloemen

Rode bloemen

Crocosmia ‘Lucifer’, met zijn felrode trompetbloemen, hangt over donkerrode pollen zonnekruid (Helenium). De kleur is vermengd met het terracotta van het duizendblad (Achillea millefolium) en gebroken wit van het vedergras (Stipa tenuissima). De meerjarige chocolade cosmos (Cosmos atrosanguineus) accentueert het geheel.

Lavendel combineren

Lavendel combineren

Door deze border lopen rivieren van zilver, roze en paars in lichte (van de lavendel) en donkere (Salvia nemorosa) tinten. Alles oogt zacht en rustgevend – dat effect bereik je door kleuren te kiezen die in elkaars verlengde liggen. Vermijd compleet afwijkende kleuren. Zilverkleurig blad past daarnaast prima bij koelere kleuren.

Roze bloementuin

Roze bloementuin

De pastelroze tinten van het duizendblad (Achillea millefolium) worden ondersteund door een zilverkaars (Actaea) met donkerpaars blad en de paarse bloemen van het kogellook (Allium sphaerocephalon). Een mix van grassen, waaronder het wollige, roze lampenpoetsergras (Pennisetum), zorgt voor het lichte en leerachtige uiterlijk.

Gele zomerbloeiers

Gele zomerbloeiers

Een samenspel van het bruingele zonnekruid (Helenium) zorgt voor een gevoel van warmte. Dat wordt nog warmer gemaakt door de koele, groene omlijsting van de bomen op de achtergrond en een fraaie pluk Miscanthus ‘Zebrinus’ (prachtriet). De beige strepen van het gras halen het warme geel een beetje op, en zijn sprietige vorm zorgt bovendien voor een contrast met de ronde bloemen.

Kleuren combineren in de tuin: oranje en blauw

Kleuren combineren in de tuin

Blauw en oranje zijn echte tegenpolen. Een toefje roze in de punten van de vuurpijlen (Kniphofia), de platte koppen van het duizendblad en de grote bloemen van de zonnehoed temperen het oranje. Het blauw van de kruisdistel (Eryngium), kogeldistel (Echinops) en Russische salie (Perovskia) wordt daarnaast versterkt door een zilverkleurige tint.

Border planten, witte bloemen

Kleuren combineren in de tuin

Groen en wit is een klassieke combinatie die, als je de planten met zorg kiest, een lust voor het oog vormt. Deze planten zijn vaak op hun mooist laat in het voorjaar, wanneer – zoals hier – de akelei, schuimbloem (Tiarella) en het gebroken hartje (Lamprocapnos spectabilis, ook bekend als Dicentra spectabilis) gezellig samen bloeien tussen het blad van de hosta’s en vrouwenmantel (Alchemilla mollis).

Meer kleuren combineren in de tuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu