Een struik verplaatsen naar een betere plek doe je zó

Helga Kluiter
|
26/03/2024
bladverliezende struiken verplanten

Als je struik niet (meer) op de juiste plek in je tuin staat, kun je hem beter verplaatsen. Bladverliezende struiken verplaatsen kan haast niet fout gaan, mits je het op de juiste manier aanpakt.

Lees verder na de advertentie

Wanneer struiken verplanten?

Bladverliezende struiken verplaatsen doe je het beste wanneer de struik nog in rust is. Het vroege voorjaar (mits de grond niet bevroren is) is een goede tijd hiervoor, evenals later in het najaar.

Kies voor het verplanten van struiken een dag waarop de grond droog is. En ook al heeft hij geen bladeren, om de struik te beschermen tegen uitdroging verplaats je hem beter ook niet bij winderig weer.

Bladverliezende struiken verplaatsen: stappenplan

Graaf de bladverliezende struik op en verhuis hem naar een betere plek in de tuin. Bereid vooraf het nieuwe plantgat voor, zodat de struik zo kort mogelijk boven de grond vertoeft. Zo pak je het aan:

1. Takken samenbinden

struik verplaatsen

Lees verder na de advertentie

Gebruik voor je begint zacht touw om de takken van de struik bij elkaar te binden. Zo bescherm je de plant tegen beschadiging en is de wortelkluit beter bereikbaar.

Wekelijks tuinadviezen in je mail

Iedere week dit soort adviezen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Wortelkluit uitgraven

struik verplaatsen

Graaf een geul rond de wortelkluit, op minstens 20 cm afstand van de buitenste takken en graaf zoveel mogelijk van de wortelkluit op. Steek hierbij door de vezelachtige wortels aan het oppervlak, zodat je onder het midden van de struik kunt komen om de ankerwortels door te snijden.

3. Weerbarstige wortels doorsnijden

bladverliezende struiken verplanten

Til de wortelkluit rondom zo diep mogelijk op. Gebruik een zaag of spade om de meest weerbarstige wortels door te snijden.

4. Struik uitplanten op nieuwe plek

Voeg organisch materiaal en een handje beendermeel toe om de wortelgroei te stimuleren. Giet voor het planten ook water op de bodem van het plantgat, vooral als de grond zeer drainerend is. Plant de struik in het nieuwe plantgat en druk de grond rond de wortels met je voeten stevig aan. Geef de plant het eerste jaar extra water en mulch om ervoor te zorgen dat hij goed groeit.

Meer lezen over bomen en struiken

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu