Dankzij deze loofbomen zit je lekker beschut in je tuin

Helga Kluiter
|
14/03/2023
krentenboompje amelanchier maart

Met bladverliezende bomen zit je het hele jaar goed. In de zomermaanden, wanneer je veel buiten bent, zorgen loofbomen voor privacy. En ’s winters, wanneer je meer licht in huis wilt hebben, zorgen de kale bomen nog steeds voor wat privacy zonder te veel schaduwen te werpen.

Lees verder na de advertentie

Loofbomen voor privacy

Bladverliezende bomen hebben een paar voordelen ten opzichte van groenblijvende bomen tegen inkijk. Ten eerste werpen ze een barrière op tegen nieuwsgierige blikken in het seizoen dat je deze het meest nodig hebt, omdat je ’s zomers het vaakst buiten bent. Ten tweede laten ze ’s winters meer licht door, zodat het in huis niet te donnker wordt. En ten derde (ook niet onbelangrijk): je hebt veel meer keuze uit geschikte soorten. 

Dit zijn een paar van onze favoriete loofbomen voor privacy:

1. Haagbeuk

loofbomen voor privacy: haagbeuk

De Carpinus betulus ofwel haagbeuk (niet te verwarren met een beukenhaag) is een inheemse boom. Het appeltjesgroene blad wordt geel en oranje in de herfst. Vaak blijft het op beschutte plekken de hele winter aan de boom zitten. In het voorjaar verschijnen katjes en gevleugelde nootvruchtjes (samara’s). Haagbeuken zijn sterke bomen die goed tegen de elementen kunnen. Hun piramidevorm wordt later ronder. Carpinus betulus ‘Fastigiata’ heeft een natuurlijke zuilvorm en ‘Frans Fontaine’ wordt maximaal zes meter hoog.

 • Beste keuze voor: Haag, gevlekte schaduw, middelgrote en grote tuinen
 • Standplaats: Zon of halfschaduw, vochtige maar goed drainerende grond
 • Volwassen hoogte x breedte: 10 x 6 m

Lees verder na de advertentie

Wekelijks inspiratie in je mail

Iedere week inspiratie en tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Sierpeer

loofbomen voor privacy: sierpeer

De sierpeer Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ is een van de eerste loofbomen die in het voorjaar blad krijgt en hij laat zijn bladeren in het najaar pas laat vallen. Hij heeft een compacte, piramide-achtige vorm, prachtig witte bloesem in de lente en mooi herfstblad.

 • Beste keuze voor: Kleine tuinen, stadstuinen, lentebloesem, herfstkleur
 • Standplaats: Volle zon, vochtige maar goed drainerende grond
 • Volwassen hoogte x breedte: 5 x 3 m

3. Berk

berk in de tuin

Berken (Betula) zijn prachtige bomen die geliefd zijn om hun lichtgekleurde bast, lichte bladerdek en herfstkleur. Je kunt ze samen planten voor een extra mooi effect en onderplanten met voorjaarsbollen of vaste planten die van schaduw houden. Veel berken kunnen trouwens behoorlijk hoog worden, dus informeer vooraf goed wat de volwassen hoogte is van jouw favoriete soort.

 • Beste keuze voor: Lichte schaduw, mooie bast, herfstkleur, middelgrote tot grote tuin
 • Standplaats: Zon of halfschaduw, meeste grondsoorten
 • Volwassen hoogte x breedte: 12 x 8 m

4. Lijsterbes

boom kweken uit pit of bes

Gewone lijsterbessen (Sorbus aucuparia) verblijden je in het voorjaar met mooie lentebloesems, gevolgd door felrode of gele bessen tegen een achtergrond van frisgroen, langwerpig blad. Het zijn slanke bomen, dus hij is ook geschikt voor kleinere tuinen. Vogels houden ook van deze boom, want hij biedt beschutting, nestgelegenheid en bessen.

 • Beste keuze voor: Kleine tuinen, bloesem, bessen, vogels
 • Standplaats: Volle zon of halfschaduw, meeste grondsoorten
 • Volwassen hoogte x breedte: 15 x 7 m

5. Spaanse aak

Acer campestre

De Spaanse aak (Acer campestre) of veldesdoorn vestigde zich hier na de laatste IJstijd en groeit meestal als struik in plaats van als eenstammige boom. Hij wordt vaak in heggen geplant en wordt wanneer hij in de lente bloeit druk bezocht door bestuivende insecten. Vogels zoals appelvinken en groenlingen eten de vruchten. Zijn blad wordt goudgeel in de herfst.

 • Beste keuze voor: Bestuivers en vogels, middelgrote tot grote tuinen, stadstuinen, hefstkleur
 • Standplaats: Zon of halfschaduw, vochtige maar goed drainerende grond
 • Volwassen hoogte x breedte: 12 x 8 m

6. Amerikaans krentenboompje

krentenboompje amelanchier maart

De Amelanchier lamarckii ofwel Amerikaans krentenboompje is een prachtige, kleine boom. In maart ontspruiten aan de takken wolken stervormige bloemen, precies wanneer de koperachtige, roze blaadjes zich ontvouwen. In de zomer wordt het blad geel-groen, en in de herfst voor de bladval rood. In juli zit de boom bol met donkerrode bessen die paars-zwart afrijpen. Deze boom wordt vaak als meerstammige boom verkocht.

 • Beste keuze voor: Kleine tuinen, interessant voor elk seizoen
 • Standplaats: Zon of halfschaduw, vochtige maar goed drainerende grond, geschikt voor potten
 • Volwassen hoogte x breedte: 10 x 5 m

7. Meidoorn

Eenstijlige meidoorn

Zijn naam verklapt het al: meidoorn (Crataegus) is synoniem met het late voorjaar, wanneer zijn witte en roze bloesems de seizoenswisseling aankondigen. Zijn herfstvruchten worden gegeten door meerdere diersoorten, en dankzij zijn dichte groei met doornen is het een veilige nestplaats voor vogels. Meidoorns zijn compact, dus geschikt voor kleinere tuinen. Het zijn sterke bomen die ook op een onbeschutte plek gedijen.

 • Beste keuze voor: Kleine tuinen, open plekken, tuindieren
 • Standplaats: Zon of halfschaduw, vochtige maar goed drainerende grond,
 • Volwassen hoogte x breedte: 8 x 8 m

8. Sierappel

vaste planten voor een kleine tuin: sierappel

Sierappels behoren tot de beste sierbomen, met prachtige bloesem in het voorjaar, aantrekkelijke en eetbare (maar vaak niet zo lekkere…) vruchten en een goede herfstkleur. Het zijn ook goede bomen voor het dierenleven. Malus ‘Evereste’ en ‘Red Sentinel’ (foto) hebben een smalle, zuilvormige groeiwijze, waardoor ze geschikt zijn voor kleinere tuinen. De wilde appel (Malus sylvestris) kan ook als haag worden geplant.

 • Beste keuze voor: Lentebloesem, wintertakken, tuindieren, kleine tuinen
 • Standplaats: Zon of halfschaduw, vochtige maar goed drainerende grond
 • Volwassen hoogte x breedte: 7 x 6 m

9. Chinese vernisboom

Chinese vernisboom
Foto: Sten Porse, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

De Koelreuteria paniculata heeft in het Nederlands meerdere namen, zoals blaasjesboom, lampionboom of Chinese vernisboom. Kies dus gerust de naam die je zelf het meest erbij vindt passen. Deze boom heeft veel te bieden: mooie gele bloemen in de zomer die bestuivers lokken, gevolgd door lampionachtige zaaddozen. Het fraaie blad is roze-bronskleurig in de lente en geel in het najaar. Deze middelgrote boom heeft een afgeronde kruin en staat graag op een zonnige plek.

 • Beste keuze voor: Middelgrote tuinen, stadstuinen, zomerbloemen
 • Standplaats: Volle zon, vochtige maar goed drainerende grond
 • Volwassen hoogte x breedte: 6 x 4 m

Meer struiken, groenblijvers en loofbomen voor privacy

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu