Sfeerelementen in je moestuin: gezellig én nuttig

Partnerbijdrage van Bio-Kultura
moestuin houtsnippers boomstammen

Een moestuin is niet alleen maar functioneel: de meeste mensen vinden het ook leuk om er een fijne plek van te maken. Een plek waar je kunt zaaien en oogsten, maar ook kunt genieten van je planten en de natuur. 

Lees verder na de advertentie

Bio-Kultura creëerde een natuurlijke uitstraling in hun moestuin. De materialen die zij hebben gebruikt maken het tot een fijne plek om te zijn, terwijl ze de natuur ook helpen. Marcelle van Bio-Kultura legt uit hoe ze dat aanpakten.

Natuurlijke materialen

kunstige elementen in de moestuin

Bio-Kultura gebruikt veel natuurlijke materialen in de moestuin. In de eerste plaats omdat ze dat mooi vinden. “Maar ook omdat we zien dat dit voordelen voor het succes van de moestuin als geheel heeft”, legt Marcelle uit. Zo moesten bomen gekapt worden, omdat ze door de letterzetter aangevreten waren. Deze stammen zijn nu de randen van bedden. Houtsnippers bedekken de paden. 

Dat gebruik van hout is niet voor niets. “Houtig materiaal is rijk aan schimmelsporen. Met houtsnippers breng je dus belangrijke schimmels de bodem in. Schimmels groeien in draadvorm en gaan een samenwerking aan met een plant. Ze vervoeren voeding en vocht over afstanden én produceren vitamines en antibiotica. Heel belangrijk dus voor een gezonde bodem en moestuin. Daarnaast gaan er tussen de snippers allerlei beestjes leven, die zijn weer een voedingsbron voor vogels.” 

Samenwerken met de natuur

Moestuin stenen slakken

Die vogels zijn ook belangrijk namelijk. Meesjes en mussen doen zich tegoed aan de luizen bijvoorbeeld, en de lijsters en merels pikken slakken weg. Marcelle: “Wij hebben meerdere stenen in de moestuin liggen. Lijsters slaan daar huisjesslakken op stuk. Naast dat het functioneel is, is het ook heel leuk om te zien gebeuren van een afstandje.”

Lees verder na de advertentie

Her en der liggen schijven boomstammetjes. Die fungeren als stapstenen, zodat er niet constant op de grond wordt gelopen. Onder die stapstenen wonen allerlei bodemdieren die een functie hebben in de moestuin. Pieren, pissebedden, spinnetjes en ook … slakken. Die laatste vinden dat ook altijd een prettige plek om te verblijven. “Het is dan makkelijk verzamelen en vervolgens een volksverhuizing te doen naar een plek verderop.” 

Blad en plantenresten 

aardappelen in bed plantenresten

De moestuin is ruim anderhalf jaar geleden aangelegd volgens het no-dig-principe. “We hebben karton op het gazon gelegd, blad en plantenresten erop en als toplaag onze tuinaarde-compost”, legt Marcelle uit. “Een nieuw laagje tuinaarde-compost voegen we alleen in de winterperiode weer toe, wanneer we de bedden weer klaarmaken voor een nieuw seizoen. Ander organisch materiaal blijven we door het jaar heen toevoegen.” 

De aardappels staan zelfs geheel in een laag met plantenresten, oude potgrond en bladeren. “We testen er dit jaar mee om ze aan te aarden met onkruid uit onze moederbedden. Het is leuk om met al die verschillende materialen te testen. Gooi dus niet alles zomaar in de kliko! Het is wel goed om op te letten of er zaad tussen zit, zodat het onkruid zich niet overal uitzaait.” 

Kunstige elementen 

wigwam klimrek moestuin

“Hoewel je gewassen in allerlei vormen kunt aanplanten, kiezen wij toch meestal voor rijtjes vanwege de efficiëntie. Het wordt daardoor toch vaak vrij rechttoe rechtaan.” Om dit een beetje te onderbreken, proberen ze bij Bio-Kultura her en der wat kunstige elementen te laten ontstaan. 

“Dit jaar hebben we bijvoorbeeld wigwams van bamboestokken gemaakt voor de bonen, mét een extra oversteek naar een ander rek. Over die extra stok mogen de komkommers gaan klimmen. Geen idee of dit allemaal wil gaan werken, maar een poortje van komkommers vonden we een leuk idee.” 

poort moestuin bio-kultura

“Daarnaast hebben we van betongaas met daarop het hoofd van een oud bed een soort poort gemaakt. Ook daar mag van alles langs gaan klimmen. En her en der een oud object van Marktplaats of een brocante, geeft ook sfeer aan het geheel.” 

Over Bio-Kultura

Bio-Kultura maakt biologische potgrond, tuinaarde-compost en mestcompost met hart voor plant, mens, dier en milieu. Bio-Kultura inspireert ons op Gardeners’ World met interessante informatie over onder andere het bodemleven. En daar zijn we trots op, want Bio-Kultura is een bedrijf waar we als tuiniers blij van worden. Wij kweken met liefde onze planten in en met de biologische, turfvrije tuinaarde-compost en mestcompost van Bio-Kultura. Bovendien test de kwekerij met vervangers van turf en veen in potgrond.

Lees meer over Bio-Kultura:

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu