Tuinieren met de natuur mee: startschot van een nieuw tuinseizoen

Partnerbijdrage van Bio-Kultura
Afbeelding voor Tuinieren met de natuur mee: startschot van een nieuw tuinseizoen

Het voorjaar staat weer voor de deur en de eerste planten steken hun hoofd alweer boven de grond uit. Dit jaar nemen Bio-Kultura en Kwekerij van Houtum je mee in allerlei thema’s rondom tuinieren met de natuur mee – ofwel zorgen voor de bodem en haar bewoners, en de tuin zien als een stukje natuur waar iedereen verantwoordelijk voor is. Denk bijvoorbeeld aan rekening houden met de specifieke standplaats van planten, de huidige weersomstandigheden (steeds langere droge periodes en hevige buien) en de biodiversiteit in de breedste zin van het woord.

Lees verder na de advertentie

Nieuwe tuin beplanten

Onlangs kocht Marcelle van Houtum, onderdeel van het familiebedrijf, een huis mét (uiteraard) een tuin. Hoewel de tuin wel al vol met planten en heesters staat, moet er nog van alles gebeuren op het gebied van ‘tuinieren met de natuur mee’. Daar gaat Marcelle dit jaar dus mee aan de slag. Ze neemt je mee in haar keuzes op het gebied van planten, bodemverbetering en ontwerp.

Tuinieren met de natuur mee

Afgelopen najaar schreven we al over een nieuwe tuin aanleggen in de herfst. Hierin werden een aantal elementen benoemd waarmee je rekening kunt houden bij het aanleggen van een nieuwe tuin of border. Maar er zijn nog meer andere onderwerpen waar je op kunt letten als je met de natuur mee wil tuinieren.

1. Bodem

Dit is de basis voor een florerende tuin. Ook de bodemsoort waarop je tuiniert, is een onderdeel van je keuzes in het ontwerp, type planten en jaarlijkse verzorging.

Lees verder na de advertentie

2. Structuurplanten

herfst tuin aanleggen

Vormen als het ware de kapstok van je tuin. Ze behouden hun silhouet een groot gedeelte van het jaar en geven structuur in de border.

3. Bodembedekkers

Zoals de naam al doet vermoeden, bedekken deze planten de bodem. Hierdoor is er minder kale grond en droogt de bodem dus minder snel uit.

4. Bloeiboog

Zowel voor jezelf als voor de biodiversiteit is het fijn dat er van het vroege voorjaar tot in het late najaar bloeiers in je tuin staan. Daarnaast is het belangrijk om verschillende type bloeiers te kiezen. Insecten hebben namelijk allemaal een bepaalde voorkeur. Van schermbloem tot lipbloem; hoe diverser hoe beter.

5. Winterbeeld

Ook in de winter kun je van je tuin genieten, door de juiste planten te kiezen kun je ook in deze donkere periode nog een mooie tuin hebben. Daarnaast bieden deze planten ook weer schuilplaatsen van allerlei insecten en andere dieren.

Groenblijvende heesters zijn bijvoorbeeld een schuilplaats voor vogels. Groenblijvende planten zorgen voor schuilplaatsen voor kleinere dieren, maar zorgen ook voor een aantrekkelijk winterbeeld.

6. Standplaats

Natuurlijk is het belangrijk om de juiste planten te kiezen voor hoe zonnig of beschaduwd een plek is. Met de huidige weersomstandigheden kun je ook rekening houden met de droogste en meest vochtige plekken in je tuin. Sterker nog; je zult hier waarschijnlijk zelfs toe gedwongen worden.

7. Dubbel-doel-planten

Wat we hiermee bedoelen is dat er tal van planten zijn die je kunt gebruiken voor meerdere bovengenoemde elementen tegelijk. Een plant kan bijvoorbeeld een bodembedekker zijn, lang bloeien en een winterbeeld geven.

Houd deze website in de gaten, want het komende jaar gaan we uitgebreid in op deze onderwerpen!

Meer artikelen uit deze reeks

Over Bio-Kultura

Bio-Kultura maakt biologische potgrond, tuinaarde-compost en mestcompost met hart voor plant, mens, dier en milieu. Bio-Kultura inspireert ons op Gardeners’ World met interessante informatie over onder andere het bodemleven. En daar zijn we trots op, want Bio-Kultura is een bedrijf waar we als tuiniers blij van worden. Wij kweken met liefde onze planten in en met de biologische, turfvrije tuinaarde-compost en mestcompost van Bio-Kultura. Bovendien test de kwekerij met vervangers van turf en veen in potgrond.

Lees meer artikelen van Bio-Kultura:

Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu