Deze vaste planten voor de tuin zijn mooi én natuurvriendelijk

In samenwerking met Bio-Kultura
Afbeelding voor Deze vaste planten voor de tuin zijn mooi én natuurvriendelijk

Wil je planten in je tuin die goed zijn voor de natuur, dan hoef je zeker niet in te leveren op schoonheid. Dit jaar nemen Bio-Kultura en Kwekerij van Houtum je mee in allerlei thema’s rondom tuinieren met de natuur mee – ofwel zorgen voor de bodem en haar bewoners, en de tuin zien als een stukje natuur waar iedereen verantwoordelijk voor is. Dit keer laat Marcelle van Houtum zien welke planten een sieraad zijn voor je tuin en tegelijkertijd geliefd zijn bij allerlei soorten dieren.

Lees verder na de advertentie

(Alle foto’s: Marcelle van Houtum, tenzij anders vemeld)

Jaarrond genieten van vaste planten

Wanneer je een nieuwe tuin gaat aanleggen of een bestaande tuin gaat aanvullen, neem je vaak jezelf als uitgangspunt. Wat vind ik mooi om naar te kijken, welke kleuren vind ik goed bij elkaar passen of van welke bloemen kan ik een mooi boeket samenstellen? Niks mis mee natuurlijk! Het fijne van tuinieren, en ook het belangrijke om steeds meer Nederlanders en Vlamingen aan het tuinieren te krijgen, is dat je er lol in kunt hebben en dat je er jaarrond van kunt genieten.

Vaste planten met een dubbel doel

oregano vlinder
Foto: Nikita Turkovich (Unsplash)

Sommige mensen gaan misschien al een stuk verder dan alleen het esthetische aspect en kijken naar de waarde voor insecten of andere dieren. Als je je tuin als een stukje natuur bekijkt waar jij verantwoordelijk voor bent, kun je op allerlei zaken letten als je nieuwe planten aanschaft.

Er zijn veel vaste planten die meerdere doelen dienen; zo kan een plant bijvoorbeeld een enorme insectentrekker zijn én de bodem bedekken (en dus langer vochtig houden) door zijn groeiwijze. Misschien heb je er daar al veel van in je tuin zonder dat je het beseft: ga eens met deze blik naar de planten in je tuin kijken.

10 natuurvriendelijke én mooie vaste planten

Lees verder na de advertentie

Voor wie nog wel wat functionele en tegelijkertijd mooie planten kan toevoegen aan zijn of haar tuin: deze 10 vaste planten zijn op meerdere manieren van grote waarde voor mens én natuur. Het zijn allemaal planten die ik in de beplanting in mijn nieuwe tuin gebruikt heb óf op mijn lijstje staan om toe te gaan passen.

1. Euphorbia wulfenii (wolksmelk)

Euphorbia wulfenii

Deze wolfsmelk bloeit vroeg in het jaar en is geliefd bij insecten. Op de kwekerij zien we een enorme diversiteit aan insecten op deze planten (wel 15 soorten tegelijkertijd!). Hij is wintergroen en biedt structuur door zijn silhouet.

2. Akelei

Akelei

Akelei (Aquilegia) heeft een relatief vroege bloei, hommels zijn er dol op en het is ook een waardplant voor vlinders. Je kunt akelei heel goed gebruiken als weefplant door hem her en der in de border te zetten. Het resultaat is een natuurlijke uitstraling.

3. Geranium macrorrhizum (rotsooievaarsbek)

Deze ooievaarsbek is uitstekende bodembedekker voor (half)schaduw die de grond mooi vochtig houdt. Het is een enthousiaste groeier, waardoor je er niet veel van nodig hebt. Hij kan aardig goed tegen droogte en blijft (half)groen in de winter.

4. Dianthus carthusianorum (Kartuizer anjer)

Dianthus

Deze inheemse anjer kan heel goed droge periodes doorstaan, is aantrekkelijk voor insecten en bedekt de bodem qua groeiwijze.

5. Foeniculum vulgare (venkel)

Foeniculum vulgare
Foto: Babs Müller (Pixabay)

Venkel is natuurlijk eetbaar voor ons mensen, maar het is ook een waardplant voor vlinders, waaronder de prachtige koninginnepage. Hij bloeit met prachtige gele bloemschermen die goed op de vaas kunnen.

6. Phlomis russeliana (brandkruid)

Phlomis russeliana

Het blad van brandkruid (Phlomis russeliana) blijft groen in de winter en de verdorde bloemaren zijn dan decoratief (kijk maar eens op de foto boven dit artikel!). Ze vormen bovendien een schuilplek voor insecten zoals lieveheersbeestjes, torretjes en wantsen.

7. Epimedium (elfenbloem)

Epimedium x rubrum
Epimedium x rubrum

De elfenbloem is een ideale bodembedekkende plant voor in de droge (half)schaduw. Ze bloeit al vroeg in het jaar als er nog niet zo veel voedsel voor insecten is. Daarnaast blijven veel Epimedium-soorten ook nog groen in de winter.

8. Origanum vulgare (wilde marjolein)

oregano plant

Wilde marjolein (Origanum vulgare) is een inheemse, eetbare plant (voor velen vast bekend als oregano uit het kruidenkastje) die rijk bloeit en geliefd is door insecten. Daarnaast is hij half wintergroen.

9. Actaea cordifolia (zilverkaars)

Actaea cordifolia

De zilverkaars Actaea cordifolia is een imposante plant voor in de (half)schaduw met lange bloemaren die in het najaar enorm veel insecten trekt. De plant heeft tot onder aan de steel allerlei vertakkingen met blad dat mooie beschutting voor vogels en ander dieren biedt.

10. Miscanthus (prachtriet)

Miscanthus (prachtriet)

Deze siergrassen worden op den duur flinke pollen die een mooie schuilplaats voor kleine vogels en insecten bieden. Dit prachtriet zorgt tevens voor een prachtig winterbeeld.

Over Bio-Kultura

Bio-Kultura maakt biologische potgrond, tuinaarde-compost en mestcompost met hart voor plant, mens, dier en milieu. Bio-Kultura inspireert ons op Gardeners’ World met interessante informatie over onder andere het bodemleven. En daar zijn we trots op, want Bio-Kultura is een bedrijf waar we als tuiniers blij van worden. Wij kweken met liefde onze planten in en met de biologische, turfvrije tuinaarde-compost en mestcompost van Bio-Kultura. Bovendien test de kwekerij met vervangers van turf en veen in potgrond.

Meer artikelen uit deze reeks

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu