Mulchen: zo pak je dat goed aan

Partnerbijdrage van Bio-Kultura
chop and drop

Mulchen is de ideale manier om voedingsstoffen aan je (moes)tuin te geven. Daarnaast helpt het ook ontzettend goed om vocht vast te houden in de bodem. Met de steeds vaker voorkomende hete en droge periodes is een goede waterhuishouding in de tuin erg belangrijk. Een bodem die meer vocht vasthoudt heeft een actiever en sterker bodemleven, de planten kunnen beter tegen de droge periodes en daardoor hoef je minder te sproeien.

Lees verder na de advertentie

Mulchen

Mulchen is eigenlijk niets anders dan het aanbrengen van een laag organisch materiaal van enkele centimeters bovenop de grond. Deze mulchlaag kan bestaan uit verschillende natuurlijke materialen. Veel gebruikt zijn houtsnippers, schors, compost, bladeren, grasmaaisel en stro, maar denk ook aan Bio-Kultura’s matten van schapenwol. De aangebrachte mulchlaag wordt langzaam verteerd door het bodemleven en valt uit elkaar in kleinere deeltjes die in de bodem terechtkomen. Deze deeltjes zijn voedingsstoffen voor de planten en zorgen ervoor dat vocht vastgehouden wordt in de bodem.

Waterhuishouding en mulch

Vocht wordt in de bodem vooral vastgehouden door de verteerde plantenresten, ook wel het organische stofgehalte genoemd. Een gezond bodemleven zorgt voor een hoger organisch stofgehalte, waardoor er lekker veel vocht in de bodem kan blijven. De mulchlaag draagt bij aan de voeding voor het bodemleven en dus ook het verhogen van het organische stofgehalte.

Daarbij dekt de mulchlaag de bodem af, waardoor die minder snel zal uitdrogen door de zon en wind. De mulchlaag zelf, afhankelijk van het materiaal en dikte van de laag, houdt ook vocht vast.

Lees verder na de advertentie

Chop and drop

hand met mulchmateriaal

Nu heeft niet iedereen direct toegang tot eerder genoemde mulchmaterialen. Een handige methode uit de permacultuur-methodiek is de zogenaamde ‘chop and drop’. De naam zegt het eigenlijk al: hetgeen wat je snoeit (‘chopt’), bijvoorbeeld dode bladeren van planten, het gewiede onkruid (uiteraard zonder zaden), grasmaaisel en snoeisel, dat leg je (drop) op de bodem van je tuin. Dit gaat natuurlijk minder snel dan in één keer een laag opbrengen, maar het zal zeker positief bijdragen aan de vochttoestand in de tuin.

chop and drop

Je kunt er ook voor kiezen om een stukje van je tuin te wijden aan planten die je speciaal voor mulchen gebruikt. Symphytum, smeerwortel, is een van de vele planten die je hiervoor kunt gebruiken. Een aantal keer per jaar is het mogelijk de grote bladeren boven de bodem af te snijden en te gebruiken als mulchmateriaal. De plant groeit zeer snel weer terug om op een later moment weer afgesneden te worden.

symphytum

Welke mulch in welke tuin?

Geen tuin is hetzelfde en dus zal ook het bodemleven en de waterhuishouding variëren. Van nature zal een zandbodem eerder uitdrogen dan een kleibodem en een gespitte tuin heeft meer bewatering nodig dan een ongespitte tuin (no dig).
Als je besluit te mulchen, zou je het type materiaal kunnen aanpassen aan de grondsoort.

Kleigronden zijn van nature rijker aan bacteriën, en zouden wat meer houtig materiaal kunnen gebruiken. Een tuin op zandgrond is van nature schimmelrijker en heeft baat bij meer groen materiaal. Om nog meer voordeel te halen uit het mulchen op zandgrond, raadt Bio-Kultura het gebruik van kleimineralen aan. Kleimineralen vormen samen met de verteerde plantenresten het zogenaamde klei-humuscomplex. Hoe beter ontwikkeld dit complex is, hoe beter vocht wordt vastgehouden.

houtsnippers mulch

Wat voor tuin je ook hebt, beginnen met mulchen zal bijdragen aan het vochtvasthoudend vermogen van de bodem, voedt het bodemleven en zorgt ervoor dat je minder hoeft te sproeien.

Hoeveel mulch?

Breng niet een te dikke mulchlaag aan. Te veel mulch kan de bodem afsluiten van de buitenlucht, waardoor er geen zuurstof meer naar het bodemleven gaat. Ook kan een te dikke laag in langdurige droge periodes met kortstondige heftige buien al het regenwater opzuigen, waardoor het niet bij de planten terechtkomt.

Over Bio-Kultura

handvol aarde bodem bio-kultura

Bio-Kultura maakt biologische potgrondtuinaarde-compost en mestcompost met hart voor plant, mens, dier en milieu. Bio-Kultura inspireert ons op Gardeners’ World met interessante informatie over onder andere het bodemleven. En daar zijn we trots op, want Bio-Kultura is een bedrijf waar we als tuiniers blij van worden. Wij kweken met liefde onze planten in en met de biologische, turfvrije tuinaarde-compost en mestcompost van Bio-Kultura. Bovendien test de kwekerij met vervangers van turf en veen in potgrond.

Lees meer over Bio-Kultura:

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu