Vrouwenmantel (Alchemilla mollis): planten, verzorgen en meer
Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) is een populaire en gemakkelijk te kweken winterharde kruidachtige vaste plant. De plant gedijt goed in allerlei bodems en omstandigheden. Vrouwenmantel heeft ook toepassingen als kruidengeneesmiddel, maar is vooral ook heel mooi om te zien in borders!
Kenmerken:
Vrouwenmantel: wat is het voor plant?
De bladeren en bloemen zijn aantrekkelijk om te zien. De vrouwenmantel, of ook wel de fraaie vrouwenmantel, vormt lage, zich uitspreidende kluiten van lichtgroene bladeren. Deze bladeren zijn enigszins harig (vandaar ‘Mollis‘) en gezaagd aan de bladranden, zodat ze dauw en regen vasthouden in perfecte pareldruppels. De plant valt hierdoor in de ochtend vaak goed op!
Van ongeveer begin juni tot eind augustus verschijnen massa’s kleine geelgroene bloemen die boven de bladeren uitsteken aan losse stengels. De plant krijgt hierdoor een luchtig uiterlijk. De maximale grootte is 60 cm hoog en dezelfde spreiding. Vrouwenmantel is kruidachtig en sterft in de herfst af tot op de grond. In de lente loopt de plant weer uit. De vrouwenmantel is een van de planten die zichzelf gemakkelijk uitzaaien.
Inheemse vrouwenmantels
In de Belgische en Nederlandse natuur komen wel 8 soorten vrouwenmantels voor, zoals de geelgroene vrouwenmantel (Alchemilla xanthochlora) en de kale vrouwenmantel (Alchemilla glabra). In Nederland en België zijn alle vrouwenmantels (zeer) zeldzaam. Gelukje dus, als je hem tegenkomt!
Standplaats vrouwenmantel
Vrouwenmantel is een veelzijdige vaste plant die goed gedijt in de meeste bodems, behalve in té drassige grond. Je zet de plant het beste in de schaduw of halfschaduw. In de zon kan ook, maar zorg dan dat ze altijd voldoende vocht hebben.
Positie in border
Standplaats
Winterhard?
Grondsoort
Vrouwenmantel planten
De herfst of het voorjaar zijn ideale momenten om fraaie vrouwenmantel aan te planten, hoewel deze winterharde vaste plant op elk moment van het jaar kan worden geplant. Wanneer je de planten in groepjes zet, zorg dan voor 30 tot 45 cm afstand tussen de planten. Als je tijdens het groeiseizoen plant, zorg dan voor voldoende water totdat ze goed zijn aangeslagen.
Hoe vrouwenmantel te vermeerderen
In de herfst of het vroege voorjaar is de beste tijd om de plant te vermeerderen, wanneer deze in rust zijn. Graaf de kluit op en deel deze in stukken van een redelijke grootte, elk met voldoende wortels en scheutknoppen. Herplant op dezelfde diepte als deze eerder stond. Zorg dat van de voren de grond verbetert met compost.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Vrouwenmantel snoeien
Knip verwelkte stelen na de bloei terug en doe dit voordat de zaden rijpen om een teveel aan zaailingen te voorkomen. Als de plant er slordig uitziet, knip dan de stelen tot op de grond terug om nieuwe groei te stimuleren. Zodra de plant in de herfst is afgestorven, knip deze dan tot op de grond terug.
Vrouwenmantel combineren
Plant de vrouwenmantel afzonderlijk of in groepen aan de randen van borders, in grindtuinen, als bodembedekker onder rozen en struiken, of in een bostuin. Je kunt ook goed lavendel combineren met vrouwenmantel. Zorg dan wel dat je vrouwenmantel voldoende vocht heeft als ze op een zonnige plek staan. Je kunt er ook voor kiezen vrouwenmantel en lavendel in de halfschaduw te zetten, dat zal de lavendel ook accepteren.
De limoengele bloemen vormen mooie combinaties met andere planten met blauwe, paarse of oranje bloemen, dus voel je vrij hiermee te experimenteren!
Geneeskracht van vrouwenmantel
Vrouwenmantel wordt al honderden jaren gebruikt om menstruatie- en menopauzeklachten te behandelen en ontstekingen te verminderen. Ook zou het diarreeremmend werken en helpt het bloedingen te verminderen.
Disclaimer: zoals met alle kruidenmiddelen, dien je deze alleen op advies van een gekwalificeerde kruidkundige te gebruiken. Gebruik deze plant ook niet als je zwanger bent. Ben je ziek, bezoek dan altijd je huisarts!
Is vrouwenmantel giftig?
Nee, deze plant is niet giftig. Je kunt deze dus gerust aanplanten wanneer je thuis (klein)kinderen hebt of huisdieren. Zie ook de geneeskracht van vrouwenmantel hierboven.
Probleemoplossing bij vrouwenmantel
De vrouwenmantel is een vrij probleemloze plant en heeft nagenoeg nooit last van plaagdiertjes of ziektes. Je kunt ze goed gebruiken als planten tegen slakken, omdat zelfs deze beestjes er niet van houden.