Nieuwe tuin? Zo maak je een beplantingsplan

Linda Passies
|
30/08/2022
beplantingsplan maken

Ben je verhuisd en heb je een nieuwe tuin om je over te ontfermen? Of heb je zin om je eigen tuin op de schop te gooien? Het beste moment om dat te doen, is in het najaar of het voorjaar. Maar het beste moment om plannen te maken is juist als je nog kunt zien wat er in de tuin staat!

Lees verder na de advertentie

Planten geven structuur, textuur, beweging, geluid en kleur en helpen sfeer te creëren. Maar de enorme hoeveelheid planten waar je uit kunt kiezen is soms nogal overweldigend. In dit artikel vind je een simpel stappenplan voor het maken van een beplantingsplan. 

Wekelijks tuinadviezen in je mail

Iedere week dit soort adviezen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Stap 1: Meten is weten

Meet je tuin of border op, zodat je de ruimte op papier op schaal kunt tekenen. Markeer bestaande planten die je wil houden. Hoewel het fijn klinkt om met een schone lei te beginnen, wil je niet álles eruit gooien. Huidige beplanting kan heel waardevol zijn. 

Stap 2: Richt je op de vormen

Lees verder na de advertentie

tuin ontwerpen beplanting

Leg overtrekpapier over de schets die je van je tuin hebt gemaakt. Richt je in eerste instantie niet zozeer op specifieke planten als wel op eenvoudige vormen en raak niet verstrikt in details.

Denk bij het opbouwen van je lagen in groepen planten, niet in een of twee exemplaren. In de natuur groeien planten in clusters, met iets verderop een paar afzonderlijke planten. Imiteer dat om je tuin vloeiend en ritmisch te maken. 

Als je tevreden bent over de globale vorm van de beplanting, ga je aan de hand van de volgende stappen werken aan de details. 

Stap 3: Begin met de bomen

Begin met het plaatsen van bomen (of werk met de bomen die al in je tuin staan) in je beplantingsplan. Bedenk hoe hun vorm het licht beïnvloedt en neem het landschap en de gebouwen rond je tuin mee in je plannen.

Stap 2: Kies de heesters

tuin ontwerpen

Plaats de heesters. Deze vormen een tegenwicht tegen de bomen en verbinden die hoogste laag met de rest van de tuin. Voeg bij voorkeur verschillende vormen toe. 

Stap 3: Tijd voor vaste planten

Zet er vaste planten bij. Denk in groepen en zorg voor ritme en herhaling. 

Stap 4: Vul aan

Voeg eenjarigen, bloembollen en stengelknollen toe op plaatsen waar ze in het oog zullen springen.

Haast je niet bij het maken van een beplantingsplan. Probeer verschillende versies en leg nieuw overtrekpapier over je tekening tot je tevreden bent met het resultaat. 

Kijk als je de plantnamen in de vormen schrijft nog eens naar de details en naar het contrast tussen gebladerte, vormen en texturen. Is het resultaat naar je zin, dan leg je een nieuw stuk overtrekpapier over de laatste versie en maak je met een definitief plan. 

Meer over tuinontwerp en beplantingsplan:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu