Met bomen je tuin afschermen tegen inkijk, hoe doe je dat?

Helga Kluiter
|
14/02/2023
Afbeelding voor Met bomen je tuin afschermen tegen inkijk, hoe doe je dat?

In je tuin wil je lekker rustig kunnen genieten zonder het gevoel te hebben dat je buren meekijken. En hoewel heggen en schuttingen nuttig zijn, zijn ze niet altijd hoog genoeg. Je tuin afschermen tegen inkijk met bomen is dan vaak de enige en beste oplossing. Wij leggen uit waar je de bomen het beste kunt neerzetten.

Lees verder na de advertentie

Waarom met bomen je tuin afschermen tegen inkijk?

Een boom is een aanwinst voor elke tuin. Hij biedt schaduw in de zomer, werkt als een natuurlijke airco, ruist in de wind en herbergt leven en voedsel voor dieren. Voor privacy zijn groenblijvende bomen meestal het beste. Maar als je alleen in de zomer je tuin wilt afschermen tegen inkijk, is een loofboom veelzijdiger – met bloesem in de lente en mooie herfstkleuren en bessen. Heb je de ruimte, kies dan voor een mix van groenblijvende en bladverliezende bomen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Waar plant je bomen voor privacy?

Laurus nobilis winterhard

Gevoelsmatig heb je misschien de neiging om bomen langs de erfafscheiding te planten, zodat er in de rest van de tuin zoveel mogelijk ruimte overblijft voor andere zaken. Maar grote kans dat je buren daar niet blij mee zijn, en dat je bovendien licht uit hun én je eigen tuin wegneemt. En: takken die in de tuin van je buren hangen, mogen zij wegknippen.

Ook kan je tuin kleiner voelen als je bomen plant langs de randen. Beter is het om een kleinere boom op een strategische plek in je tuin te planten, bijvoorbeeld om een zitje of een eettafel meer aan het zicht te onttrekken. Zo zorg je bovendien voor een mooi punt in je tuin om de blik naartoe te leiden en waar je het hele jaar van kunt genieten.

Lees verder na de advertentie

Wanneer plant je bomen voor privacy?

Je kunt bomen die in potten zijn opgekweekt in principe het hele jaar uitplanten. Maar de beste perioden zijn het voorjaar en het najaar, wanneer de grond vochtig en warm is. Bomen op kale wortels zijn alleen in het rustseizoen verkrijgbaar, tussen november en maart. Die worden rechtstreeks van het veld opgegraven. Ze zijn vaak goedkoper dan bomen uit pot. Je moet ze wel na aankoop zo snel mogelijk weer uitplanten.

Bomen tegen inkijk verzorgen

Afhankelijk van de boom die kiest en hoe snel hij groeit, moet je hem af en toe snoeien. Dat is meteen een goed moment om ook dode, zieke of over elkaar schurende takken te verwijderen. Dat houdt de boom gezond. Groenblijvende bomen snoei je meestal in de zomer in vorm. Bladverliezende bomen verlies je meestal tijdens hun winterrust, tussen november en maart. Maar vraag altijd om advies aan de kweker van je boom. Die kan je het beste van advies voorzien voor jouw specifieke boom.

Kooptips voor bomen die je tuin afschermen tegen inkijk

  • Beslis of je een groenblijvende boom of een loofboom wilt. Jaarrond je tuin afschermen tegen inkijk doe je met groenblijvende bomen. Loofbomen doen dat vooral in de warmere maanden.
  • Controleer hoe hoog en breed de boom wordt, maar ook hoe breed ze wortelen. Zo voorkom je schade aan muren of andere verharding in de buurt.
  • Hoe snel groeit de boom? Kies een wat grotere boom (als dat financieel haalbaar is) of een vlugge groeier als je al snel meer privacy wilt.
  • Vraag na wat je aan onderhoud moet doen.
  • Controleer hoe dicht en hoe breed het bladerdek wordt.
  • Kijk na of je bodemsoort en de standplaats in jouw tuin geschikt zijn voor je gewenste boom.
  • Denk na over vorm, bloemen, herfstkleur, bessen en natuurwaarde.
  • Overweeg leibomen of bomen met een hogere stam. Daarmee houd je meer ruimte op de grond over voor andere dingen.
  • Bezoek een gespecialiseerde boomkwekerij voor het beste advies.
  • Koop als het kan bomen met kale wortels en plant bomen liefst in het najaar of voorjaar.

Meer lezen over je tuin afschermen tegen inkijk

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu