Nieuwe tuin? Zo maak je een beplantingsplan
Ben je verhuisd en heb je een nieuwe tuin om je over te ontfermen? Of heb je zin om je eigen tuin op de schop te gooien? Het beste moment om dat te doen, is in het najaar of het voorjaar. Maar het beste moment om plannen te maken is juist als je nog kunt zien wat er in de tuin staat!
Planten geven structuur, textuur, beweging, geluid en kleur en helpen sfeer te creëren. Maar de enorme hoeveelheid planten waar je uit kunt kiezen is soms nogal overweldigend. In dit artikel vind je een simpel stappenplan voor het maken van een beplantingsplan.
Wekelijks tuinadviezen in je mail
Iedere week dit soort adviezen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Stap 1: Meten is weten
Meet je tuin of border op, zodat je de ruimte op papier op schaal kunt tekenen. Markeer bestaande planten die je wil houden. Hoewel het fijn klinkt om met een schone lei te beginnen, wil je niet álles eruit gooien. Huidige beplanting kan heel waardevol zijn.
Stap 2: Richt je op de vormen
Lees verder na de advertentie
Leg overtrekpapier over de schets die je van je tuin hebt gemaakt. Richt je in eerste instantie niet zozeer op specifieke planten als wel op eenvoudige vormen en raak niet verstrikt in details.
Denk bij het opbouwen van je lagen in groepen planten, niet in een of twee exemplaren. In de natuur groeien planten in clusters, met iets verderop een paar afzonderlijke planten. Imiteer dat om je tuin vloeiend en ritmisch te maken.
Als je tevreden bent over de globale vorm van de beplanting, ga je aan de hand van de volgende stappen werken aan de details.
Stap 3: Begin met de bomen
Begin met het plaatsen van bomen (of werk met de bomen die al in je tuin staan) in je beplantingsplan. Bedenk hoe hun vorm het licht beïnvloedt en neem het landschap en de gebouwen rond je tuin mee in je plannen.
Stap 2: Kies de heesters
Plaats de heesters. Deze vormen een tegenwicht tegen de bomen en verbinden die hoogste laag met de rest van de tuin. Voeg bij voorkeur verschillende vormen toe.
Stap 3: Tijd voor vaste planten
Zet er vaste planten bij. Denk in groepen en zorg voor ritme en herhaling.
Stap 4: Vul aan
Voeg eenjarigen, bloembollen en stengelknollen toe op plaatsen waar ze in het oog zullen springen.
Haast je niet bij het maken van een beplantingsplan. Probeer verschillende versies en leg nieuw overtrekpapier over je tekening tot je tevreden bent met het resultaat.
Kijk als je de plantnamen in de vormen schrijft nog eens naar de details en naar het contrast tussen gebladerte, vormen en texturen. Is het resultaat naar je zin, dan leg je een nieuw stuk overtrekpapier over de laatste versie en maak je met een definitief plan.
Meer over tuinontwerp en beplantingsplan:
- Vive la France! Met deze tips maak je je eigen sfeervolle tuin in Franse stijl
- Dit moet je weten over de soorten schaduw in je tuin
- Geef je kleine tuin het hele jaar kleur met deze vaste planten
- In de tuin van Mariëlle van de Kerkhof: elke dag genieten
- Zorg voor meer biodiversiteit in de tuin door te denken in lagen
- Dit is waarom grote planten kopen (meestal) niet de beste keuze is